PH

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 19 sie 2007, 22:51

W moim przypadku odstana kranówka ma pH w okolicach 6,5, ale tww=0 i two=4 więc przy CO2 i karmieniu mięskiem szybko się zakwasza
leję RO z domieszką odpadowej
Przy takiej kranówce nie wiem po co Ci był filtr RO potrzebny, nie wiem też czemu wodę z RO lałeś do akwarium jak kranówkę masz taką wspaniałą?
Lej czystą kranówkę i wyłącz dozowanie Co2, a PH podniesiesz powyżej 4.0 bez problemu.

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 19 sie 2007, 23:09

Najpierw go kupiłem, a potem sprawdziłem parametry w kranie, ale już kiedyś o tym pisałem (jaja jak berety). Teraz go mam, ale nie żałuję wydanych 370zł.
Zależność jest taka, że przy kranówce glony chcą mnie zeżreć razem z rybami, a po przefiltrowaniu przez RO po glonach tylko wspomnienie.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 20 sie 2007, 00:28

Trochę ryzykownie Irek poczynasz sobie z ph moim zdaniem. Zwłaszcza, jeśli mierzysz kropelkowcem(nie stosując stałego pomiaru elektronicznego) - czy to jest ten test 3-10ph, ze skalą co 0.5ph? Jest podłoże w tych zbiornikach? Taki spadek ph, pachnie mi klasycznym przerybieniem w baniaku z podłożem ;).

pozdr

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 20 sie 2007, 01:07

To jest ten test, a w akwarium 6cm podłoża żwirowego 2-6mm.

W 240L pływa 6 paletek 12 do 18cm, 3 bocje, 3 ancistrusy, 5 otosków i skurczybyk gibbiceps 35cm długi. Ciągle żal mi się z nim rozstać. Nijak do paletek nie pasuje, a na domiar złego jest wobec nich agresywny po podaniu pokarmu. Już prawie miałem się ich pozbyć (mam dwie sztuki), ale zaświtała mi myśl, że być może w moim nowym zbiorniku, który już niebawem (240x70x66wys.), da się je jakoś pogodzić z paletkami. Od dwóch lat pływają w 29 stopniach i skrajnie niskim pH - wytresowałem skurczybyki - a ładne są; nie da się zaprzeczyć.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 20 sie 2007, 12:05

gibbiceps 35cm długi
Toż on sr.. więcej niż dwa duże i dorosłe dyski.
Baniaczek przerybiony i NO3 musi być wysokie, do tego dozowane Co2, woda kranowa z TWW0 filtrowana przez filtr RO, nie ma siły PH jak w kwasie zawsze będziesz miał.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 20 sie 2007, 13:56

Irek, po cienkim lodzie stąpasz ale przyjmij slowa uznania za to ze przez tak dlugi czas nic ci sie w tym zbiorniku nie zwalilo.
Ze ci sie nie chce ganiac z wiadrami to nic dziwnego, ale przeciez nie ma takiej koniecznosci. Wystarczy 15 (20,30...w zaleznosci jak daleko masz do najblizszego kranu) węża i w miare wydajna glowica- ;).
Co do glonow- sprobowalbym na twoim miejscu lac kran filtrowany przez filtr ceramiczny 0.3 mikrona. Zostana na nim wszelkie osady, z bakteriami i zarodnikami glonow wlacznie. Koszt takiego ceramicznego wkladu to 80 polskich zlotych, wiec nie jakas kosmiczna kwota.
Co do pomiaru pH to pisalem juz kiedys o tym, ale powtorze raz jeszcze.
Wszystkim ktorzy zdecydowali sie trzymac dyski w naprawde kwasnej wodzie goraco polecam inna metode niz pH-metr czy kupne testy. Testy jakie sa kazdy widzi, pH-metr rzecz nieco klopotliwa i bywa ze zawodna.
Jest jednak tania i latwo dostepna substancja ktora zmienia barwe w pH=5.3. Zmiana barwy jest taka ze pomylic sie nie sposob, mianowicie roztwor z jasnozoltego robi sie bezbarwny. Nazywa sie toto para-nitrofenol (p-nitrofenol), wystarczy zrobic jego 0.2% roztwor w wodzie destylowanej a do sprawdzania wody w akwa wystarczy JEDNA kropelka na 5ml. Uzywam tego od co najmniej dwoch lat i jeszcze nigdy sie na jego wskazaniach nie zawiodlem- zawsze gdy pokazalo "bezbarwne" to okazywalo sie ze pH mi sie zwalilo. Pomiar trwa doslownie kilka sekund, mozna wiec bez klopotu sprawdzac akwa nawet kilka razy dziennie.
J-23

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 20 sie 2007, 22:44

_TOM_ pisze: Baniaczek przerybiony i NO3 musi być wysokie...
Z NO3 nigdy nie miałem problemów - wręcz go brakowało (roślinom). Teraz rzeczywiście podskoczyło (przez tego dużego zasrańca), i po tygodniu od podmiany osiąga wartość 20ppm.
Akwarium jest filtrowane fluwalem 404, który chodzi od maja ubiegłego roku nie otwierany.

j24
junior
junior

Post autor: j24 » 23 sie 2007, 16:17

kubamajer pisze:Obniża, bo tworzy z wodą kwas azotowy HNO3, czy coś w tym rodzaju
pozdr
Swoją drogą ciekaw jestem jak jony azotanowe tworzą z wodą kwas azotowy?

