Glyptoperichthys gibbiceps (Zbrojnik Lamparci)
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Glyptoperichthys gibbiceps (Zbrojnik Lamparci)
Zakładam nowy zbiornik i zastanawiam się jaką dobrać ekipę sprzątającą? Spodobały mi się "Gibicepsy", ale czy nie będą zagrażać Paletom? Nie będą ich atakować?
Czy jest jakiś dymorfizm u tego gatunku? Da się rozróżnić samca od samicy?
Czy jest jakiś dymorfizm u tego gatunku? Da się rozróżnić samca od samicy?
-
Iwek_22
Miałem już takiego "gada" w kwarantannie i na szczęście zadałem pytanie na tym Forum, żeby nie powielać przeczytaj:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... &highlight
ja zrezygnowałem i obdarowałem "dobrego człowieka"
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... &highlight
ja zrezygnowałem i obdarowałem "dobrego człowieka"
- stachu
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
Gibbiceps jest najlepszym likwidatorem glonów jaki można na dziś dzień dostać na rynku,przerobiłem ten temat z wieloma zbrojnikami,inne jak dorosną to głównie czekają na mięsko,gibbiceps jak dorośnie też czeka ale w między czasie czyści-i to bardzo skutecznie....
Mam w każdym akwarium po sztuce i ręki do środka nie wkładam żeby czyścić.Z tą agresywnością to sporadyczne przypadki,na 10szt trafi się jedna i z regóły jest to samiec.
Osobiście polecam,potrafią wytrzymać temperature 36C i niejedne mocne leki,ich jedyną wadą jest rozmiar(dorosłe do 50cm)no ale wtedy kupisz większe akwarium
Mam w każdym akwarium po sztuce i ręki do środka nie wkładam żeby czyścić.Z tą agresywnością to sporadyczne przypadki,na 10szt trafi się jedna i z regóły jest to samiec.
Osobiście polecam,potrafią wytrzymać temperature 36C i niejedne mocne leki,ich jedyną wadą jest rozmiar(dorosłe do 50cm)no ale wtedy kupisz większe akwarium
LOL, bo mam nadzieje ze zartujesz. Zwykle otoski miesa nie ruszą, a czyszcza z glonow tak ze radosc patrzec. Podobnie L-181, choc glownie zywi sie odpadkami i osadami dennymi. 20 otosków i 3 elki wystarcza w zupelnosci zeby calkowicie wyczyscic z glonow szyby i liscie roslin w moim akwa 840 litrow. Stanowia przy tym znacznie mniejsze obciazenie biologiczne zbiornika niz krowiasty gibiceps a w dodatku paletkowego żarła ani tkną. O wzgledach estetycznych nie pisze, bo wystarczy porownac fotki gold nuggetow i gibbicepsa.stachu pisze:Gibbiceps jest najlepszym likwidatorem glonów jaki można na dziś dzień dostać na rynku
J-23
Do palet bym gibbiego nie wkładał, natomiast co do jego skuteczności antyglonowej nie mam wątpliwości - chociażby pamiętając jak wyszlifował swoją zaglonioną kwaranntannę czy to, w jakim stanie utrzymuje (razem z kolejnym klocem - liposarcusem) moje szkło. Mięso lubi, fakt. No i jego wielkość mi nie przeszkadza - bo chociaż skutecznie odgryza się pawiookim. Ale - jak już wcześniej naskrobałem - do palet raczej nie.J-23 pisze:LOL, bo mam nadzieje ze zartujesz. (...)stachu pisze:Gibbiceps jest najlepszym likwidatorem glonów jaki można na dziś dzień dostać na rynku
J-23
Rafał
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Hans i Rafał piszą o baniakach ozdobnych, Stachu o sterylnych z więcej niż 100ką młodzieży paletkowej (jeśli mnie pamięć wzrokowa nie zawodzi), ma to znaczenie, wbrew pozorom jakie są wtedy opinie o gibbicepsach i ich przydatności.
Tomku, jak nasladujesz Staszka, to zwrócę Twoją uwagę na fakt, że ja jakoś w tym najdalszym pokoju u niego gibbicepsów nie widziałem w akwariach, czyżby tam źle czyściłyz glonów
Ja się swoich gibbicepsów pozbyłem razem z bocjami już bardzo dawno, bo były większe o paletek już wtedy, nie żałuję, a jak coś z nich kupię kiedyś jeszcze to będa to bocje.
Tomku, jak nasladujesz Staszka, to zwrócę Twoją uwagę na fakt, że ja jakoś w tym najdalszym pokoju u niego gibbicepsów nie widziałem w akwariach, czyżby tam źle czyściłyz glonów
Ja się swoich gibbicepsów pozbyłem razem z bocjami już bardzo dawno, bo były większe o paletek już wtedy, nie żałuję, a jak coś z nich kupię kiedyś jeszcze to będa to bocje.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Tam, inne stworzonka czyszczą powierzchnię._TOM_ pisze: Tomku, jak nasladujesz Staszka, to zwrócę Twoją uwagę na fakt, że ja jakoś w tym najdalszym pokoju u niego gibbicepsów nie widziałem w akwariach, czyżby tam źle czyściłyz glonów![]()
Powtarzam, że chyba mój Ubot już przeszedł takie leczenie, że nie ma prawa w nim być nic. Przeżył dawkowanie bezpośredni do żołądka Tenaverdu to już coś mówi za siebie. W ten sposób zyskał moją sympatię. Dokąd znosi moje eksperyment Dotą będzie pływał w mnie.
- stachu
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
J-23 napisał:

_TOM_ napisał

Podobnie L-181
różni je cena.... gibbicepsy wymieniam co 8m-c,jak policzyć ilość sztuk razy ilość zbiorników to rachunek jest prostyStanowia przy tym znacznie mniejsze obciazenie biologiczne zbiornika niz krowiasty gibiceps
_TOM_ napisał
no i właśnie byłeś tam ostatni raz.....-wstęp tylko dla kupujących małe paletkito zwrócę Twoją uwagę na fakt, że ja jakoś w tym najdalszym pokoju u niego gibbicepsów nie widziałem w akwariach, czyżby tam źle czyściłyz glonów
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
O kurcze, znowu coś chlapnąłem i nagrabiłem sobiestachu pisze:J-23 napisał:
Podobnie L-181różni je cena.... gibbicepsy wymieniam co 8m-c,jak policzyć ilość sztuk razy ilość zbiorników to rachunek jest prostyStanowia przy tym znacznie mniejsze obciazenie biologiczne zbiornika niz krowiasty gibiceps
_TOM_ napisałno i właśnie byłeś tam ostatni raz.....-wstęp tylko dla kupujących małe paletkito zwrócę Twoją uwagę na fakt, że ja jakoś w tym najdalszym pokoju u niego gibbicepsów nie widziałem w akwariach, czyżby tam źle czyściłyz glonów
No i teraz nie wlezę tam gdzie było dla mnie najciekawiej
Staszku, jeśli do ostaniego pokoju mnie już nie wpuścisz, to ja nie mam po co do Ciebie zaglądać, wcześniejsze pomieszczenia mnie nie interesują
A co do gibbicepsów, to przy Stacha kilku 1000cach litrów w obiegu, ogromnymi podmianami, to kilka w tą czy w tamtą gibbicepsów nie obciąża mu biologii. U nas w ozdobnych, zgadzam się z J23 ten gatunek glonojada nie jest dobrym rozwiązaniem.