Zbyt niska twardosc wody?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

tronkowski
Kontaktowanie:

Zbyt niska twardosc wody?

Post autor: tronkowski » 09 paź 2007, 19:57

Na poczatku chcialem goraco pozdrowic wszystkich forumowiczow.To jest moj pierwszy post. Mam jedno pytanie, ktore od niedawna zaczelo mnie nurtowac. Mieszkam w Guadalajarze (Hiszpania) i z kranu leci mi woda o twardosci ogolnej 3º GH i weglanowej 1º KH. Pytanie brzmi czy nie byloby wskazane podniesc twardosc GH do na przyklad 7º lub 8º i KH do np.3º ? :)

piotRusi-
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: piotRusi- » 09 paź 2007, 20:10

to ja się chyba przeprowadze do ciebie;) taka woda u nas tylko z filtrów RO leci;/

jeśli chcesz rozmanażać dyski to wręcz wskazane jest podniesienie Two do 7-8 no i jeśli chcesz mieć w miarę stabilne ph to nie obejdzie się bez podniesienia Gh do 3-4, choć nawet i przy takich wartościach ph lubi czasami skakać.

może opowiedz coś więcej do jakiego akwa chcesz użyć tej wody: tarliskowe, ogólne z roślinami, sterylne?

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 09 paź 2007, 20:27

Powinieneś chyba rozpocząć masową hodowlę neonów :-) Jak widać przesada z wodą w kranie nie jest wskazana w żadną stronę. Jeżeli będziesz trzymać dyski od wielkości kilku cm to nie ma problemu. To co im jest potrzebne dostaną w żarciu. Ja na Twoim miejscu podłączył bym zbiornik pod kran tylko przez jakiś filtr z węglowy i sznurkowy o gradacji 5um (mikrometrów) i tak ustawił przepływ żeby dziennie podmieniało się co najmniej 50% wody. A nadmiar wody ze zbiornika w kanał. Dobrze karmiąc możesz się doczekać naprawdę pięknych okazów nawet tych z dość delikatnym ubarwieniem tzn. takich dla których nadmierna twardość prowadzi do pojawiania się pieprzu. Jeżeli chcesz rozmnażać, to jesteś skazany na preparowanie wody ale odwrotnie niż większość z nas :-) My walczymy o obniżenie twardości Ty będziesz ją podwyższał. Ech.... chciał bym mieć taki problem....

tronkowski
Kontaktowanie:

Post autor: tronkowski » 09 paź 2007, 21:18

Juz udalo mi sie rozmnozyc pare turkusowa. Wydaje mi sie ze za pierwszym razem wklad filtra (ceramika) Eheim delikatnie podnisla mi twardosc .Przy nastepnym podejsciu po zastosowaniu juz filtra gabkowego nie bylo sukcesu. W przyszlym tygodniu ma dotrzec od stendkera para pigeon blood blu jumbo ( 18-20 cm). Zamowilem tez tabletki podnoszace GH (AQUA +GH). Zobaczymy...

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 09 paź 2007, 22:03

Na Twoim miejscu poznałbym dokładnie zachowanie się wody bo w niej i tak prędzej czy później samoczynnie podniesie sie TWO przy narmalnych podmianach. Poznanie wody polegałoby jedynie na tym abyś sam się upewnił ile czasu na to potrzeba.
Tylko w nagłych przypadkach podniósłbym TWO stosując sole mineralne ale zanim bym to zrobił to najpierw poświęciłbym jedno tarło aby zobaczyć co wychodzi na dość świeżej kranówce (chodzi o ilość ewentualnych kalek) przy założeniu że ph jest OK.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 10 paź 2007, 08:00

piotRusi- pisze: to ja się chyba przeprowadze do ciebie;) taka woda u nas tylko z filtrów RO leci;/
Do Jeleniej Góry masz bliżej. U mnie w kranie mam KH,GH=0
jeśli chcesz rozmanażać dyski to wręcz wskazane jest podniesienie Two do 7-8
Ja rozmnażam w takim jakie mam w kranie. Wodę tylko przepuszczam, przez filtr mechaniczny i węglowy.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”