diagnoza
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
diagnoza
Witam! Mam problem z mymi paletami fire red solid, na wstępie wspomnę, iż są to ryby po rodzicach ze Stendaker, więc są dobrej jakości. Ryby są karmione sercem wołowym, płatkami astacolor i cyclop-eeze. Raz w tygodniu podmiana wody 10%. Filtracja tetra tec1200, oraz aquael UV. Akwa pojemność 400 litrów, nie ma w nim podłoża. Obsada 17 palet. Wiek 6 miesięcy. Woda:
ph 6,5
Two 6
No2 0
No3 15
Ryby mam od tzw. maleńkości. Nigdy nie miałem z nim problemów, lecz dwa dni temu zauwazyłem, iż nie przyjmuja pokarmu, a na dnie leżą białe odchody, ryby wydają się osowiałee, stoją przy rogach akwa w grupie, przechylają sie na boki bądź podnoszą pyski do lustra wody, ich oddech jest przyśpieszony, skrzela rozchylają się mocno, płetwy są opadnięte.
ph 6,5
Two 6
No2 0
No3 15
Ryby mam od tzw. maleńkości. Nigdy nie miałem z nim problemów, lecz dwa dni temu zauwazyłem, iż nie przyjmuja pokarmu, a na dnie leżą białe odchody, ryby wydają się osowiałee, stoją przy rogach akwa w grupie, przechylają sie na boki bądź podnoszą pyski do lustra wody, ich oddech jest przyśpieszony, skrzela rozchylają się mocno, płetwy są opadnięte.
- Załączniki
-
- 3123123123123333333333333.jpg (226.13 KiB) Przejrzano 6949 razy
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Odpowiedźprzechylają sie na boki bądź podnoszą pyski do lustra wody, ich oddech jest przyśpieszony, skrzela rozchylają się mocno, płetwy są opadnięte.
Za małe podmiany, co do odchodów to raczej bez mikroskopu się nie obędzie i radzę jeszcze zakupić inny test na No3 dla porównania wyników.Raz w tygodniu podmiana wody 10%. Akwa pojemność 400 litrów, nie ma w nim podłoża. Obsada 17 palet.
- pajacyk
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
- Kontaktowanie:
piotRusi- za małe podmiany wody, ja mam podobny zbiornik i tez tam mam 17 ryb i podmieniam 50% tygodniowo wode, przy dobrej filtracju i przy tej wielkosci ryb jest ona za mała, jezeli NO2 masz 0 to kup sobie nowy test, bo chyba podajesz fikcyjne dane, taka mała podmiana i NO2 zerowe??? Co do fire red solid to chyba takie nie beda i racze nie sa dobrej jakosci.
Marcin
Marcin
okejjj sutuacja opanowana. tak testy które miałem były hmmm fałszyweee, podmiana wody pomogła i wszystko jest juz w normie. zapomniałem o tym że to już nie są te same 2-3cm dyski;)
pajacyk co mam rozumieć przez to "Co do fire red solid to chyba takie nie beda"? pewnie o barwę ci chodzi, wieć przypomnie, iz to są jeszcze młodzutkie osobniki a dopieo od niedawna podaje im cyclopa i wyniki są rewelacujne z tygodnia na tydzień coraz czerwieńsze.;>
pozdrawiam i dziękuje za pomoc:)
pajacyk co mam rozumieć przez to "Co do fire red solid to chyba takie nie beda"? pewnie o barwę ci chodzi, wieć przypomnie, iz to są jeszcze młodzutkie osobniki a dopieo od niedawna podaje im cyclopa i wyniki są rewelacujne z tygodnia na tydzień coraz czerwieńsze.;>
pozdrawiam i dziękuje za pomoc:)
- pajacyk
- senior
- Kontaktowanie:
Cos watpie ze ta woda tak szybko pomogła na to co podawałes, co do fire red solid to one nie maja byc czerwone bo ty je tak wybarwisz tylko maja sie same tak wybarwic, a u twoich ryb widze ze takiego kolory niestety nie beda miały, jeszcze dochodzi to tego pieprz czyli jak ty twierdzisz dobrej jakosci ryby 

Dyski, o ile mi wiadomo, nie produkują czerwonego barwnika. Jak będziesz je karmił pokarmem całkowicie pozbawionym karotenoidów lub innych substancji wybarwiających to najczerwieńsze odmiany z czasem przybiorą kolor żółty, beżowy...pajacyk pisze:Cos watpie ze ta woda tak szybko pomogła na to co podawałes, co do fire red solid to one nie maja byc czerwone bo ty je tak wybarwisz tylko maja sie same tak wybarwic,
J-23
pajacyk- popatrz na wypowiedź J-23: bez podawania karotenoidów one nigdy nie będą czerwone;p to somo zostało mi powiedziane przy zakupie, bez cyclopa to nie osiągne takiego efektu.
