Masz na mysli NO2 czy może NO3 ?? bo jeśli to pierwsze to jest to zupełnie normalne.pajacyk pisze:piotRusi- za małe podmiany wody, ja mam podobny zbiornik i tez tam mam 17 ryb i podmieniam 50% tygodniowo wode, przy dobrej filtracju i przy tej wielkosci ryb jest ona za mała, jezeli NO2 masz 0 to kup sobie nowy test, bo chyba podajesz fikcyjne dane, taka mała podmiana i NO2 zerowe??? Co do fire red solid to chyba takie nie beda i racze nie sa dobrej jakosci.
Marcin
diagnoza
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
- pajacyk
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
- Kontaktowanie:
Mirku jeżeli Ty twierdzisz ze w akwa 400l gdzie jest 17 ryb na oko ok 12- 14cm, gdzie wystepuje podmiana 10% tygodniowo to NO2 nie moze byc zerowe tak jak napisał piotRusi-, przerabiałem to u siebie i jestem w 100% pewnien ze NO2 nie bylo zerowe 
piotRusi- jutro jak zrobie jakies zdjecie to ci pokaże rybke bez wybarwiaczy ktora pływa u mnie i ma kolor czerwony, ale i tak ci to nic nie da bo i tak powiesz że ja wybarwiam

piotRusi- jutro jak zrobie jakies zdjecie to ci pokaże rybke bez wybarwiaczy ktora pływa u mnie i ma kolor czerwony, ale i tak ci to nic nie da bo i tak powiesz że ja wybarwiam

