Keramzyt a podnoszenie pH

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Keramzyt a podnoszenie pH

Post autor: fomalhaut » 16 cze 2005, 07:42

W mojej nowej "rurze" - opisnanej w dziale Zrób to sam - zastosowałem m.in. keramzyt - jeden z tych grubszych, ceglastoczerwonobrunatny...
Zauważyłem, iż podnosi mi pH. A to podniosło mi ciśnienie :roll:
Spotkałem się z opinią, iż wystarczy po prostu jakiś czas płukać taki keramzyt w miękkiej i kwaśnej wodzie, żeby "doszedł do siebie" i już się tak nie zachowywał...
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tego materiału - pod względem takich jego wybryków :roll:
Pozdrowienia
Wojtek

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 16 cze 2005, 10:36

mam w biologi od dluzszego czasu keramzyt ale kolor brazowy akwa stabilne na maxa, moze ten ceglasty mosialbys zobaczyc na opakowaniu producenta i jego spytac co wali do produkcji kolomnie jest producent ten szary ktorego urzywam to czysta produkcja a te kolorystyczne zapewne i twoj to Mendelejew sie klania nigdy bym nie urzyl do akwa nawet gdyby ryby zyly pozdrawiam Wojtek nara brazowy scislej CIMNO SZARY jak material z ktorego uzyskujemy czysty keramzyt

Awatar użytkownika
Maciek
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Maciek » 16 cze 2005, 12:36

Witaj Wojtku
Spotkalem sie z zjawiskiem podnoszenia ph przez keramzyt, teraz gdy mam gabki - uklony w strone Eugena, nie ma zadnych problemow. U mnie keramzyt jeszcze macil wode i w sumie dlatego poszedl do ogrodka.

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 16 cze 2005, 13:53

Maciek nie narzekaj na keramzyt jak kupujesz towar to normalka ze jak farbowany do do akwa z rybami sie nie nadaje no chyba ze ktos karasie chce trzymac i jeszcze jadno nie do ogrodka zaraz mozna go urzyc ale trzyma wspaniale wilgoc to mozna pomozgowac gdzie jeszcze mozna go urzyc pozdrawiam narty pa

Awatar użytkownika
Maciek
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Maciek » 17 cze 2005, 12:38

Bede narzekal bo nie spelnial oczekiwanej przezemnie roli, poszedl do ogrodka bo mialem za daleko do kosza.

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fomalhaut » 17 cze 2005, 12:48

Ten "ceglasty" wywaliłem... po 4 dniach filtrowania - pH cały czas rosło...
Tylko został całkowicie brudno-szaro-ciemnobrązowy.... którego używałem od dawna.
W środku tego ceglastego, zauważyłem po niewczasie białawe cóś - pewno to podnosi pH, bo - niestey - po zalaniu kwasem, pojawiły się drobne bąbelki....

bogusz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogusz » 18 cze 2005, 06:55

brudno-szaro-brazowy wyczailes o co biega to co zalales kwasem wabi sie margiel pochodne wapna nie ma co robic wykladu bo i po co jak

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 16 paź 2006, 13:57

Dzisiaj kupiłem keramzyt, są to nieregularne kulki o średnicy ok. 2cm , koloru jasno-brunatny a w środku ciemno-szary za 6 zł. Chcę go zastosować do filtra jako biologia – ale teraz mam wątpliwość, czy go użyć czy kupić dużo droższy wkład Sery ok. 80zł. W chwili obecnej w filtrze FLUVAL 305 mam dwie warstwy biobali zakupione razem z filtrem i trzecia warstwa to wata.
Proszę o rade, ponieważ nie mam pewności co do poprawnej pracy biologicznej filtra.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 16 paź 2006, 14:49

Mikołaju,
Ja używam do bilogicznego 12litrowe wiaderko tetry.
Najpierw daję gąbkę, 2sztuki by całe wiaderko zapełnić, na to filc tetry, gąbki by chwytały na wstępie większe kawałki, potem filc by chwytał te mniejsze. Następnie sama ceramika 3 koszyki (bio ceramika u mnie akurat aqua shut) ale może być też keramzyt, albo inna bio ceramika reszty producentów, keramnzyt który masz też się nadaje, na samą górę dla ochrony głowicy przed drobinkami piachu znowu filc. Dla większego zapchania wiaderka i mniejszego przepływu bio cermaika jest zasypana drobnym zeolitem.
Czy filtr bio dobrze parcuje mam własny patent - próbnik, poza parametrami wody oczywiście. To jest kolor rur od filtra. Przykład z mojego baniaka, jak filtr parcuje na pełnym odkręconym zaworze wylotowym to środek węży w kilka dni robi sie czarny. Jest za szybki przepływ wody (teoretycznuie według producenta 6razy pojemność zbiornika na godzinę, ale w praktyce może ze 3 razy) by bilogia zadziałała. Jak mam zawór skręcony do połowy w kilka dni węże robią się czyściutkie i przezroczyste, biologia działa, przepływ jest odpowiedni.
Może u Ciebie też się to sprawdzi, badaj przezroczystość rurek a nie wody ... :P