http://akwarium.szczecin.pl/ tam znajdują się zdjęcia rodziców, jeśli wiesz jak wyglądają red solid to się zorientujesz które to;]
http://akwarium.szczecin.pl/ tam znajdują się zdjęcia rodziców, jeśli wiesz jak wyglądają red solid to się zorientujesz które to;]
- pajacyk
- senior
- Kontaktowanie:
J-23 jezeli nie produkuja czerwonego koloru to dlaczego ryby mam czerwone i nie karmione zadnym wybarwiaczem?????
piotRusi- nie musze nigdzie spogladac bo juz nie jedna rybke widzialem, a co do twoich ryb i tej parze ktora widac na te stronce to jezeli to jest fire red solid to ja jestem ryba
sa to zwykłe mieszańce popaprance (marlboro
)
piotRusi- nie musze nigdzie spogladac bo juz nie jedna rybke widzialem, a co do twoich ryb i tej parze ktora widac na te stronce to jezeli to jest fire red solid to ja jestem ryba

Tych granulatów Tetry jest kilka rodzajów. Ale nawet te, jak piszesz, zwykłe, nie wybarwiające (np. TETRA DISKUS HAUPTFUTTER ), są zazwyczaj mieszaniną różnych składników pokarmowych w tym i wybarwiających (może nie aż tak intensywnie) ---> tzw." poprawianie naturalnego ubarwienia".pajacyk pisze: ..... karmie granulatem tetry zwykły nie wybarwiajacy oraz niekiedy serce wołowe.....
Tak więc, jeśli rybcie genetycznie mają przekazane odpowiednie ilości komórek barwnikowych oraz unerwienia i hormonów "sterujących" wybarwianiem, to i stosowanie "zwykłego" pokarmu nie powinno powodować nadmiernego ich "odbarwiania się".
- pajacyk
- senior
- Kontaktowanie:
Wiesiek ja jestem zdania ze ryby produkuja czerwony pigment, tak jak napisałes napewno zalezy to od wielu rzeczy, a nie tak jak J-23 napisał ze nie produkuja. Mam dosc troche ryb, a w nich sa red wheit i karmione sa samym sercem i maja intensywny czerwony kolor wiec wynika z tego ze napewno wybarwiaja sie same na kolor czerwony ( nie żółty).
Marcin
Marcin
pajacyk- wiesz jakoś mi się nie chce w to wierzyć... bez astaxantyny która jest odpowiedizlna za wybarwienie to niemożliwe, przynajmniej jest taka moja opinia(poszukam jeszcze postu w którym jest już poruszany ten temat i właśnie ludzie się wypowiadają na ten temat). czy mogę się dowiedzieć czegoć o twych rybach?(wiek, hodowla, paramery wody itp.) może masz jakąś fotke?
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
Masz na mysli NO2 czy może NO3 ?? bo jeśli to pierwsze to jest to zupełnie normalne.pajacyk pisze:piotRusi- za małe podmiany wody, ja mam podobny zbiornik i tez tam mam 17 ryb i podmieniam 50% tygodniowo wode, przy dobrej filtracju i przy tej wielkosci ryb jest ona za mała, jezeli NO2 masz 0 to kup sobie nowy test, bo chyba podajesz fikcyjne dane, taka mała podmiana i NO2 zerowe??? Co do fire red solid to chyba takie nie beda i racze nie sa dobrej jakosci.
Marcin