Czy warto to kupić?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- darek-dorado
- entuzjasta
Czy warto to kupić?
Bardzo proszę wszystkich, którzy mają jakies pojęcie o mikroskopach o opinie, czy warto kupić ten: http://www.allegro.pl/item223761734_mik ... ktura.html
a może jakiś inny w podobnej cenie lub tańszy? Dodam, że zależy mi, aby mikroskop posiadał w zestawie kamerę.
Proszę o możliwie szybką odpowiedż.
Z góry bardzo dziękuję.
darek
a może jakiś inny w podobnej cenie lub tańszy? Dodam, że zależy mi, aby mikroskop posiadał w zestawie kamerę.
Proszę o możliwie szybką odpowiedż.
Z góry bardzo dziękuję.
darek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Poczytaj tu: http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 77&start=0
i tu: http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1614
może coś się przyda w podejmowaniu decyzji
i tu: http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1614
może coś się przyda w podejmowaniu decyzji

- darek-dorado
- entuzjasta
Dzięki _TOM_ ,
wszystko co zostało napisane w podanych przez ciebie linkach przeczytałem dawno i to wiele razy, dlatego miedzy innymi z ogromej oferty wybralem właśnie ten model. Jednak jako kompletny laik, do podjęcia ostatecznej decyzji potrzebuję potwierdzenia kogoś, kto ma w temacie jakieś pojęcie. Wszyscy piszą o stoliku krzyżowym, powiększeniach itp. do tego jeszcze ta kamerka. Niby podany przeze mnie model wszystko to posiada ale... . Podobno lepiej jest korzystać z rad bardziej doświadczonych, niż uczyć się na własnych błędach. No, chyba, że nie ma wyboru. Na szczęście jest to forum, więc mam nadzieję, że znajdzie się jakaś pomocna dłoń.
Pozdrawiam darek
wszystko co zostało napisane w podanych przez ciebie linkach przeczytałem dawno i to wiele razy, dlatego miedzy innymi z ogromej oferty wybralem właśnie ten model. Jednak jako kompletny laik, do podjęcia ostatecznej decyzji potrzebuję potwierdzenia kogoś, kto ma w temacie jakieś pojęcie. Wszyscy piszą o stoliku krzyżowym, powiększeniach itp. do tego jeszcze ta kamerka. Niby podany przeze mnie model wszystko to posiada ale... . Podobno lepiej jest korzystać z rad bardziej doświadczonych, niż uczyć się na własnych błędach. No, chyba, że nie ma wyboru. Na szczęście jest to forum, więc mam nadzieję, że znajdzie się jakaś pomocna dłoń.
Pozdrawiam darek
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Aleś Ty w gorącej wodzie kąpany, Darek
. Kupiłeś mikroskop, który w podstawowej wersji kosztuje coś ok. 250zł (Biolux STL). Widze, że akurat ten sprzedawca, którego mam na myśli nie wystawia ich na allegro w tym momencie. Trochę przepłaciłeś, ale nie tragicznie
.
Stolik krzyżowy dobra rzecz, a te kamerki pracują w rozdzielczości 320 x 240 px. Przy powiększeniu obrazka do 640 x 480 pokazuja się już "kwadraciki".
Brakuje w tym mikroskopie śruby mikrometrycznej i to jest minus - przy powiększeniu x400 i więcej to już przeszkadza.
Na zdjęciu aukcji są okulary szerokokątne (i o jeden więcej niż w opisie), ale w opisie nie są podane symbole szerokokątnych(a raczej się podaje, bo to ma istotny wpływ na pole widzenia i wygodę użytkowania).
Mikroskop w podobnym standardzie, z taką kamerką i ze śrubą mikrometryczną, bez stolika krzyżowego, ale za to niestety ..taniej
, miałeś tutaj
Gdybyś jakimś cudem jednak wyplątał się z zakupu, to polecam jeszcze zainteresować się tym zestawem - optyka ta sama, ale kamera jest wyraźnie lepsza(sama kosztuje 299zł).
Potem, to dopiero opłaca się kupić mikroskop za 2x tyle, zeby miało to sens.
[EDIT]ooops.. niniejszym biję się w pierś
- nie doczytałem w opisie, a na zdjęciu nie widać - jeśli sprzęcik posiada śrubę mikrometryczną, to właściwie nawypisywałem bzdur powyżej. W sumie zakup ok
.
No to miłego oglądania, tylko zawału nie dostań, kiedy zobaczysz wrotka
.
pozdr

Stolik krzyżowy dobra rzecz, a te kamerki pracują w rozdzielczości 320 x 240 px. Przy powiększeniu obrazka do 640 x 480 pokazuja się już "kwadraciki".
Brakuje w tym mikroskopie śruby mikrometrycznej i to jest minus - przy powiększeniu x400 i więcej to już przeszkadza.
Na zdjęciu aukcji są okulary szerokokątne (i o jeden więcej niż w opisie), ale w opisie nie są podane symbole szerokokątnych(a raczej się podaje, bo to ma istotny wpływ na pole widzenia i wygodę użytkowania).
Mikroskop w podobnym standardzie, z taką kamerką i ze śrubą mikrometryczną, bez stolika krzyżowego, ale za to niestety ..taniej

Gdybyś jakimś cudem jednak wyplątał się z zakupu, to polecam jeszcze zainteresować się tym zestawem - optyka ta sama, ale kamera jest wyraźnie lepsza(sama kosztuje 299zł).
Potem, to dopiero opłaca się kupić mikroskop za 2x tyle, zeby miało to sens.
[EDIT]ooops.. niniejszym biję się w pierś

No to miłego oglądania, tylko zawału nie dostań, kiedy zobaczysz wrotka

pozdr
- darek-dorado
- entuzjasta
Dzięki wszystkim za informacje, mam nadzieję, że mikroskop ( już kupiony ) okaże się dla mnie przydatny.
Kuba- wydaje mi się, że w opisie podano "Płynna regulacja ostrości współosiowymi pokrętłami mikro/makro",
czy to nie jest śruba mikrometryczna? Pytam, bo nie wiem, myślałem, że to właśnie to. Gdybyś odpisał wcześniej, to na pewno rozważyłbym Twoje propozycje, a tak trudno ( to ta "gorąca woda" ), nie będę wycofywał się z zakupu. Zresztą ufam, że Gajowa i alex1971 wiedzą co mówią.
Tak czy siak jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi.
pozdrawiam darek
Kuba- wydaje mi się, że w opisie podano "Płynna regulacja ostrości współosiowymi pokrętłami mikro/makro",
czy to nie jest śruba mikrometryczna? Pytam, bo nie wiem, myślałem, że to właśnie to. Gdybyś odpisał wcześniej, to na pewno rozważyłbym Twoje propozycje, a tak trudno ( to ta "gorąca woda" ), nie będę wycofywał się z zakupu. Zresztą ufam, że Gajowa i alex1971 wiedzą co mówią.
Tak czy siak jeszcze raz dzięki za wszystkie podpowiedzi.
pozdrawiam darek