PH metr
PH metr
Witam
Kupiłem sobie w łaśnie taki mierniczek jak na foto i mam pytanko
-jak głęboko trzeba zanużyc elektrodę do pomiaru
-co ile kalibrować
- w jakiej ilosci wody i proszku kalibrować?(ile wody a ile proszku)
Może ktoś ma takie cudo i pomoże
Kupiłem sobie w łaśnie taki mierniczek jak na foto i mam pytanko
-jak głęboko trzeba zanużyc elektrodę do pomiaru
-co ile kalibrować
- w jakiej ilosci wody i proszku kalibrować?(ile wody a ile proszku)
Może ktoś ma takie cudo i pomoże
- Załączniki
-
- PH.jpg (38.37 KiB) Przejrzano 7163 razy
Rozumię że ta pozioma kreska mała widoczna przed zagięciem to max zanurzenia?
do kalibrowania dostałem 2 proszki
-potassium Hydrogen ph 4.00
-Mixed Phosphate ph 6.86 które rozpuszcza się w wodzie
kalibracja 2- punktowa
Niewiem czy te proszki można rozpuścić w całości i zostawić w jakimś naczyniu(nie zepsuja sie np.) czy trzeba za każdym razem odmieżać odpowiednią ilosć
do kalibrowania dostałem 2 proszki
-potassium Hydrogen ph 4.00
-Mixed Phosphate ph 6.86 które rozpuszcza się w wodzie
kalibracja 2- punktowa
Niewiem czy te proszki można rozpuścić w całości i zostawić w jakimś naczyniu(nie zepsuja sie np.) czy trzeba za każdym razem odmieżać odpowiednią ilosć
- kubamajer
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Czyli, do kalibracji trzeba rozebrać?
Dotarłeś już to tego trymera wewnątrz?
Mnie to pachnie źle przetłumaczoną instrukcją, ale kto wie..
Jacek, bufory Sobie kup "prawdziwe" - gotowe. I albo zamów z buforami płyn do przechowywania, albo w chemicznym kup chlorek potasu(KCl), zrób sobie roztwór nasycony i dodawaj kilka kropel do zatyczki po każdym użyciu i opłukaniu końcówki pod kranem. Nie zostawiaj bez założonej zatyczki!
pozdr
Mnie to pachnie źle przetłumaczoną instrukcją, ale kto wie..
Jacek, bufory Sobie kup "prawdziwe" - gotowe. I albo zamów z buforami płyn do przechowywania, albo w chemicznym kup chlorek potasu(KCl), zrób sobie roztwór nasycony i dodawaj kilka kropel do zatyczki po każdym użyciu i opłukaniu końcówki pod kranem. Nie zostawiaj bez założonej zatyczki!
pozdr
No to żeby nie zakładac nowego wątku to jeszcze chce zapytać o beczke na wodę z RO
http://allegro.pl/item240991800_beczka_ ... anio_.html
Chcę zacząć zakwaszać wodę kwasem HCL i mam na uwadze taką oto beczkę.Chodzi o to czy się nadaje i niebędzie wydzielać czegoś nieporządanego.
Narazie wodę przetrzymuje w 5l pojemnikach po wodzie mineralnej ale to bez sensu.
Woda po RO ma PH 6.5
Po zmieszaniu z rurowitem 6.7,6.8 .Chciałbym zmniejszyć jeszcze PH więc kwas, napowietrzanie i ogrzewanie
http://allegro.pl/item240991800_beczka_ ... anio_.html
Chcę zacząć zakwaszać wodę kwasem HCL i mam na uwadze taką oto beczkę.Chodzi o to czy się nadaje i niebędzie wydzielać czegoś nieporządanego.
Narazie wodę przetrzymuje w 5l pojemnikach po wodzie mineralnej ale to bez sensu.
Woda po RO ma PH 6.5
Po zmieszaniu z rurowitem 6.7,6.8 .Chciałbym zmniejszyć jeszcze PH więc kwas, napowietrzanie i ogrzewanie