Nie. Pewności co do samca i samicy nabierzesz wtedy kiedy będą larwy.piotRusi- pisze: w takim razie idąc dalej tym tropem wynika, iż jeśli ikra po 24h nie zbielała oznacza to, że mamy samca i samice?
Czas bielenia ikry jest różny w zależności od parametrów wody. U jednej osoby zbieleje po dobie, u innych po 3-4.bo skoro były by 2 panienki, które kładą ikre następnego dnia była by ona całkowicie biała.
Mogą gdzieś być (może zostały przeniesione gdzieś indziej - ale wtedy jeden z tarlaków powinien być przy nich). Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się, że jeśli wogóle larwy były to, że zostały zjedzone.w sobote wieczorem rybki znowu złożyły ikre, tym razem na pompce. udało się jej przetrwać aż do obecnego dnia. rano kiedy zapaliłem światło zauważyłem, że ikra jest popękana. sprawiało to wrażenie jakby się z niej wykluły larwy, jednak nigdzie nie moge ich dostrzec choć rodzice cały czas są wpatrzenie w pompkę i odganiają wciąż swoich współtowarzyszy. zastanawiam się czy mogą tam gdzieś być larwy?