selekcja
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
selekcja
Witam!
Mam do was pytanie. W moim akwa pływa 17 dysków.Ostatnio zauważyłem, iż powoli dobierają się w pary(akwa 400l). Stwierdziłem, że czas na selekcje.
Czym sie powinnienem kierować przy selekcji?
Mam do was pytanie. W moim akwa pływa 17 dysków.Ostatnio zauważyłem, iż powoli dobierają się w pary(akwa 400l). Stwierdziłem, że czas na selekcje.
Czym sie powinnienem kierować przy selekcji?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Własnym gustem najlepiej.
Zakładam, że rybki nie mają wad genetycznych, wszystkie są zdrowe, na wystawy z nimi nie masz zamiaru jeździć, wtedy zostaw te co się Tobie podobają najbardziej.
Jak chcesz fachowca do oceny, to mamy kilku sędziów na forum, porób fortki wszystkim rybkom i poproś o ocenę każdej z rybek przez sedziego, moze się skuszą i poświęcą.
Jak Ty dałeś radę 17 dysków w 400 litrach odchować do par to ja nie mam pojęcia, chyba masz stałą podmianę wody.
Zakładam, że rybki nie mają wad genetycznych, wszystkie są zdrowe, na wystawy z nimi nie masz zamiaru jeździć, wtedy zostaw te co się Tobie podobają najbardziej.
Jak chcesz fachowca do oceny, to mamy kilku sędziów na forum, porób fortki wszystkim rybkom i poproś o ocenę każdej z rybek przez sedziego, moze się skuszą i poświęcą.
Jak Ty dałeś radę 17 dysków w 400 litrach odchować do par to ja nie mam pojęcia, chyba masz stałą podmianę wody.
to by było jeszcze zabawniej powiem Ci ,że od ich zakupu(wielkość2-5cm) przez jakieś 4 miesiące były w 250l akwa;) stała podmiana co tydzień w sobote;), zciąganie syfu z dna gdy sie tyllko pojawił, poświęcenie i kilka cennych rad pana Antoniego Kujawy z klubu"Molinezja" w Szczecinie...to wszystko
- Załączniki
-
- 3333333333333.jpg (68.59 KiB) Przejrzano 5331 razy
Witam. Moim zdaniem przy tak jednolicie ubarwionym stadzie selekcji powinny podlegać osobniki najmniejsze oraz o najbardziej odbiegających kształtach od wzorca. Ja bym się tymi czynnikami kierował w swoim akwarium, ale jeśli myślisz o wystawie to polecam rozwiązanie przedmówców i kontakt z profesjonalistami w ocenianiu tych rybek. Pozdrawiam
powiem tak z tych wszystkich ryb chce sobie zatrzymać 2-3 dobre pary.
narazie widze 4 pary, które cały czas pilnuja swojego terytorium i czyszczą każde miejsce gdzie da się złozyc ikre. chce podielić akwa na 2-3 części i oddzielić te które wydają mi się pewnymi parami, zmienić wode na odpowiednie parametry(czekam na kropelkowe testy zooleku), a resztę obserwować. mysle, że te które się nie podobierają zostaną sprzedane a potem wyselekcjonuje pary, które się będą, mam naddzieję, dobrymi rodzicami;)
narazie widze 4 pary, które cały czas pilnuja swojego terytorium i czyszczą każde miejsce gdzie da się złozyc ikre. chce podielić akwa na 2-3 części i oddzielić te które wydają mi się pewnymi parami, zmienić wode na odpowiednie parametry(czekam na kropelkowe testy zooleku), a resztę obserwować. mysle, że te które się nie podobierają zostaną sprzedane a potem wyselekcjonuje pary, które się będą, mam naddzieję, dobrymi rodzicami;)