Prosze o Rade moje paletki nie jedzą....
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Prosze o Rade moje paletki nie jedzą....
Witam kupiłem ryby tydzień temu przyjechały do mnie z Katowic jechały kurierem 24h wpuściłem ryby w czwartek tydzień temu i do tej pory nie jedzą ... Nie wiem co zrobić?? Znacie może jakieś sposoby ?? Parametry wody są podobne. Próbowałem karmić sercem i płatkami (3 rodzajami) jak rybki przyszły to też dobrze nimi się zastały wpuszczone do akwarium prawidłowo. Proszę o rade bo ryby ostatni raz jadły 9 dni temu. Pozdrawiam
Witajcie Panowie. Moje akwarium to 200L profilowane.
Woda:
ph-6.4
kh-6
gh-3
Ryb mam 8
wielkość od 6-10 cm.
To link to zdjęcia.
http://img228.imageshack.us/my.php?imag ... 066ts0.jpg
Woda:
ph-6.4
kh-6
gh-3
Ryb mam 8
wielkość od 6-10 cm.
To link to zdjęcia.
http://img228.imageshack.us/my.php?imag ... 066ts0.jpg
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Witam parametry wody są całkem niezłe a nawet dobre ,dziwne że młode paletki po tak długim czasie nie pobieraja pokarmu ,może masz zbyt jasne oświetlenie i boją się podpłynąć do pokarmu ,dowiedz się od poprzedniego wlaściciela jakie miały światło i czy wogule miały ,bo co niektórzy nie świecą światła w akwa. tylko świecone jest w pomieszczeniu .Myślę że rybki są zdrowe tylko są bardzo zestresowane ,jesli miały by pasorzyty to wciągu tych 9 dni głodówki cienko by wyglądały ,radzę zmniejszyć światło podnieśc temper. do 33 C i jak najmniej stresować .Powodzenia
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Może problem tkwi w no2 lub no3 a o nich nic nie wiemy.czarjan2 pisze: parametry wody są całkem niezłe a nawet dobre
Niekoniecznie. Ryba może długi czas nie jeść i wyglądać dobrze. To czy wyglądają na zdrowe czy nie, to ciężko ocenić - siedzą w zaroślach. Informacje dotyczące odchodów na pewno wiele by wyjaśniły.Myślę że rybki są zdrowe tylko są bardzo zestresowane ,jesli miały by pasorzyty to wciągu tych 9 dni głodówki cienko by wyglądały
Taka temperatura wykończy rośliny. Teraz znów można zadać pytanie: a gdzie była i ile czasu robiona kwarantanna ?radzę zmniejszyć światło podnieśc temper. do 33 C i jak najmniej stresować.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Marcin nie przesadzaj że tempertura 33 C zniszczy roślinki ,a to że rybki potrafią nie jeść przez 9 dni i dobrze wyglądać to pewnie miałeś na myśli dorosłe paletki a nie młodziaki , spróbuj nie karmic przez 9 dni młode 5 cm to sam się przekonasz jak będą wyglądać ,ja osobiście nie wyobrażam sobie swojich podrostków na 9 dniowej głodówce,wystarczy jak mnie niema przez 9 godzin w domu ,Jak już zjadę i mnie zobaczą to tak proszą o jedzenie, żeby mogły to by wyskoczyły z akwa (szok ),a przed wyjściem to daje do oporu jedzonko tak że wszystkie są pękate ale widać że takie młode ryby potrzebują jednak częstszego karmienia żeby mogły rosnąć, rozumiem jeden dzień głodówki w tygodniu, dobrze rybom robi ale 9 dni to już za wiele , jestem za podniesieniem temperatury ,zmniejszeniem oswietlenia chociaż na czas oswojenia się rybek i dobrym napowietrzaniem wody ,a do jedzonka można namówić rybki podają np. artemię , a z tym NO2 to też przesada 9 młodych rybek w 200 l .i 9 dni głodówki to z czego te no2 ,no chyba że ryby co dzień dostawały pokarm którego nie zjadły i zalegał na dnie no to wszystko możliwe .
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Ta temperatura nie będzie 1-2 dni ale dłuższy czas. Dłuższy czas zniszczy roślinki.czarjan2 pisze: Marcin nie przesadzaj że tempertura 33 C zniszczy roślinki
Nie mówimy o młodziakach i nie 5-cio cm. Żeby nie być gołosłownym to na poniższym zdjęciu w akwa po lewej stronie masz rybki w wieku 3 miesięcy i wymiarach 5-6 cm:,a to że rybki potrafią nie jeść przez 9 dni i dobrze wyglądać to pewnie miałeś na myśli dorosłe paletki a nie młodziaki , spróbuj nie karmic przez 9 dni młode 5 cm to sam się przekonasz jak będą wyglądać,

One muszą jeść naokrągło. Czasami je karmiłem 3 razy na godzinę, pomimo tego, że niektóre wymiotowały z przeżarcia to dalej chciały jeść. Raz mi się to zdarzyło, że kilka sztuk wymiotowało jedzeniem i kilka sztuk było tak napompowanych, że nie były w stanie pływać. Ale oczywiście nadal głodne.
Z czego no2 ? - wystarczy, że w nocy nie było prądu przez 2 godziny. Wiesz jakie miałbyś no2 w akwa po powrocie zasilania ?a z tym NO2 to też przesada 9 młodych rybek w 200 l .i 9 dni głodówki to z czego te no2, no chyba że ryby co dzień dostawały pokarm którego nie zjadły i zalegał na dnie no to wszystko możliwe.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Zmierz parametry wody o których pisze birdas No2, No3. Czy pytałeś w jakich parametrach wody ryby były dotychczas trzymane? Powiedzmy dla paletek te które podałeś masz tzw. książkowe. Pytałeś także co do tej pory jadły? Przypominają mi azjatki więc może to rybki sprowadzone i nie przyzwyczajone jeszcze do naszego jedzonka i wody. Ryby pewnie były hodowane bez roślin w akwariach sterylnych, czytałem gdzieś na forum, że wprowadzenie takich rybek do akwarium z roślinkami wywołuje u nich stres. Ja miałem kłopoty z płochliwością ryb gdy przygotowywałem wodę o wyższym TWW niż 5. Proponuję nie zapalać światła , sprawdzić parametry wody, spokój wokół akwarium, podniśc temperaturę do 33 stopni i czekać. Powinny zacząć jeść.
Witajcie dziękuje za duże zainteresowanie postem:) No2 i No3 jest w normie czyli po 0. Właśnie podniosłem temp do 33s i oświetlenie zmniejszyłem o połowę( wykręciłem jedną świetlówkę) właśnie te ryby po 10 cm nie jedzą te mniejsze jedzą zdrowo. Wcześniej były karmione sercem i teraz też podaje im serce i płatki. Ryby pochodzą z polskiej hodowli są to Leopardy od członka PKMD. Już 10 dzień nie jedzą. Pozdrawiam
Nie obraź się ale napisałeś bzdurę która przyćmiła wszystkie dobre rady jakie dałeś.CraNcH^MS pisze: Ja miałem kłopoty z płochliwością ryb gdy przygotowywałem wodę o wyższym TWW niż 5.
Podstawą są parametry wody ( NO2 - ma być 0 a nie 1 ) i ilość ryb w zbiorniku - poprzednio było ich koło setki a teraz jest a teraz jest 8 . Pokazałem to na targach kto był to zobaczył na własne oczy.
kazik