Tajemnicze składniki ?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Tajemnicze składniki ?
Witam.
Czytając jeden z rozdziałów pt."Oceń swojego dyskowca", Pan Andrzej dokonując oceny napisał "Sądzę, że opiekun nie czyni błędu podczas karmienia i ryba nie ogląda astaksantyny i kantaksantyny lub jest na nią oporna ............ ".
Czy ktoś móglby być tak uprzejmy i coś więcej napisać w tej materii, bo mnie to bardzo zainteresowało ? Ponadto w jakich rodzajach pokarmów ww.składniki występują i jakie odmiany barwne należy karmić pokarmami zawierającymi te substancje, a które nie.
Czytając jeden z rozdziałów pt."Oceń swojego dyskowca", Pan Andrzej dokonując oceny napisał "Sądzę, że opiekun nie czyni błędu podczas karmienia i ryba nie ogląda astaksantyny i kantaksantyny lub jest na nią oporna ............ ".
Czy ktoś móglby być tak uprzejmy i coś więcej napisać w tej materii, bo mnie to bardzo zainteresowało ? Ponadto w jakich rodzajach pokarmów ww.składniki występują i jakie odmiany barwne należy karmić pokarmami zawierającymi te substancje, a które nie.
Z grubsza, choć trochę szerzej, bo nie tylko o asta i kanta - w moich dwóch postach na tej stronie:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 2&start=15
Obydwa barwniki najłatwiej znajdziesz w pokarmach "wybarwiających" dla czerwonych dyskowców - i to włąśnie dla czerwonych odmian są one przewidziane.
Rafał
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 2&start=15
Obydwa barwniki najłatwiej znajdziesz w pokarmach "wybarwiających" dla czerwonych dyskowców - i to włąśnie dla czerwonych odmian są one przewidziane.
Rafał
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, 20:03 przez Rafal_W, łącznie zmieniany 1 raz.
- Haki
- entuzjasta
- Posty: 395
- Rejestracja: 25 sie 2005, 18:25
- Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
- Lokalizacja: Kobielice
- Kontaktowanie:
Napisz mi na priva adres email to Ci prześlę kompletne informacje.
radek.roz@neostrada.pl
Pozdrawiam
Radek
radek.roz@neostrada.pl
Pozdrawiam
Radek
- przynenta
- zarząd pkmd
- Posty: 3436
- Rejestracja: 28 gru 2005, 11:00
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Lokalizacja: Pruszków
- Kontaktowanie:
Radek, czemu nie podzielisz się własnymi doświadczeniami/wiedzą na forum ogólnym?Haki pisze:Napisz mi na priva adres email to Ci prześlę kompletne informacje.
radek.roz@neostrada.pl
Pozdrawiam
Radek
- Haki
- entuzjasta
- Posty: 395
- Rejestracja: 25 sie 2005, 18:25
- Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
- Lokalizacja: Kobielice
- Kontaktowanie:
Dziele się jak mogę, pdf'a tu nie wkleję, że podawać trzeba astaxantyne to żadna tajemnica, a w jakich ilościach to trzeba samemu spróbować. Zrobiłem z tym karme, dodałem do niej wszystko co miałem i karmiłem nią raz w tygodniu lub raz dziennie w zależnosci co chciałem osiągnąć. Czerwone ryby częściej. Są inne środki ale z nimi trzeba uważać żeby ryb nie wyprać, wszyscy w azji sciemniaja że ich nie używają bo się boją że potem nikt od nich ryb nie kupi, wyprane, a jak chodzisz miedzy regałami to pojemniki po nich stoją
sztuka jest używanie ich z głową.

- przynenta
- zarząd pkmd
- Posty: 3436
- Rejestracja: 28 gru 2005, 11:00
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Lokalizacja: Pruszków
- Kontaktowanie:
Przekonwertowałem do Wodra, niestety tabel nie wstawię i jest tylko część tekstu, łącznie jest 13 stron
Astaksantyna
Rola w żywieniu zwierząt
W przyrodzie astaksantyna występuje obficie, szczególnie w gatunkach morskich. Jest odpowiedzialna za zabarwienie od pomarańczo¬wego do czerwonego tkanek zwierzęcych np.
mięsa różnych gatunków ryb. U żywych krewetek homarów nadaje szkieletowi zewnętrznemu zabar WIEN ie od szarego do niebieskiego. Po ugotowaniu, astaksantyna jest uwalniana z formy związanej i nadaje typowy różowy kolor. Żadne skorupiaki i ryby nie mogą syntetyzować astaksantyny de novo, tak więc są zależne od karotenoidów spożywanych w łańcuchu pokarmo¬wym. W naturze, astaksantyna jest wytwarzana przez rośliny, bakterie i grzyby, przemieszcza się w górę łańcucha pokarmowego i jest magazyno¬wana w przystosowanych do tego organizmach. W hodowli, gdzie ryby i skorupiaki nie otrzymują wystarczającej ilości „dzikiego barwnika", aby nadać odpowiednią barwę ich tkankom, preparaty astaksantyny mogą być składnikiem pasz przemysłowych.
Wykazano, że astaksantyna wpływa korzystnie na wzrost i zdrowie krewetek (Chien i Jeng 1992), arw ryb i postaci młodocianych ryb. W reproduk¬cji łososiowatych i rozwoju larwalnym zaobserwo¬wano, że astaksantyna jest istotna dla przekszta¬łcenia się larwy w narybek, gdyż przy ilości nie mniejszej niż 0,11 /jg/jajo zapobiega wystąpieniu u łososia bałtyckiego syndromu M74 (Petersson Lignell 1999).
Jako potencjalne źródło witaminy A, astaksantyna ma wpływ na w funkcjonowanie systemu mmunologicznego. Znanych jest kilka mechani¬zmów wpływu witaminy A i metabolitów retinoido-wych na odpowiedź immunologiczną. Represyjna rola astaksantyny w stosunku do raka (Gradelet in., 1998) może być wyjaśniona w związku z jej biokonwersją do witaminy A. Jednakże dalsze wyjaśnienie mechanizmu zapobiegania powsta-waniu i guza jest związane z antyutleniającym właściwościami cząste^, „ astaksantyny.
Występowanie
Astaksantyna występuje w przyrodzie w mięsie, jajnikach, skórze i organach różnych ryb
skorupiaków, w skórze, piórach i jajnikach różnych gatunków ptaków oraz w algach
grzybach.
Zastosowanie
Jako dodatek paszowy zabarwiający ryby skorupiaki.
Astaksantyna
Rola w żywieniu zwierząt
W przyrodzie astaksantyna występuje obficie, szczególnie w gatunkach morskich. Jest odpowiedzialna za zabarwienie od pomarańczo¬wego do czerwonego tkanek zwierzęcych np.
mięsa różnych gatunków ryb. U żywych krewetek homarów nadaje szkieletowi zewnętrznemu zabar WIEN ie od szarego do niebieskiego. Po ugotowaniu, astaksantyna jest uwalniana z formy związanej i nadaje typowy różowy kolor. Żadne skorupiaki i ryby nie mogą syntetyzować astaksantyny de novo, tak więc są zależne od karotenoidów spożywanych w łańcuchu pokarmo¬wym. W naturze, astaksantyna jest wytwarzana przez rośliny, bakterie i grzyby, przemieszcza się w górę łańcucha pokarmowego i jest magazyno¬wana w przystosowanych do tego organizmach. W hodowli, gdzie ryby i skorupiaki nie otrzymują wystarczającej ilości „dzikiego barwnika", aby nadać odpowiednią barwę ich tkankom, preparaty astaksantyny mogą być składnikiem pasz przemysłowych.
Wykazano, że astaksantyna wpływa korzystnie na wzrost i zdrowie krewetek (Chien i Jeng 1992), arw ryb i postaci młodocianych ryb. W reproduk¬cji łososiowatych i rozwoju larwalnym zaobserwo¬wano, że astaksantyna jest istotna dla przekszta¬łcenia się larwy w narybek, gdyż przy ilości nie mniejszej niż 0,11 /jg/jajo zapobiega wystąpieniu u łososia bałtyckiego syndromu M74 (Petersson Lignell 1999).
Jako potencjalne źródło witaminy A, astaksantyna ma wpływ na w funkcjonowanie systemu mmunologicznego. Znanych jest kilka mechani¬zmów wpływu witaminy A i metabolitów retinoido-wych na odpowiedź immunologiczną. Represyjna rola astaksantyny w stosunku do raka (Gradelet in., 1998) może być wyjaśniona w związku z jej biokonwersją do witaminy A. Jednakże dalsze wyjaśnienie mechanizmu zapobiegania powsta-waniu i guza jest związane z antyutleniającym właściwościami cząste^, „ astaksantyny.
Występowanie
Astaksantyna występuje w przyrodzie w mięsie, jajnikach, skórze i organach różnych ryb
skorupiaków, w skórze, piórach i jajnikach różnych gatunków ptaków oraz w algach
grzybach.
Zastosowanie
Jako dodatek paszowy zabarwiający ryby skorupiaki.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości