Od kilku dni jedna para paletek składała ikrę. Mając niespecjalne wyniki w hodowaniu rybek nie przeszkadzałem w tym nie licząc na sukces tym bardziej, że to w ogólnym akwa, poza rutynowym dbaniu o baniak. Dziś ku mojemu zdziwieniu spostrzegłem gromadkę niesfornych maluszków przy rodzicach. Wiem, że to mało prawdopodobne abym utrzymał narybek ale chętnie bym spróbował coś im pomóc. Będę wdzięczny za każdą radę.
Pozdrawiam Krzysiek.
Czy da się uratować
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Mirosław Hajduk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Georgenberg
możesz spróbować odizolować parę z młodymi od reszty akwa i towarzystwa innych ryb jakąś przegrodą. jeżeli akwa jest dostatecznie duże a ryb mało, np. 6-8 sztuk to jest szansa że dorosłe poradzą sobie same i zdołają ochronić młode. akwarium powinno być jednogatunkowe. nie piszesz jakie duże masz akwarium i jaka jest obsada? pozostaje również sprawa jakości wody, gdyż nie wystarczy że rybki przeżyją, pytanie co z nich wyrośnie. w niewłaściwych warunkach możesz się dochować ryb zdegenerowanych. no i ostatnia sprawa to absolutna pewność że nie ma w akwarium żadnych pasożytów, ale o tym się przekonasz mniej więcej za jakieś 7-10 dni. jeżeli oczywiście rybki do tego czasu przeżyją.
powodzenia
powodzenia
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec