Pewnie każde z Was zastanawiało się czy Wasze ryby oddychają jak należy czy nie za szybko. Jak się nie ma porównania z innymi to dość łatwo wpaść w paranoję leczenia na przywry, z drugiej strony błędne wyobrażenie jak powinien wyglądać oddech ryb może doprowadzić do zbyt późnej diagnozy i leczenia.
Postanowiłem więc zadać pytanie na zasadzie ankiety.
Jak często oddychają Wasze ryby? Prosił bym o udzielanie w tej samej formie, czyli ille oddechów na sekundę. Np zapis 1/1 oznaczał by jeden oddech na sekundę, zapis 3/1 oznacza trzy oddechy na sekundę a 1/3 jeden oddech na 3 sekundy. Dodatkowo prosił bym o umieszczanie w miarę możliwości informacji o wielkości ryby w cm oraz o parametrach wody. I tak przykładowa odpowiedź wyglądała by tak:
Wielkość: 15cm, oddech 1/2, pH 6.5, TwO 16, TwW 10, temperatura 29 st C
jeżeli ktoś bada inne parametry też bardzo proszę o informację typu zawartość azotanów itd... Jeżeli będzie wystarczająco dużo odpowiedzi może uda się się wyciągnąć z tego jakieś wnioski.
Zobowiązuję się do opracowania wyników z wypowiedzi jakie zostaną udzielone.
Częstotliwość oddychania
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- IreneuszKaczor
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
- Kontaktowanie:
Nie wiem, czy to nas do czegoś doprowadzi, ale dla "opracowania wyników" podam co następuje:
wielkość - 13 do 18cm (6szt w 240 litrach)
oddech - 2/1 (zaczynam popadać w wyżej opisaną paranoję)
pH - 5 (teraz utrzymuję wyższe, bo spadało do 4)
Two - 4
Tww - 0
temperatura - 29 st C
PO4 - zawartość mocno podwyższona (kolor próbki intensywnie niebieski)
NO3 - dochodzi do 20 (po tygodniu - na chwilę przed podmianą)
Akwarium średnio zarośnięte, podaję CO2 w ilości 50 bąbli na minutę z butli ciśnieniowej całą dobę. W akwarium jest jedna kostka napowietrzająca ze średnim strumieniem średniej wielkości bąbelków. Filtracja - Fluwal 404 z wylotem głęboko pod powierzchnią wody.
Właśnie jestem na etapie zastanawiania się, czy żeby pobrać próbkę ze skrzeli, to należy pokroić rybę, czy da się to zrobić mniej boleśnie (dla właściciela)?
wielkość - 13 do 18cm (6szt w 240 litrach)
oddech - 2/1 (zaczynam popadać w wyżej opisaną paranoję)
pH - 5 (teraz utrzymuję wyższe, bo spadało do 4)
Two - 4
Tww - 0
temperatura - 29 st C
PO4 - zawartość mocno podwyższona (kolor próbki intensywnie niebieski)
NO3 - dochodzi do 20 (po tygodniu - na chwilę przed podmianą)
Akwarium średnio zarośnięte, podaję CO2 w ilości 50 bąbli na minutę z butli ciśnieniowej całą dobę. W akwarium jest jedna kostka napowietrzająca ze średnim strumieniem średniej wielkości bąbelków. Filtracja - Fluwal 404 z wylotem głęboko pod powierzchnią wody.
Właśnie jestem na etapie zastanawiania się, czy żeby pobrać próbkę ze skrzeli, to należy pokroić rybę, czy da się to zrobić mniej boleśnie (dla właściciela)?