Parametry wody

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Szymon11
junior
junior
Imie i Nazwisko: Szymon K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin

Parametry wody

Post autor: Szymon11 » 01 wrz 2007, 10:20

Witam!
Moje parametry wody są następujące:
Ph-7,7-8
Gh-17
Kh-14
No2-0
No3-0
Mierzone testami jbl oraz tetra.
Zakładając ,że w akwarium 576 L brutto będę wymieniał 160L wody tygodniowo.115L Ro/45L kranówka.Mam możliwość podłączenia wężyka Ro na stałe do akwarium i w związku z tym mam pytanie.Czy po spuszczeniu z akwarium 160l osmoza może sobie kapać ,a w miedzy czasie dolewałbym te 45L kranówki np. 4xpo 11L w odstępach kilku godzinnych?Czy parametry wody nie skoczą,spadną drastycznie?
Jeżeli źle obliczyłem stosunek ro do kranówki to proszę o rade jak zmieszać ro/kran,aby parametry były najodpowiedniejsze dla ryb.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 01 wrz 2007, 10:36

Zakładam, że podane parametry wody to woda kranowa. Jeśli tak, to twardości są za duże jak i PH. Piszesz, że masz RO - to dobrze, ale RO nie zbije Ci tego PH. Moim zdaniem dolewanie wody w sposób przez Ciebie opisany co najmniej w dwóch aspektach mi się nie podoba:
1) w jaki sposób planujesz korektę PH ? - chyba nie będziesz wlewał w ciemno kwasu do akwa ?
2) zalanie mieszkania - raczej pewne. Z pewnością nie raz zapomnisz o tym kapaniu RO do akwa - w końcu aby nakapać 115 l wody z RO to trzeba na to dobre pół dnia jak nie więcej.

Jak masz możliwość to zrobiłbym jakiś komin przelewowy i stałą podmianę wody na wodę z RO, ewentualnie z jakimś niewielkim udziałem kranówki.
W zależności od tego jakie chciałbyś parametry wody w akwa zastosuj jakiś PH komputer, jeśli akwa roślinne to butla CO2, elektrozawór i całość sterowana z tego komputera.

Szymon11
junior
junior

Post autor: Szymon11 » 01 wrz 2007, 11:25

zalanie mieszkania - raczej pewne. Z pewnością nie raz zapomnisz o tym kapaniu RO do akwa - w końcu aby nakapać 115 l wody z RO to trzeba na to dobre pół dnia jak nie więcej.
Podobno są jakieś czujniki poziomu wody do akwarium
Jak masz możliwość to zrobiłbym jakiś komin przelewowy i stałą podmianę wody na wodę z RO, ewentualnie z jakimś niewielkim udziałem kranówki.
Jak miałbym możliwość zrobienia komina ze stałą podmianą to nie pytałbym o taki sposób podmiany.Akwarium już kupiłem bez otworów i komina.

Twoim zdaniem po zmieszaniu tak jak wyżej podałem jakie ph będzie?

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 01 wrz 2007, 11:39

birdas pisze:Zakładam, że podane parametry wody to woda kranowa. Jeśli tak, to twardości są za duże jak i PH. Piszesz, że masz RO - to dobrze, ale RO nie zbije Ci tego PH. ...
Twoim zdaniem po zmieszaniu tak jak wyżej podałem jakie ph będzie?
Szymon czytaj uważniej co się do Ciebie pisze :!:

Szymon11
junior
junior

Post autor: Szymon11 » 01 wrz 2007, 12:18

Interesuje mnie jakie ph otrzymam po zmieszaniu wody kranowej z ro.Ro wczoraj zamówiłem więc nie wiem.Zakładając ,że po zmieszaniu wody 115ro/45kran tww spadnie do 4 to czy nie mogę dodać torfu ,szyszek...? (żeby zbić ph)Jeżeli się mylę to proszę o wytłumaczenie.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 01 wrz 2007, 13:45

Szymon11 pisze: Interesuje mnie jakie ph otrzymam po zmieszaniu wody kranowej z ro.
Dalej będzie takie jakie było.
Ro wczoraj zamówiłem więc nie wiem.Zakładając ,że po zmieszaniu wody 115ro/45kran tww spadnie do 4 to czy nie mogę dodać torfu ,szyszek...? (żeby zbić ph)Jeżeli się mylę to proszę o wytłumaczenie.
Torfem ani szyszkami nic nie zdziałasz. Gdybyś dozował CO2 to są szanse na uzyskanie niższego PH. Poza CO2 pozostaje kwas, ale to wymaga wcześniejszego przygotowania wody zanim ją się wleje do akwa.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 01 wrz 2007, 14:35

Witajcie wszyscy. Moją wypowiedź kieruję do szymona 11.
Ze swego czasu napisałem post pt;"Woda do podmian." W poście tym, opisuję dokładnie co i jak (w moim przypadku) z przygotowywaniem wody do zbiornika. Od tego czasu, nic się nie zmieniło, wodę przygotowuję w ten sam niezmienny sposób. Po tak długim okresie czasu i stałych parametrach wody RO i kranowej, wartośći uzyskanej mieszanki nie mierzę. Jeśli już, to od wielkiego dzwonu, po burzy lub na przełomie pór roku, wtedy owszem, woda w kranie w moim rejonie Krakowa ma zmienne parametry. Jeżeli mój konkretny przypadek, będzie Ci pomocnym to zaglądnij do niego i przeczytaj.

Szymon11
junior
junior

Post autor: Szymon11 » 01 wrz 2007, 16:42

Wielkie dzięki fangornn właśnie o to mi chodziło! :D

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków