Rzeszów 2007.
Moderator: przynenta
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Rafal piszesz ze masz swoje halogienki od 8miesiecy. Czy uszczelniales je sylikonem? bo jakos nie chce mi sie wierzyc by mialo to dzialac sprawnie. Przeciez woda wchodzi wszedzie, boje sie ze jezeli zmienie wlasnie na takie oswietlenie to po krutkim czasie bede musiala wrocic do T8. No chyba ze masz jakis inny sposob?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Z tymi halogenikami to ostrożnie w naszych baniakach domowych.
Co innego wystawa, a co innego nasze baniaki.
Na wystawie mamy stosy roślin do wyboru, rośliny mają przetrwac kilka dni.
Na wystawie o biologi i równowadze w zbiornikach nie myślimy, ryby mają wytrwać kilka dni.
Halogeny punktowe nie pociągną roślin na dłuższą metę.
Rafał może je mieć, bo nie ma przy oskarach zielska.
A co do zasłaniania świtlówek folią, myślę że efekt na wystawy będzie wystarczający, przy pewnym doborze rodzaju świetlówki, a jednak funkcjonalnośc i wygoda na wystawie jest bardzo ważna i warto coś poświęcić.
Ja bym poświęcił halogeny, ale wtedy Bogdan nie miał by co robić cały dzień przy pokrywie ...
Co innego wystawa, a co innego nasze baniaki.
Na wystawie mamy stosy roślin do wyboru, rośliny mają przetrwac kilka dni.
Na wystawie o biologi i równowadze w zbiornikach nie myślimy, ryby mają wytrwać kilka dni.
Halogeny punktowe nie pociągną roślin na dłuższą metę.
Rafał może je mieć, bo nie ma przy oskarach zielska.
A co do zasłaniania świtlówek folią, myślę że efekt na wystawy będzie wystarczający, przy pewnym doborze rodzaju świetlówki, a jednak funkcjonalnośc i wygoda na wystawie jest bardzo ważna i warto coś poświęcić.
Ja bym poświęcił halogeny, ale wtedy Bogdan nie miał by co robić cały dzień przy pokrywie ...
Nie są uszczelnione, ale:lara pisze:Rafal piszesz ze masz swoje halogienki od 8miesiecy. Czy uszczelniales je sylikonem? bo jakos nie chce mi sie wierzyc by mialo to dzialac sprawnie. Przeciez woda wchodzi wszedzie, boje sie ze jezeli zmienie wlasnie na takie oswietlenie to po krutkim czasie bede musiala wrocic do T8. No chyba ze masz jakis inny sposob?
- mam wysoką pokrywę (duża przestrzeń, nie wiszą tuż nad wodą)
- temperatury w baniaku są znacznie niższe niż w przypadku paletek, nie ma więc tak znacznych różnic między temperaturą wody i powietrza - a przez to para wodna nie kondensuje na elementach pod pokrywą - jest tam zwyczajnie sucho
Kwestia halogenki a zielsko - nie testowałem halogenków na zielsku. Ale - żarówki - czemu nie? Wieki temu przez całe wieki

Rafał
Sorry - Basia ma rację !
Przenoszę odpowiedź na : http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 3073#43073
Przenoszę odpowiedź na : http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... 3073#43073
Ostatnio zmieniony 12 paź 2007, 14:07 przez wiesiek, łącznie zmieniany 2 razy.