ph

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

ph

Post autor: vega1 » 13 cze 2005, 22:09

Witam
Szanowni koledzy.Od pewnego czasu mam stala podmiane wody jednak ph nie chcialo spasc ponizej 6.8.Nagle dzis sprawdzam ph i jest 6.Juz wiem ze dla palet to bardzo dobrze ale mam pytanie czy to bezpieczne?Czy lejac caly czas wode z RO mozna utrzymac takie fajne ph i czy ono nie poleci drastycznie w dol?Mam akw.420L z niewielka iloscia roslin a dobowa podmiana wody jest ustawiona na 35 litrow.I mam jeszcze jedno pytanie,poniewaz mam tez 3 bocje i czy takie ph tj 6 im nie szkodzi?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 13 cze 2005, 22:42

Jeżeli tylko lejesz RO i nic nie dodajesz to po jakimś czasie teoretycznie uzyskasz twardość węglanową bliską zeru , a wtedy ph będzie bardzo niestabilne i jest bardzo prawdopodobne , że poleci w dół.

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 13 cze 2005, 22:49

Na stronce o bocjach podają ph 5,5 - 7,5 / adres strony figuruje w "ciekawe linki" - katalog "ryby" / :wink:

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 13 cze 2005, 22:50

No wlasnie tww juz mam zero (tak pokazuje test zooleka).Jak szybko moze poleciec to ph?Czy kontrolujac 2 razy dziennie bedzie czas aby zareagowac?
Dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
mare777
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mare777 » 13 cze 2005, 22:55

Bez stałej kontroli ja bym nie ryzykował, wszystko zależy od wielu czynników , choćby ilość ryb i intensywność karmienia, fotosynteza lub nie roślin itp... Myślę że bezpieczniej było by podnieść do 4 TwW.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 13 cze 2005, 23:48

Czy kontrolujac 2 razy dziennie bedzie czas aby zareagowac
moja odpowiedź brzmi nie !!!!
najniższe pH pojawi się nad ranem .
druga rzecz to lejąc samą RO można się spodziewać wizyty pięknych glonów i to że rośliny przestaną rosnąć . Kiedyś zrobiłem sobie akwarium ze stałą podmianą wody na RO - 6 litrów na godzinę - po powrocie z wakacji szok i zakładanie od nowa .
Mare777 słusznie zauważył że tww powinna byc w granicach 4 bo to bezpieczna granica .
Lepiej mieć żywe ryby i pH 7,5 niż zdechłe w pH 4,5 .
Mimo posiadania kontrolera zdarzało się w moim akwarium że pH zaczynało gwałtownie spadać nawet do 5,65 ( utrzymuje 6,5 poprzez dozowanie CO2 ) . Przyczyną są procesy zachodzące w podłożu i filtrach . Naprawdę nie cieszyła mnie ta sytuacja że mam takie piękne pH . Czyściłem co się dało zmieniałem wodę , podnosiłem tww aż wróciło do normy bo uważałem że dzieli mnie krok od katastrofy .

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 14 cze 2005, 05:23

vega1 pisze:No wlasnie tww juz mam zero (tak pokazuje test zooleka).Jak szybko moze poleciec to ph?Czy kontrolujac 2 razy dziennie bedzie czas aby zareagowac?.......
Lepsze jest wrogiem dobrego !!!!!
Jedynie przy autentycznych dzikusach TwW 0 ma uzasadnienie, choć i to wydaje się niekiedy problematyczne.
Takie rozwiązanie stosujemy w zbiorniku tarliskowym higienicznym w szczególnych przypadkach.

TwW 4 - 5 w przypadku form hodowlanych powoduje, że bufor węglanowy działa i pH nie zrobi nam żadnej niespodzianki. Jest więc bezpiecznie.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: vega1 » 14 cze 2005, 07:34

No wiec dziekuje wszystkim za b.konkretne odpowiedzi.Zabieram sie wiec do podnoszenia tww.
Pozdrawiam goraco

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 14 cze 2005, 08:18

nie rob tego za szybko - szok nie jest wskazany, trzymanko nie sugieruj sie ludzmi ktorzy zyja na chaju latami trzymanko

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 14 cze 2005, 08:19

nie rob tego za szybko - szok nie jest wskazany, trzymanko nie sugieruj sie ludzmi ktorzy zyja na chaju latami trzymanko

Odpowiedz

Wróć do „Woda”