przygotowanie wody do podmiany
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
przygotowanie wody do podmiany
witam wszystkich forumowiczo
jestem krutko na forum i mam mnustwo pytan wiec jade dalej z koksem
wode do podmian przygotowuje w nastepujacy sposob:
100% woda z osmozy do tego dodaje soli mineralnej Denerelle po tym zabiegu mam parametry okolo: kh-3 gh-7 i ph 7 do tego dolewam zakwaszacza (wyciag z kory debu lub kwas solny lub cos innego...) tak aby zbic ph do okolo 6,6-6,7
wode zostawiam na jakies 2 dni (napowietrzam i podgrzewam).
Pytanie nasuwasie czy lepiej jest dodac kranowy zamiast soli mineralnej?
dodam ze w baniak jest dekoracyjny z roslinami.
ps. roslinkom dolewam odrobine nawozu denerelle
jestem krutko na forum i mam mnustwo pytan wiec jade dalej z koksem
wode do podmian przygotowuje w nastepujacy sposob:
100% woda z osmozy do tego dodaje soli mineralnej Denerelle po tym zabiegu mam parametry okolo: kh-3 gh-7 i ph 7 do tego dolewam zakwaszacza (wyciag z kory debu lub kwas solny lub cos innego...) tak aby zbic ph do okolo 6,6-6,7
wode zostawiam na jakies 2 dni (napowietrzam i podgrzewam).
Pytanie nasuwasie czy lepiej jest dodac kranowy zamiast soli mineralnej?
dodam ze w baniak jest dekoracyjny z roslinami.
ps. roslinkom dolewam odrobine nawozu denerelle
przewertowalem juz fora i troszke na ten temat czytalem ale tak jak mowisz zdania sa podzielone.
Mnie osobiscie przekonuje jedno zdanie "z jakiegos forum niepamietam jakiego" ..."jezeli mamy czysta osmoze i dodajemy do niej sami czego chcemo to przynajmniej wiemy co w niej jest i jestesmy pewni ze niema w niej nic szkodliwego rybkom..." w sumie kranowe mozna tez przez jakies filtry przepuscic aby metale ciezkie odbudowac i tak ja mieszac z osmoza .
Ja dostalem w promocji opakowanie (250 gram) osmose rwmineral od denerelle, i chcialbym to wykozystac. Z tad te pytanie
Mnie osobiscie przekonuje jedno zdanie "z jakiegos forum niepamietam jakiego" ..."jezeli mamy czysta osmoze i dodajemy do niej sami czego chcemo to przynajmniej wiemy co w niej jest i jestesmy pewni ze niema w niej nic szkodliwego rybkom..." w sumie kranowe mozna tez przez jakies filtry przepuscic aby metale ciezkie odbudowac i tak ja mieszac z osmoza .
Ja dostalem w promocji opakowanie (250 gram) osmose rwmineral od denerelle, i chcialbym to wykozystac. Z tad te pytanie
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Trochę mnie zaskoczyłeś przyznam negatywnie z podejśćiem do problemu przygotowania wody do Twojego akwa .Po pierwsze, nie podajesz parametrów Twojej kranówy .Po drugie ,nie mówisz nic o parametrach wody w jakiej chcesz hodować dyskowce ,szczególnie o twardośći ogólnej .Tu przedział jest różny ,jedni hodują palety w two 2-5 ,inni pozwalają sobie ten przedział przekroczyć (u mnie two wynosi 12 i ryby mają się świetnie).Myślę że przygotowanie 100% osmozy do Twojego akwa napewno nie małego ,jest nie tylko czasochłonne ,ale i kosztowne i moim zdaniem bezcelowe .Najpierw sprawdż parametry Twojej kranówy , jeżeli leci Ci z kranu stosunkowo miękka woda ,to z osmozą daj sobie spokój .Skoncentruj się raczej na odpowiednim jej przygotowaniu .Jeżeli będzie Twoim zdaniem za twarda ,to zawsze możesz zrobić mieszankę .Proponuję w akwa do podmian wody zastosować filtr mechaniczno-węglowy ,i filtrować ją kilka dni , przepuszczając ją jeszcze przez lampę UV .Co do ph ,to na samym początku zakwaś ją do wymaganego poziomu i po sprawie .Tym sposobem ,przygotowuję sobie wodę do podmian ,i jest wszystko dobrze.Ja na Twoim miejscu zadużo bym nie kombinował bo możesz przedobrzyć .A twierdzenie że muszę muszę zużyć opakowanie minerałów dlatego stosuję 100% osmozy ,jest dla mnie conajmniej nie zrozumiałe
niki 28
niki 28
niki28 nie zrozumiales sensu mojego pytania, nie pytam o parametry potrzebne ani o sposob obnizania parametrow kranowy bo to juz mam mniejwiecej opanowane (posiadam filtr RO od ponad roku) jakbys uwaznie czytal moj pierwszy post to bys wyczytal ze parametry wody w akwa maja byc nastepujace: kh3 gh7 i ph6,6 (takie tez sa, akwa dojzewa juz od tygodnia) co do kosztow to z tym sie zgadzam, bo przeciez dodajac kranowy do osmozy uwzgledniajac twardosc wody kranowej kh 8 gh 17 (bo taka u mnie jest w kranie) i podmiane np 150 litrow wody jednorazowo zaoszczedzilbym okolo 55L wody z osmozy (poniewasz tyle musialbym uzupelnic osmozy kranowa by otrzymac 150L). Ale nie chodzi mi w tej chwili o koszta tylko o jakosc wody, dlatego pytam co bedzie lepiej dolac kranowy czy dosypac soli minaralnej. Osobiscie chyba wybiore opcie z sola mineralna, ale chcialbym jeszcze uslyszec opinie innych forumowiczow jak i rowniez twoja.
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Chyba jednak zrozumiałem.niki28 nie zrozumiales sensu mojego pytania
Piszesz że
Taką uzyskujesz owszem ,nie pisałeś natomiast czy taką chcesz mieć.Co do Twojej kranówy ,to rzeczywiśćie jest za twarda .Nie mniej, jeżeli jest pod względem chemicznym i biologicznym w miarę czysta ,to możesz ją mieszać pół na pół z wodą z RO .Wiadomo że po RO two wychodzi 0 to po zmieszaniu uzyskasz two 8-9 ,niewątpliwie takie parametry wody są marzeniem każdego dyskomaniaka ,a nie każdy je ma .Jednak będę upierał się przy swoim ,mieszaj kranówę z RO.Uważam że żadne skondensowane minerały nie zastąpią minerałów z czystej żródlanej wody ,czy też ujęć głębinowychwode do podmian przygotowuje w nastepujacy sposob:
100% woda z osmozy do tego dodaje soli mineralnej Denerelle po tym zabiegu mam parametry okolo: kh-3 gh-7 i
niki 28
- rady3
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Dodałbym tylko, że natury nie podrobisz. A moim zdaniem kranówa jest bliższa naturze niż osmoza + sole._TOM_ pisze:Kranówka ma wszystko co potrzeba w wodzie dla ryby i nawet roślin.
Z solami jest trudniej by nie przesadzić lub by do niedoborów nie doprowadzić, no i zwyła ekonomia i prostota stosowania.
- kolejarz65
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec