BIAłE ODCHODY A W NICH TO.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- junior
BIAłE ODCHODY A W NICH TO.
Witam kolegów. Dzisiaj rano u jednej z moich ryb zauważyłem białe odchody, ale niebyły to cienkie białawe wstęgi lecz bardzo grube, ok 0,5 cm średnicy galaretowate odchody, a w środku jakby spiralka i co kilka cm żółty środek, ciągnące dochody miały jakieś 10 cm długości.
Od razu wziąłem je pod mikroskop i znalazłem dwa stworzonka, pierwsze to długi robak, poruszający sie wolno, może to tak powszechny wypławek (żmijka co pływa w toni) dostała sie do odchodów? Ale bardziej zaniepokoił mnie drugi organizm znaleziony w kale. Był trzy razy mniejszy niż poprzedni ale z jednej strony ciała miał jakby macki. Proszę o pomoc w identyfikacji i porady o ewentualnym leczeniu.
Od razu wziąłem je pod mikroskop i znalazłem dwa stworzonka, pierwsze to długi robak, poruszający sie wolno, może to tak powszechny wypławek (żmijka co pływa w toni) dostała sie do odchodów? Ale bardziej zaniepokoił mnie drugi organizm znaleziony w kale. Był trzy razy mniejszy niż poprzedni ale z jednej strony ciała miał jakby macki. Proszę o pomoc w identyfikacji i porady o ewentualnym leczeniu.
-
- junior
-
- junior
-
- junior
-
- junior
-
- junior
-
- junior
-
- junior
-
- junior
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Poczytaj tutaj http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2445marcinek230480 pisze:jeżeli to nicienie to leczyć je lavamisolem? w ogólnym akwa?
-
- junior
- deptak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Deptuła
- Kontaktowanie:
Leczenie w ogolnym nie ma sensu. Predzej czy pozniej bedziesz mial nawrot choroby. Doprowadz wode do porzadnego stanu
to zapewne rybom nie zaszkodzi
Co do leczenia to w akwa sterylnym. Jesli levamisol i wszystkie ryby jedza to proponuje do 50g pokarmu dodac 1 tabletke tenaveru ( do dostania u lekarza vet. za okolo 30zl - 10 tab. ). Pokarmem tym karm przez trzy dni codziennie rano nie podajac nic innego. Po tygodniu nalezy powtorzyc kuracje. Do wody dodaj rowniez 5ml/100l levamisolu 10%.
Jesli masz dostep do flubenolu 5% to do wody ( ja daje 4g na 100l wody ) i w pokarmie ( 200mg na 50g pokarmu ). W leczeniu flubendazolem kapitalne znaczenie ma jakosc wody i codzienne jej podmiany.
pozdrawiam

Co do leczenia to w akwa sterylnym. Jesli levamisol i wszystkie ryby jedza to proponuje do 50g pokarmu dodac 1 tabletke tenaveru ( do dostania u lekarza vet. za okolo 30zl - 10 tab. ). Pokarmem tym karm przez trzy dni codziennie rano nie podajac nic innego. Po tygodniu nalezy powtorzyc kuracje. Do wody dodaj rowniez 5ml/100l levamisolu 10%.
Jesli masz dostep do flubenolu 5% to do wody ( ja daje 4g na 100l wody ) i w pokarmie ( 200mg na 50g pokarmu ). W leczeniu flubendazolem kapitalne znaczenie ma jakosc wody i codzienne jej podmiany.
pozdrawiam