idetyfikacja domniemanej choroby.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Rafaelo
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

idetyfikacja domniemanej choroby.

Post autor: Rafaelo » 26 sie 2007, 22:09

Czesc
Akawrium 450 l Dekoracyjne
ph-6,5--6
gh-10
kh-4
no2-0,1
no3-5
temperatura 29stopni
Akwarium funkcjonuje od 6 tygodni.

Mam 6 dyskow ok 10 cm,kupilem je przed tygodniem.Od dwoch dni zauwazylem ze zaczynaja obcierac sie o liscie.Jedna nie ma zbyt dobrego apetytu i odstaje od grupy, najbardziej mnie martwi.Pozostale 5 wcinaja jak maszynki sa ruchliwe i ciesza oko,tylko od czysu do czysu podplywaja do liscia i takim szybkim zrywem ocieraja sie o niego. Ryby nie sa plochliwe nawet jedza z reki.Czy to moga byc pasorzyty skrzelowe mimo zapewnien sprzedawcy ze ryby so wolne od pasorzytow.Prosze o wasze rady,poniewarz nie mam doswiatczenie w chodowli dyskowcow.W akwarium plywaja tez neonki i dwie bojce.
NO2 bylo zerowe ale po wpuszczeniu ryb i karmieniu serduszkiem, niestety wzroslo.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Re: idetyfikacja domniemanej choroby.

Post autor: birdas » 27 sie 2007, 08:01

Rafaelo pisze:
Akawrium 450 l Dekoracyjne
ph-6,5--6
gh-10
kh-4
no2-0,1
no3-5
temperatura 29stopni
Akwarium funkcjonuje od 6 tygodni.

Mam 6 dyskow ok 10 cm,kupilem je przed tygodniem.Od dwoch dni zauwazylem ze zaczynaja obcierac sie o liscie.Jedna nie ma zbyt dobrego apetytu i odstaje od grupy, najbardziej mnie martwi.Pozostale 5 wcinaja jak maszynki sa ruchliwe i ciesza oko,tylko od czysu do czysu podplywaja do liscia i takim szybkim zrywem ocieraja sie o niego. Ryby nie sa plochliwe nawet jedza z reki.Czy to moga byc pasorzyty skrzelowe mimo zapewnien sprzedawcy ze ryby so wolne od pasorzytow.Prosze o wasze rady,poniewarz nie mam doswiatczenie w chodowli dyskowcow.W akwarium plywaja tez neonki i dwie bojce.
NO2 bylo zerowe ale po wpuszczeniu ryb i karmieniu serduszkiem, niestety wzroslo.
Rada na początek: poprawić błędy i na przyszłość pisać staranniej i ze słownikiem.
A teraz krótki komentarz: no2 nie wzrasta w wyniku wpuszczenia ryb, ani karmienia. Wzrasta w wyniku zbyt małej filtracji lub zanieczyszczenia filtra mechanicznego. A może był jakiś przestój w jego działaniu i zatruł wodę ?
Co do ocierania się rybek to najprawdopodobniej mają pasożyty. Parametry wody są dobre (jeśli poprawnie zbadane).

Awatar użytkownika
Rafaelo
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Rafaelo » 27 sie 2007, 08:14

przepraszam za bledy, ale juz tyle razy sie tlumczylem ze nie umiem pisac poprawnie ortograficznie w jezyku polskim.Slownik na nic mi sie niezda bo nie mam polskiego windowsa.dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 28 sie 2007, 01:59

Rafael, pasożyty(niekoniecznie skrzelowce) mogłeś już mieć w swoim akwarium, paletki nie musiały ich przynieść na sobie, ale bez paniki ;).
Obserwuj ryby i przypilnuj filtrów oraz wody - filtr biologiczny musi być czysty(ale nie czyszczony zbyt często). NO2 się pojawiło, ponieważ zacząłeś dostarczać "surowca" z pokarmem mięsnym + paletki(naprawdę mocno zanieczyszczają), a Twoja filtracja biologiczna nie nadąża tego przerobić. Przy paletkach musi ona być naprawdę wydajna. Dbaj o czystość dna i nie przekarmiaj(chociaż bocje powinny wyjeść resztki do zera - to żarłoki, ale odchody zbieraj często).

O filtracji znajdziesz sporo na Forum.

Co do Twoich paletek, generalnie kłania się brak kwarantanny w oddzielnym, higienicznym zbiorniku..
Nie wyskakuj na razie z lekami, najlepiej jak by Ci ktoś przebadał śluz ryb pod mikroskopem. Ryby ocierać się mogą z wielu powodów.

Pozdr

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”