biały nalotn na oczach
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
biały nalotn na oczach
Witam! Mam proble. Musiałem pozostawić moje ryby pod opieką znajomego, którego obeznałem jak ma się z nimi obchodzić ze względu na nieoczekiwany wyjazd(tygodniowy);/ 3 dni temu rozmawiałem z nim i popriosiłem by zbadał ph okazało się, iż wynosi 6,5, i poprosiłem by dodał do wody aqacid by je zbic do 5,5. Dziś dowiedziałem się, że spora częsć ryb ma na oczach biały nalot, śluz. Wygląda mi to na zatrucie kwasem.Prawdopodobnie przecholował, choć prosiłem by rozbił to stopniowo, niewielkimi porcjami(pół zakrętki). Co wy o tym sądzicie, czy to zatrucie?
<Fotka z telefonu, ale nie było innej możliwości dostarczenia mi jak wygląda sprawa.>
<Fotka z telefonu, ale nie było innej możliwości dostarczenia mi jak wygląda sprawa.>
- Załączniki
-
- 2222222222222222222222222.jpg (41.86 KiB) Przejrzano 6987 razy
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Re: biały nalotn na oczach
Ciekawe po kij ruszać to PH skoro jest dobre, a tym bardziej za pośrednictwem osoby, która o tym nie ma zielonego pojęcia ?piotRusi- pisze: 3 dni temu rozmawiałem z nim i popriosiłem by zbadał ph okazało się, iż wynosi 6,5, i poprosiłem by dodał do wody aqacid by je zbic do 5,5.
A dolewanie kwasu bezpośrednio do akwa to jakaś wielka pomyłka !!
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Nie miałem takiej sytuacji, ale gwałtowne zmiany PH są związane z wydzielaniem przez ryby śluzu jak i zmętnieniem oczu. Dotyczy to spadku PH. Przy niskich twardościach wody PH spada bardzo mocno. W moim przypadku dodanie niewielkiej ilości kwasu też spowodowałoby problemy. "Pół zakrętki" niewiele mi mówi - ile to jest ? - 2,5 ml może 5 ml ? - nie wiem. Sprawdziłem u siebie, że 30 kropel Sera PH- to blisko 3 ml. kwasu. U siebie to stosuję dla 30 l wody taką ilość kwasu obniżając PH z 7,0 do 5,5. Stosując taką wodę w podmianach nie ma prawa nic się stać (oczywiście zależy to od litrażu akwa). Ja u siebie robię podmiany 100 l wody na wodę o PH=5,5 (mając w akwa 6,5-7,0) i nigdy nic się stało. Kiedyś wlałem trochę kwasu bezpośrednio do akwa (na oko) i powstał problem - szybko podmianiałem wodę na wodę z kranu o PH=7,0. Nawiązując do pierwszego zdania, wydzielanie śluzu było, ale zmętnienie oczu u ryb nie.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2007, 17:16 przez birdas, łącznie zmieniany 1 raz.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Wydaje się, że to zmętnienie i śluz jest od gwałtownego obniżenia PH, przynajmnie na to wygląda.
Podmień wodę, na taką o wyższym PH, ale rób to stopniowo, by teraz nie zafundować rybom gwałtownego skoku PH, ale w górę.
Najlepiej dolewać odstaną karnówkę po kilka - likanaście litrów na godzinę w zalezności jak duży to zbiornik i jakie PH leci z kranu.
Jak nie masz odstanej 2 dni to powinieneś zastosować uzdatniacz, np. Aquasafe Tetry.
Podmień wodę, na taką o wyższym PH, ale rób to stopniowo, by teraz nie zafundować rybom gwałtownego skoku PH, ale w górę.
Najlepiej dolewać odstaną karnówkę po kilka - likanaście litrów na godzinę w zalezności jak duży to zbiornik i jakie PH leci z kranu.
Jak nie masz odstanej 2 dni to powinieneś zastosować uzdatniacz, np. Aquasafe Tetry.
- mors29
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Maciek Dźwigała
Masz problem i to duży wiem, bo sam niedawno to przerabiałem. Zmętnienie oka, dużo śluzu na ciele i coraz gorszy stan ryb pomimo podmian wody i doprowadzeniu parametrów wody do tych sprzed ”SZOKU”. Po stracie 2 dysków stwierdziłem, że osłabiony organizm sam sobie nie poradzi i trzeba zastosować leczenie zastosowałem mieszankę Sera Bactopur + Sera Mycopur efekt był widoczny od „Zaraz”.
Po małych, stopniowych podmianach wody stan się poprawił. Większości ryb nalot juz zaczął znikać, problem jest tylko z jedną, która najbardziej ucierpiała, ale i tak wygląda lepiej niż wczoraj.
mors29 napisał:
mors29 napisał:
możesz powiedzieć dokładniej jak tą mieszankę zastosowałeś?Po stracie 2 dysków stwierdziłem, że osłabiony organizm sam sobie nie poradzi i trzeba zastosować leczenie zastosowałem mieszankę Sera Bactopur + Sera Mycopur efekt był widoczny od „Zaraz”.
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Jak idzie poprawa to po co chcesz coś przyspieszać rób nadal to co robisz i przynosi efekt a sprawa wyklaruje się sama.Wiedziałeś choć jakie miałeś azotany zanim oddałeś akwarium w opiekę osobie postronnej.To wcale nie musi być sprawa kwasu,może coś w rurowicie może jakaś bakteria, a może zbyt wysoki poziom substancji organicznych w zbiorniku. Moja rada jest taka sama jak Tomka "TOM" podmiana goni podmianę i kategorycznie AQUA SAFE do wody