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 27 sie 2007, 23:17

j24 pisze: Swoją drogą ciekaw jestem jak jony azotanowe tworzą z wodą kwas azotowy?
To taka drobna nieścisłość, oczywiscie jest dokładnie na odwrót ;). Akwaryscie całkowicie wystarczy informacja ze jak rosną azotany to spada twardość węglanowa i pH.
J-23

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 17 paź 2007, 16:58

Witam

Mam pytanie trochę w temacie. Mianowicie chodzi mi o podnoszenie się wartości ph. Już mówię jak jest:
Akwarium 240 l
Woda 50/50 ro/kran
two - 8
tww - 3
filtracja 2 x tetra 1200 100% wypełnione keramzytem
obsada 6 x paletka 15 cm
ph ... no właśnie ...
Podmieniam 100% wody tygodniowo. Podmieniana woda ma takie parametry jak wyżej, tylko ph jest 6. Jeden dzień po podmianie ma już ph 7, a za dwa trzy dni tuż przed kolejną podmianą ph dobiega do 7,5. Nie wiem o co chodzi. Wodę do podmian trzymam w 2 x 120 akwariach. Zakwaszam hcl-em i zanim trafi do głównego jest napowietrzana przez cały tydzień więc jako podmieniana jest już ustabilizowana. Czy może jest to wina keramzytu?
Zanim trafił do filtrów moczył sie 24 h w wodzie ro a potem jeszcze 2h gotowania. Jak ktoś miał taki przypadek to proszę o podpowiedź jak to skorygować?

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 17 paź 2007, 17:01

Akwa sterylne ... zapomniałem dopisać

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 17 paź 2007, 17:06

jociak pisze: Zakwaszam hcl-em i zanim trafi do głównego jest napowietrzana przez cały tydzień więc jako podmieniana jest już ustabilizowana. Czy może jest to wina keramzytu?
Zanim trafił do filtrów moczył sie 24 h w wodzie ro a potem jeszcze 2h gotowania. Jak ktoś miał taki przypadek to proszę o podpowiedź jak to skorygować?
Ja już się z tym męcze 2 lata. Wymieniłem w akwa wszystko - żwirek, kamienie itp. Dalej coś podnosi PH - na szczęście tylko do poziomu ok. 7,0. Dozuję całą dobę CO2, wodę w podmianach wlewam o PH=5,5 i co ? - PH wiecznie 7,0. Keramzyt podobno podnosi PH i ja u siebie mam denitryfikator (nie wiem po co), ale bez niego też podnosi się PH. Ostatnią rzeczą którą nie wymieniłem w akwa są złoża w filtrze biologicznym (ceramika, zeolit, gąbki). Jak Ci się chcę kombinować to sprawdź to co się dzieje w filtrze. Oczywiście zakładam, że co do żwirku jesteś w 100% pewien, że jest ok, nie masz w akwa wapieni itp. rzeczy.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 17 paź 2007, 17:07

jociak pisze: Akwa sterylne ... zapomniałem dopisać
Aaaaaaa ... zdążyłem odpisać zanim to napisałeś. W takim razie nie mam zielonego pojęcia. Nie trzyma się to logiki, a w zasadzie zostaje wspomniany przeze mnie filtr biologiczny ... no i ten keramzyt.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 17 paź 2007, 18:08

Przy TwW=3 pH na pewno nie jest 6. Żeby pH było 6 TwW musi być 0. Przynajmniej przy użyciu tych testów akwarystycznych. To jakieś czary to co piszesz. Kiedy zakwaszasz wodę kwasem to najpierw musi zejść TwW do zera a dopiero potem dolewając po kropelce ustalasz pH. Oczywiście w pierwszym momencie wlania kwasu pH spada, ale po pewnym czasie wraca. Tak długo właśnie, aż nie wlejesz tyle kwasy, że TwW=0. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi. Jeżeli nie to powiedz to wyłożę to łopatologicznie. :)

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 17 paź 2007, 21:09

Przestań mieszać z kranówką, lej czystą RO, musisz zbić Tww do 0-1, przy zakwaszaniu kwasami wystarczy napowietrzać wodę, by przy tak dość dużej Tww jaką masz czyli 3, napowietrzaniem podnosisz Tww wytrącając jony kwasów z wody i pH leci w górę.......
ot co..... poza tym po co podmieniasz 100% wody, do tego masz dwa filtry o dużej wydajności i parę paletek........ nie przesadzaj bo przedobrzysz, daj wodzie i filtrom dojrzeć a nie ciągle jałowa woda i wypłukiwanie bakterii, zastanów się co robisz a może i kłopoty się skończą, pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Woda”