przywry skrzelowe - czym leczyc???
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
przywry skrzelowe - czym leczyc???
dobry wieczor
mam problem, prawdopodobnie przywry skrzelowe
paletki - nowy zakup, od 2 dni w zbiorniku
zbiornik kwarantannowy - 120l
objawy: szybki oddech, przymkniete jedno skrzele
woda ph, 7,
two - 6
jaki najlepszy lek zastosowac?
pozdrawiam
Wojtek
mam problem, prawdopodobnie przywry skrzelowe
paletki - nowy zakup, od 2 dni w zbiorniku
zbiornik kwarantannowy - 120l
objawy: szybki oddech, przymkniete jedno skrzele
woda ph, 7,
two - 6
jaki najlepszy lek zastosowac?
pozdrawiam
Wojtek
Miałem niedawno taki sam problem tzn. paletki oddychały jednym skrzelem. Moje podejrzenia padły również na przywry ale jak się okazało były omylne.
Prawdopodobnie coś z wodą im nie pasowało. Po drastycznej podmianie wody ryby wróciły do normy. Zanim zaczniesz je leczyć czymkolwiek podmieniaj często wodę i czekaj na efekt. Nawet jeżeli to przywry to ryby od nich nie zdechną (chyba że są malutkie) a nie będziesz ich musiał szpikować chemią. Pamiętaj jak nie jesteś pewien z czym walczysz to lepiej poczekaj aż będziesz miał pewność. Możesz im zastosować kąpiel krótkotrwałą w soli niejodowanej (na pewno nie zaszkodzi
). Ja osobiście obstawiam na wodę.
Prawdopodobnie coś z wodą im nie pasowało. Po drastycznej podmianie wody ryby wróciły do normy. Zanim zaczniesz je leczyć czymkolwiek podmieniaj często wodę i czekaj na efekt. Nawet jeżeli to przywry to ryby od nich nie zdechną (chyba że są malutkie) a nie będziesz ich musiał szpikować chemią. Pamiętaj jak nie jesteś pewien z czym walczysz to lepiej poczekaj aż będziesz miał pewność. Możesz im zastosować kąpiel krótkotrwałą w soli niejodowanej (na pewno nie zaszkodzi

ryby nie duze 2"-3", to nowy nabytek, caly czas sa na kwarantannie, woda podmieniana praktycznie non stop, raz na 5 dni wymiana calkowita, a problem jak byl tak jest, rybki slabo zeruja, machaja skrzelami, (jedno przymkniete) ocieraja sie o przedmioty w akwa, tremazol nie pomogl w ogole, za diabla nie wiem co to moze bycmasz999 pisze:Miałem niedawno taki sam problem tzn. paletki oddychały jednym skrzelem. Moje podejrzenia padły również na przywry ale jak się okazało były omylne.
Prawdopodobnie coś z wodą im nie pasowało. Po drastycznej podmianie wody ryby wróciły do normy. Zanim zaczniesz je leczyć czymkolwiek podmieniaj często wodę i czekaj na efekt. Nawet jeżeli to przywry to ryby od nich nie zdechną (chyba że są malutkie) a nie będziesz ich musiał szpikować chemią. Pamiętaj jak nie jesteś pewien z czym walczysz to lepiej poczekaj aż będziesz miał pewność. Możesz im zastosować kąpiel krótkotrwałą w soli niejodowanej (na pewno nie zaszkodzi). Ja osobiście obstawiam na wodę.
a ile soli na 5l? i jaki czas?
pozdrawiam
Wojtek
wiem, i dlatego po probie z tremazolem, wiecej lekow nie sypie, na razie tylko wymiany wody i wlaczona UV, skontaktowalem sie z adamn'em, moze mi pomozeJ-23 pisze:Zapomnij o tym żeby na podstawie objawów KTOKOLWIEK wiedział jaka jest prawdziwa przyczyna. A sypiąc leki na chybił trafił wbijasz tylko kolejne gwoździe do trumny swoich zwierzaków.wojtek00 pisze: tremazol nie pomogl w ogole, za diabla nie wiem co to moze byc
J-23
a co jeszcze moze siedziec na skrzelach oprocz przywr? bo tak oprocz tych problemow z oddychaniem i ocieraniem sie skrzelami o rury filtr, to ogolnie wygladaja o.k.
pozdrawiam
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków