Jak przygotować wodę do tarła?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

grab
nowicjusz
nowicjusz

Jak przygotować wodę do tarła?

Post autor: grab » 09 wrz 2007, 09:52

Serdecznie witam. Moja przygoda z Paletkami trwa od roku. Mam ambicję rozmnożyć swoje ryby, ale nie do końca udaje mi się otrzymać wodę o żądanych parametrach (pH). Stąd moje zapytanie.
Jak spreparować wodę? :cry:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 09 wrz 2007, 10:31

A jaką masz wodę i jakimi środkami i sporzętem dysponujesz?
Najprościej wlać do tarliskowego pół wody z ogólnego i pół z kranu i zostawić na miesiąc, potem wpuścić trlaki, ale z kranu musiałaby lecieć dobra woda.

grab
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: grab » 09 wrz 2007, 11:49

Woda kranowa: pH-7,3-7,6 , TWO-20, TWW-15 (wartości przybliżone)
Woda w zbiorniku tarliskowym 150Litrowym zakwaszana delikatnie wyciągiem z torfu, 10-15% wody ze zbiornika ogólnego a reszta to RO. Żadnych dodatkowych mikro-,makroelementów. Woda ma dwa tygodnie (pewnie zbyt krótko). Sprzęt:filtr wewnętrzny z dużą nową gąbką, filtr z gąbką na powietrze, grzałka, elektroniczny odczyt wartości pH.

Pozdrawiam Grzegorz

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować wodę do tarła?

Post autor: jociak » 09 wrz 2007, 13:59

grab pisze:Serdecznie witam. Moja przygoda z Paletkami trwa od roku. Mam ambicję rozmnożyć swoje ryby, ale nie do końca udaje mi się otrzymać wodę o żądanych parametrach (pH). Stąd moje zapytanie.
Jak spreparować wodę? :cry:
Musisz dysponować innym zbiornikiem, w którym będziesz mógł zbierać wodę i doprowadzać ją do wymaganych parametrów. Z tymi wymaganymi parametrami to jednak można spekulować dłużej. Jedni mówią że ma być ph 5, a inni że 6,5. Z mojego nikłego doświadczenia proponuję zastosować ph 6,5. Moim zdaniem stosowanie wyciągu z torfu do zakwaszania wody (szczególnie do niższych przedziałów)nie jest dobrym rozwiązaniem. Garbniki jak najbardziej tak, ale nie do przesady. Proponuję zakwaszać wodę HCL-em. Na forum jest wszystko opisane jak go stosować, więc nie będę się rozpisywał ... .
Z tym mieszaniem "kranu"z RO to też bym się wstrzymał. Parę lat mieszkałem w Warszawia (Radzymińska dla przybliżenie) i woda tam tak "biła" chlorem, że musiałem stosować 2 x więcej perfum niż powinienem (słowo). I co, taką wodę będziesz mieszał 1:1 z RO? Ja bym nie miał sumienia. Najpierw musisz sprawdzić co Ci tam leci z rodzimego kranu. Na mazurach spokojnie mogę stosować takie domieszki, ale w W-wie wzbogacałbym RO mikro - makro. Nie koncentruj się też za wszelką cenę na zbijaniu NO3 i NO2 do zera. Jak będziesz miał wszystkie parametry książkowe a NO3 - 10, to wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Aby woda w zbiorniku tarliskowym mogła przez dłuższy czas utrzymywać stabilne parametry, musisz dbać o czystość, czyli pozbywać się wszystkich odchodów i pozostałości z dna i płukać gąbkę jak najczęściej. Taką wodę możesz też poddać obróbce termicznej podgrzewając ją (w oddzielnym zbiorniku) np do 36 stopni i utrzymując tę temp przez 2-3 dni. Taką wodę doprowadzasz do ksiązkowych parametrów posługując się wszystkimi nam znanymi sposobami, dodajesz jakiś odkażalnik , np trypoflawinę, umieszczasz w niej tarlaki i ... nie myśl że to już koniec zmartwienia. Teraz Twoje ryby bedą musiały pokazać klasę, sprawdzić sie jako rodzice, opiekunowie ale przede wszystkim jako skuteczni kochankowie. Jeżeli tak się stanie to gratuluję, jeśli nie to podzielisz mój los z ostatnich kilku miesięcy.
Swoją wypowiedzią wyszedłem deko poz ramy pytania, ale pewnie oszczędziłem Ci kolejnych pytań w kolejnych terminach :wink:

grab
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: grab » 09 wrz 2007, 19:49

Za dotychczasowe porady, wszystkim serdecznie dziękuję. Jestem nieco uspokojony.
Reasumując: - parametry wody zdecydowanie zależą od dobranej pary, - mikro i makroelementy w rozsądnej dawce nie zaszkodzą, - wolne dawkowanie HCL, rozłożone w dłuższym czasie, pozwoli na obniżenie wartości ph do odpowiedniego poziomu, - podstawowe zasady higieny to konieczność.

Za kontynuowanie tematu z góry dziękuję.
Możliwość doinformowania się często pozwala lepiej spać.

grab
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: grab » 10 wrz 2007, 19:13

Aktualnie para jest w trakcie tarła (godz.20.00)
pH-7,17 , TWW-0.0 , TWO- w granicach 3 jednostek.
Niczego nie stosowałem do obniżenia pH.
Czy są szanse na sukces?
Czy powinienem dążyć do obniżenia pH?

Z poważaniem Grzegorz

Awatar użytkownika
pajacyk
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
Kontaktowanie:

Post autor: pajacyk » 10 wrz 2007, 19:24

Mysle ze masz szanse, jak złoza ikre i masz dobrego samca to zobaczysz czy przynajmniej 1 larwa z tego wyjdzie :), narazie nie baw sie z woda bo wszystko możesz zniszczyc, poczekaj i może osiagniesz sukces bez obnizania PH, mozesz dodac do wody akryflawine zapobiegnie plesnieniu ikry.
Marcin

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 10 wrz 2007, 19:35

grab pisze: pH-7,17 , TWW-0.0 , TWO- w granicach 3 jednostek.
Coś jest nie tak z tymi wartościami :?

Albo skalibruj sondę albo zmień testy na twardość.

grab
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: grab » 12 wrz 2007, 21:02

Witam serdecznie. Znalazłem w końcu więcej czasu, dzięki czemu prześledziłem interesujące mnie tematy na forum (oczywiście nie wszystkie).Moja wiedza znacząco się zwiększyła. Jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim, ktorzy potrafili podzielić się swoją wiedzą, nie tylko ze mną. Z pewnością w przyszłości przedstawię kolejny swoj problem a może w końcu i ja komuś doradzę.

Awatar użytkownika
asroma
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Busiek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skarżysko-Kamienna
Kontaktowanie:

Post autor: asroma » 18 lis 2007, 08:19

czy ktoś może sprawdzał kiedyś parametry wody mineralnej która można nabyć w sklepach i czy nadaje sie ona do użycia w akwarystyce - oczywiście niegazowana

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 19 lis 2007, 12:57

asroma pisze:czy ktoś może sprawdzał kiedyś parametry wody mineralnej która można nabyć w sklepach i czy nadaje sie ona do użycia w akwarystyce - oczywiście niegazowana

A co w Twoim sklepie jest tylko jeden gatunek?? :)
A tak poważnie: każda ma inne.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 19 lis 2007, 13:05

czy ktoś może sprawdzał kiedyś parametry wody mineralnej która można nabyć w sklepach i czy nadaje sie ona do użycia w akwarystyce - oczywiście niegazowana
Parametry to jedno, nie są najgorsze, ale zawartość kationów i anionów i ich przyswajalność przez rośliny i ryby to druga sprawa.
Niestety jestem laikiem w sprawach anionów wodorowęglanowych, fluorkowych i kationów magnezowych, wapniowych i sodowych jakie są w wodach mineralnych. Obawiałbym się ich w większej ilości, ale nie wiem czy słusznie.
Kiedyś, bardzo dawno był taki wątek o dodatku wody gazowanej do akwarium, nie chwaląc się sam go zakładałem, poczytaj tam troszkę było na temat i obok tematu też było.

Awatar użytkownika
kolejarz65
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec

Post autor: kolejarz65 » 19 lis 2007, 13:23

To nie lepiej zainwestowac w dobry filtr RO ,niż przepłacac za wodę nie wiadomo jakiego pochodzenia????

Odpowiedz

Wróć do „Woda”