jzajonz pisze:
Marcin! 150 jajeczek to jest naprawdę nie za wiele. Twoja samiczka składa zbyt często bo zapewne zobaczysz kiedys jak złoży np 300 i więcej ziarenek.
Nie wiem czy to się jej uda. To taki trochę większy szczurek. Nie wiem czy pamiętasz ale te 2 rybki co teraz męczę to potomstwo szczurów z wątku "ikra .... ale czyja" i tam (po rodzicach) można zobaczyć na jakim materiale pracuję. Te są lepsze (przynajmniej większe) ale zapewne geny, które odziedziczyły też nie są bez znaczenia.
Z tych 150 odlicz te co zbieleją i te larwy co przepadną przy przenosinach no i jeszcze te kilka co może paść a wychowasz z tego może połowę.
Mam tylko to akwarium 112 l i wiem, że w takim akwa przy obsadzie 40 sztuk (dokładnie 38) młodych to codziennie trzeba czyścić filtr, codziennie podmieniać wodę i w pewnym momencie trzeba pozbywać się młodych bo zaczynają się nie mieścić w akwa. Uzyskanie potomstwa - docelowo (heh ... a do tego jeszcze daleka droga) na poziomie większym niż 50 szt. będzie dla mnie problemem. Tak więc straty, które aktualnie ponoszę jak i te które jeszcze poniosę nie martwią mnie za bardzo ... dopóki nie spadnie to poniżej 50 sztuk. Aktualnie nadal jest dużo ... ziarenka powoli pleśnieją, ale wynik nadal wskazuje na ponad 100.
Właśnie zerknąłem na ikrę ... minęło 45 godzin i nadal jest fajnie. Przy odrobinie szczęścia już jutro rano pojawią się larwy ... jak nie rano to w ciągu dnia. Kiedyś wylęg trwał 3 doby, ale po ostatnim razie co uzyskałem te kilka larw to pojawiły się one ok. 9:00 rano, a godzina składania ikry była taka sama jak w tym przypadku