Pływają głową w dół
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Pływają głową w dół
Rano podchodzę do akwarium i widzę widok :
2 dyskowce pływają głową skierowaną w dół , brzuszki mają pełne , rybcie trzymają się stada .
Pomocy.
Parametry wody:
pH- 6,5
NO3-0
NO2-0
woda z RO podmieniama 40 litrów tygodniowa na raz (odstała minimum 7 dni )
temperatura 28 st
akwarium 240 litrów ( 9 dysków wielkości 8-12 cm )
2 dyskowce pływają głową skierowaną w dół , brzuszki mają pełne , rybcie trzymają się stada .
Pomocy.
Parametry wody:
pH- 6,5
NO3-0
NO2-0
temperatura 28 st
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Nie pęcherz pławny tylko przeżarcie ryb przed zgaszeniem światła.przynenta pisze: Poszukaj na forum hasła pęcherz pławny.
I czemu ma to szkodzić ? Odkąd mam akwarium to leję wodę magazynowaną w butelkach po wodzie (5 l) lub butlach 30-sto litrowych bez wymuszonego ruchu wody. Nie zauważyłem, żeby rybom to jakoś przeszkadzało.Jeżeli nie jest woda napowietrzana lub nie jest wymuszony ruch wody to lejesz „zestarzałą wodę” do zbiornika.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: Pływają głową w dół
Chyba to jest jakiś żart, że 0 NO3 z 9 dyskami w 240l jest u Ciebie..AT pisze:... Parametry wody:
NO3-0
temperatura 28 st
Woda z RO nie musi być odstana. Wystarczy podnieść jej temperaturę i dobrze zamieszać lub napowietrzyć po nalaniu z filtra i można wlewać do akwarium.
Odstana musi być karnówka.
Jak to pęcherz, to nie podnoś temperatury i raczej rybom już nie pomożesz.
Jak to wzdęcie od podania zbyt dużo suchych pokarmów, to podniesienie temperatury bardzo szybko pomoże.
Więc z tym opisem bądź tu mądry i doradź

Zwiększ podmiany i zmniejsz zarybienie, bo inaczej będziesz często pisał: Pomocy.
- birdas
- entuzjasta
No moja woda z reguły stoi ok. 2-3 dni. Czasami jak mi coś z podmiany zostaje to przez kolejny tydzień czasami coś tam doleję. Ale główna ilość podmienianej wody stoi krótko.przynenta pisze:Marcinie a ile czasu stoi woda. Proste doświadczenie. Postaw wodę w szklance i napij się jej po tygodniu. Opisz swoje odczucia smakowe.
Przy okazji pytanie: czy woda w baniaczku 5 litrowym zakręcona nakrętką też się starzeje ?
Co do no3 to totalna bzdura jak to TOM zauważył. Przy takim akwa, takiej obsadzie i podmianach to no3 z dużym prawdopodobieństwem będzie blisko 100. No chyba, że w akwa mamy potężne przyrosty roślin ...
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: NO3
No to jak najszybciej kup nowsze testy, te są przeterminowane i nie działają poprawnie..AT pisze:RE _TOM_
Dotyczy NO3 - testy kropelkowe ZOOLEK-a + Paski TETRA . Aż sam jestem w szoku .
Pam drobny żwirek - dno czyszczę bez ruszania żwiru i mam filtr zewnętrzny UNIMAX 250 wypełniony ceramiką i zeolitem
A obecność drobnego i nieruszanego żwirku, sprzatanie dna czy obecność filtra nie zlikwiduje Ci NO3 do 0, raczej wszystko to zamienia NO2 właśnie na NO3, więc to tłumaczenie i te argumenty nie usprawiedliwią 0 NO3 u Ciebie.
Ja w to nie wierzę, bo to chyba raczej nie jest wykonalne nawet w teorii z denitratorem i dużą ilością ziela by w 240 litrach z 9 dyskami i 40 litrami zmienianej wody na tydzień osiagnąć 0 NO3.
- birdas
- entuzjasta
Re: NO3
Oczywiście, że jest niewykonalne. Nawet przy opcji najbardziej optymistycznej można co najwyżej zaryzykować stwierdzenie, że no3 mogłoby być na poziomie 15._TOM_ pisze: Ja w to nie wierzę, bo to chyba raczej nie jest wykonalne nawet w teorii z denitratorem i dużą ilością ziela by w 240 litrach z 9 dyskami i 40 litrami zmienianej wody na tydzień osiagnąć 0 NO3.
Miałem takie akwa, obsadę 10-12 paletek, podmiany 60 l tygodniowo i no3 ok. 15. Jakim cudem ? Dzienny przyrost pistii na poziomie 200 sztuk. Patrząc z góry nie było nigdzie widać tafli wody. Dziennie 200 sztuk pistii do wywalenia, następnego dnia to samo. Wtedy w no3 = 15 uwierzę

- stachu
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
- Kontaktowanie:
Napisz
-czym karmisz ryby ?
-czy ostatnio były leczone ?jeśli tak to czym ?
-czy podnosiłeś ostatnio temperature ?
-opisz szerzej objawy,czy ryba pływa tak stale czy okresowo
-najważniejsze-jakie masz naprawde pH a jakie naprawde dolewasz
Jeśli nie znajdziemy przyczyny a ryby przez kilka dni będą tak pływać to masz o dwie sztuki mniej.....czasami kuracja solą pomaga ale tylko na krótko....
-czym karmisz ryby ?
-czy ostatnio były leczone ?jeśli tak to czym ?
-czy podnosiłeś ostatnio temperature ?
-opisz szerzej objawy,czy ryba pływa tak stale czy okresowo
-najważniejsze-jakie masz naprawde pH a jakie naprawde dolewasz
Jeśli nie znajdziemy przyczyny a ryby przez kilka dni będą tak pływać to masz o dwie sztuki mniej.....czasami kuracja solą pomaga ale tylko na krótko....