Ryby same z siebie produkują właściwie jeden barwnik - malaninę, odpowiedzialną za czarny i brązowy kolor. Resztę barwników bądź ich bezpośrednich prekursorów przyjmują z pokarmem. Dla barwy czerwonej są to karotenoidy (ze sławną astaksantyną i kantaksantyną), dla żóltej - ksantofile, dla niebieskiej - fikocyjaniny. Inne barwy powstają ze złożenia powyższych kolorów - np. zielona - z niebieskiej i żółtej.pajacyk pisze:Wiesiek ja jestem zdania ze ryby produkuja czerwony pigment, tak jak napisałes napewno zalezy to od wielu rzeczy, a nie tak jak J-23 napisał ze nie produkuja. Mam dosc troche ryb, a w nich sa red wheit i karmione sa samym sercem i maja intensywny czerwony kolor wiec wynika z tego ze napewno wybarwiaja sie same na kolor czerwony ( nie żółty).
Marcin
Nie trzeba stosować wybarwiaczy, które mają napisane na pudełku, że są wybarwiaczami. W sercu, którym karmisz jest sporo karotenoidow i ksantofili - pochodzących z paszy i wybarwiaczy podawanych krowom (dla lepszej barwy mięsa). Fikocyjaniny podajesz ze spiruliną.
NO2 *musi* być zerowe - inaczej jest to oznaka, że filtracja tlenowa nie wyrabia. Niezerowe NO2 przy dyskach to nieporozumienie.
Rafał
- pajacyk
- senior
- Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
- Kontaktowanie:
Rafal_W co do no2 to stwierdziłem ze u piotRusi- nie jest ono 0 i no3 nie jest 15 ze wzgledow na tak duza ilosc ryb w akwa, pozatym widac odrazu ze przy podmianie 10% tyg takich parametrow nie dało by sie utrzymawc ( nie wiedzac jaka ma filtracje bo tego nie podał, a sadze ze kiepska
;0 ) wiec piotRusi- wzioł dane sobie z glowy lub jego testy podały fałszywy odczyt.
Rafale jeżeli ryby karmie tym samym sercem i jedne sa czewone a inne mniej to te różnice kolorystyczne sa uwarunkowane teżgenetycznie, bo dlaczego naprzykład red white ( czerwono białe) ryby jak sama nazwa wskazuje wybarwiaja sie na taki własnie kolor bez wybarwiaczy??? Wydaje mi sie ze nie po to ktos wprowadza nowy kolor rybki na rynekby ja samemu wybarwiac i nie miec rybki takich kolorach jak ona ma byc.
;0 ) wiec piotRusi- wzioł dane sobie z glowy lub jego testy podały fałszywy odczyt.
Rafale jeżeli ryby karmie tym samym sercem i jedne sa czewone a inne mniej to te różnice kolorystyczne sa uwarunkowane teżgenetycznie, bo dlaczego naprzykład red white ( czerwono białe) ryby jak sama nazwa wskazuje wybarwiaja sie na taki własnie kolor bez wybarwiaczy??? Wydaje mi sie ze nie po to ktos wprowadza nowy kolor rybki na rynekby ja samemu wybarwiac i nie miec rybki takich kolorach jak ona ma byc.
Przy ustabilizowanym baniaku i nadążającej filtracji tlenowe amoniaku i azotynów (NH3 i NO2) nie ma prawa być. Azotany (NO3) to inna bajka,bo stanowią produkt, który w normalnym akwarium jest praktycznie nieprzerabialnym odpadem (może skali zabraknąć - a NH3 i NO2 będą nadal zerowe). NO3 podawane przez Piotra jest mało prawdopodobne, natomiast zerowe NO2 - może być. Filtracja dobra, tylko podmian za mało.pajacyk pisze:Rafal_W co do no2 to stwierdziłem ze u piotRusi- nie jest ono 0 i no3 nie jest 15 ze wzgledow na tak duza ilosc ryb w akwa, pozatym widac odrazu ze przy podmianie 10% tyg takich parametrow nie dało by sie utrzymawc ( nie wiedzac jaka ma filtracje bo tego nie podał, a sadze ze kiepska
Rozkłąd barwy (gdzie występuje dany kolor) uwarunkowana jest genetycznie - stąd odmiany barwne. Natomiast to, że barwnik w ogóle jest (poza wspomnianą melaniną) - to efekt suplementacji w pożywieniu. Karotenoiy, ksantofile, fikocyjaniny - to nazwy zbiorcze grup podobnych związków, wystepujących bardzo szeroko w naturze. Karmiąc naturalnymi pokarmami dostarczasz je, bo każde mięsko czy roślinka wspomniane barwniki zawiera. Pozostaje kwestia ilości - porównaj kolor RedWhiteów AdamaN (on też się szczyci że nie dodaje żadnych wybarwiaczy) a kolor RW (dobry skrótpajacyk pisze: Rafale jeżeli ryby karmie tym samym sercem i jedne sa czewone a inne mniej to te różnice kolorystyczne sa uwarunkowane teżgenetycznie, bo dlaczego naprzykład red white ( czerwono białe) ryby jak sama nazwa wskazuje wybarwiaja sie na taki własnie kolor bez wybarwiaczy??? Wydaje mi sie ze nie po to ktos wprowadza nowy kolor rybki na rynekby ja samemu wybarwiac i nie miec rybki takich kolorach jak ona ma byc.

Można mieć RedWhite zupełnie białego, ewentualnie z pieprzem - ale wymagałoby to opracowania diety zupełnie od podstaw - by dostarczać mu same białka, węglowodany, tłuszcze etc.. Ale - zdechłby pewnie szybko, bo wspomniane barwniki poza kolorkiem wchodzą również w skłąd enzymów, witamin etc. Wszystko jest zazębione dokładnie ze sobą

Rafał
Ps. spójrz jeszcze na to:

To te same ryby, bo moje, tyle że pierwsze zdjęcie jest z przed epoki suplementacji astaksantyny, a drugie trzy miesiące po. Rozkłąd barwy jest charakterystyczny dla danej ryby (po tym je poznaję, między innymi), intensywność natomiast zależy od ilości barwnika podanego w pożywieniu.
pajacyk- jak już pisałem moje testy były hmmmm...że tak powiem doniczego(paski) dopiero gdy kupiłem nowe to zobaczyłem zupełnie inne wyniki;) co do filtaracji to jest napisane, zapomniałem tam dodać tylko 2 napowietrzaczy.
czekam na twoje fotki.
a i mam jeszcze jedno pytanie do ciebie pajacyk w jakim czasie twoje ryby kompletnie sie wybarwiły?
czekam na twoje fotki.
a i mam jeszcze jedno pytanie do ciebie pajacyk w jakim czasie twoje ryby kompletnie sie wybarwiły?