Moje 220L......
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- Młody1919
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dawid K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
- Kontaktowanie:
Moze inne tło , inaczej zrobione , to to co ja mam dobrze wygląda tylko w srodki i zalane wodą. Chyba ze by ktos miał bardziej płrskie i jakies super podswietlenie , ale kwestia gustu. Ja to widziałem w kilko osób i kazda miała w srodki i tylko jedna z tyłu alt to było ciemniejszcze i płaskie dosc... A jak sie podobaja rybki z bliska??
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Oooooo ... niekoniecznie. Ostatnio pilnuję aby gąszczu zbyt dużego nie było. Z akwarium w ostatnich dwóch tygodniach samych nurzańców "wywędrowało" ponad 40 sztuk.rafdisc pisze: Marcin a liczyłeś ile litrów mają twoje Dyski do pływania biorąc pod uwagę "gąszcz " jaki masz w akwarium- mi się wydaje, że w tym zbiorniku ryby mają więcej miejsca niż u Ciebie.

U mnie też na początku było dużo miejsca do pływania:
a później roślinki się rozrosły i jest jak jest. Dawid planuje posadzenie kolejnych roślin, te co ma mu podrosną i co będzie wtedy ?
Jedyną szansą na utrzymanie takiego tła w takim stanie to ciąglę jego czyszczenie z częstotliwością 2-3 razy w tygodniu. Ale i tak w wiele miejsc się nie dostaniesz. Czyszcząc je w akwa wszystko to co zbierzesz na gąbkę wyląduje w akwa, wyjmując każdorazowo tło idzie się pochlastać - nie mówiąc już o ponownym jego wkładaniu itp.Młody1919 pisze: A co do glonów , poiweszchnia tego tła jest dośc sliska i ponoc wystarczy nieco twardsza gąbeczka aby te glony zetrzec.
Pokażesz zdjęcia akwa za 6 miesięcy to zobaczymy jak wygląda tło.
Moje tło na początku wyglądało tak:

a po 6-ściu miesiącach już tak:

- Młody1919
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
No z tymi stucznymi to kwestia gustu, a o gustach sie nie dyskutuje. Dzięki TMajku , jak te tło bedzie sprawiac problemy lub znajde coś ciekawszego pomysle nad zmianą i aby stoło z tyłu. Owszem planuje rosliny ale głównie chciał bym miec lotosy i trawe ( takie zestawienie mi sie podoba). Wiec miejsce raczej do pływania będą miały.
- Załączniki
-
- całosc.JPG (22.97 KiB) Przejrzano 6620 razy
- Młody1919
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Nie jest tak źle , z leków jest tam tylko levamisol i FMC i resztka zieleni... A reszta to uzdatniacze , odrzywka do roslin i cos tam jeszcze. Aqutan , nitriwec i Fishtamina którą dostałem w prezęcie...No oczywiscie ze szafke bede wymieniac ,ta jest jeszcze po starym akwarium . Szafke bede sam robic...
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Wejdź na moją stronkę i otwórz moje nowe akwarium -260l. Tam wszystko jest pokazane. Całe tło jest obudowane płytą drewnopodobną od góry podświetlone świetlówką T-5 (chodziło o rozmiar) a kable i przewody wychodzą z pokrywy otworami, nad tłem ale pod górną częścią obudowy i rzecz jasna przechodza za łem w dół .Pozdrawiam.Kurcze, coś mi zaczyna świtac, to może być piękne.
Tylko jak ukryć wszystkie zaczepy od wlotów i wylotów z filtrów?
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Hehehe ... nie to było zdjęcie w momencie zakładania zbiornika - etap dojrzewania akwa. Chciałem pokazać, że u mnie też kiedyś było dużo przestrzeni do pływania.rafdisc pisze: Marcin czyżbyś przesadził z nawozemA gdzie rybki ?????
No tak ... ta 450 l to prawie sprzed roku, pozostałe 2 zdjęcia sprzed 2-óch lat kiedy było 240 l + tło strukturalne.No i troszką nie aktualne te zdjęcia patrząc na datę ich zrobienia.
O moich planach pisałem w innym wątku, natomiast przez najbliższe 6 miesięcy zmian nie będzie. Później być może, ale to czas pokaże.Czyżbyś szykował jakąś niespodziankę w postaci nowo urządzonego zbiornika. Czekamy na "NEWSY"