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 16 paź 2006, 19:36

_TOM_ pisze: Czy filtr bio dobrze parcuje mam własny patent - próbnik, poza parametrami wody oczywiście. To jest kolor rur od filtra. Przykład z mojego baniaka, jak filtr parcuje na pełnym odkręconym zaworze wylotowym to środek węży w kilka dni robi sie czarny. Jest za szybki przepływ wody (teoretycznuie według producenta 6razy pojemność zbiornika na godzinę, ale w praktyce może ze 3 razy) by bilogia zadziałała. Jak mam zawór skręcony do połowy w kilka dni węże robią się czyściutkie i przezroczyste, biologia działa, przepływ jest odpowiedni.
ekhm... A dlaczego? :) :)

A serio - dlaczego brak osadu ma świadczyć o dobrej pracy biologii w filtrze szybkoprzepływowym? Do tej pory uważałem za wskaźnik jakości pracy takich filtrów brak amoniaku i azotynów w akwa.. ..

Rafał
[/url]

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 16 paź 2006, 19:44

Co jedynie mogę dopowiedzieć do tej dyskusji to, że słyszałem (zaznaczam, że słyszałem bo nie sprawdzałem tego) o istnieniu kremazytu nasączonego środkami przeciwgrzybicznymi (np. kremazyt na obsypywanie fundamentów domu), lecz myślę , że Wojtek takiego błędu nie popełnił. Może zdecydujesz się na biobale. Jest aukcja na allegro http://www.allegro.pl/item134604358_wkl ... medic.html

Widzę, że jesteś z Rybnika, w Realu w tym sklepiku zoologicznym widziałem biobale AquaSzuta wiaderko około 17 zł (nie wiem ile tego było).

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 17 paź 2006, 09:15

Filtr Fluval składa się z dwóch podstawowych komór tj. jedna pionowa w której są gąbki / tu nie chciałbym niczego zmieniać/ i druga pozioma która składa się z trzech koszyczków, w które dowolnie mogę uzupełniać wkłady. Na razie chcę ten filtr wykorzystać jako mechaniczny i biologia a potem zrobię tak jak Tomek – dwa różne. Zastanawiam się nad tymi wkładami aby max spełniały obydwa warunki. Widziałem też w OBI zeolit podobny do kredy. Czy bawić się w keramzyt z zeolitem czy może coś jest lepsze i pewniejsze?

MikołajCz
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 18 paź 2006, 11:14

Filtr uruchomiłem. Zmieniłem na razie 1 dolny koszyczek- nasypałem keramzyt bez zeolitu /eliminuje azotany/. Keramzyt sprawdziłem – zalałem octem i nie pieniło się, czyli ok. Po ok. tygodniu wymienie jeszcze jeden koszyczek, a górny to tylko wata. Jak na razie jest ok.

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: fomalhaut » 18 paź 2006, 15:35

Polecam wątek:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=474

Tam opisałem moją przygodę z keramzytem i jak poukładałem wkłady filtracyjne...

To DZIAŁA!!!!!

A tak na marginesie MikołajuCz....
Taki zestaw mam we Fluvalu 404 (w akwa 160 l brutto):
Po rzadkich gąbkach Fluvala (ta kieszeń boczna);
1 koszyk - gęsta gąbka.
2 i 1/2 trzeciego: ZEOS - firmy MHK;
1/2 trzeciego - NITRAS - tejże firmy;
czwrty koszyk - CERAM-BIO - tejże firmy....
Całść zalana w czasie jak ta rura :lol: :lol: :lol: :lol: o której pisałem ww. wątku........... I DZIAŁA!
Oczywiście, że jest prefiltr - ale już mniej wydajny (bardziej porowaty...), czyszczony częściej niż tej przy "rurze"... ale nie czyszczę częściej niż raz na pół roku.... A spełnia to, do czego jest przygotowany...
(A! Akwa takie samo, tzn. 160 l brutto)
Pozdrawiam
Wojtek

Odpowiedz

Wróć do „Technika”