Czy to wróg, czy niegrożne żyjątko?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Czy to wróg, czy niegrożne żyjątko?
Znalazłam coś takiego w odchodach. Przeglądnęłam sporo filmików na necie, ale nie znalazłam co to jest. Porusza sie dość szybko przy pomocy rzęsek (wokół ciała widoczne rzęski). Oprócz tego znalazłam kilka wiciowców. Do zbadania skłoniło mnie długie, przeżroczyste, ciągnące się g.....ko. Ryba je normalnie i nie wykazuje zadnych objawów chorobowych (rozbójnik w stadzie). Próbka nie była pobrana z dna (akwa sterylne, tuż po podmianie wody), ale zanim ją złapałam, to popływała chwilkę w wodzie, no i rybka pływając z "tym" w zbiorniku niewątpliwie dotknęła "próbką" tu i tam..........
- Załączniki
-
- pow 800x
- Obraz 060.jpg (13.36 KiB) Przejrzano 3113 razy
-
- pow 200x
- Obraz 061.jpg (12.31 KiB) Przejrzano 3113 razy
-
- pow 200x
- Obraz 069.jpg (22.88 KiB) Przejrzano 3113 razy
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Nie chcę się wymądrzać, ale skojarzenie mam z ..protopaliną. Nie widziałem osobiście, ale podobne bardzo do rysunków z antychowicza. Galaretowata kupka w każdym razie też do tego pasuje. Jakie było powiększenie? No i nie powinno tyle "czegoś" wleźć do kupki, jeśli nie leżała na dnie.
A jakie wiciowce znalazłaś Basia, masz może fotkę? Z resztą protopalina, to też wiciowiec..
pozdr
A jakie wiciowce znalazłaś Basia, masz może fotkę? Z resztą protopalina, to też wiciowiec..
pozdr
- gajowa
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Te drugie wiciowce, to nazwałabym je "popularne". Nie robiłam im zdjecia, gdyz skupiona byłam na tych protopalinach. Spradziłam w ksiażce prof. Antychowicza i potwierdzam, że to jest protopalina. Jak to cholerstwo leczyć? Metro? Jak narazie ryby są w soli i podnoszę temperaturę.
Te wiciowce znalazłam u ryb hodowlanych, ale wraz z nimi pływał nasz pierwszy heckel (padł w lutym)i manacapuru blue (padł miesiac temu). Zanim padły, to sprawdzałam ich kupki regularnie i nie znalazłam nic takiego. W moim wątku "Chory heckel" pisałam, ze coś mu dolega, ale nie wiedziałam dokładnie co. zarówno heckel jak i manacapuru żerowały, ale słabo i jakby się kurczyły.
Powiedzcie, czy temperatura i sól (200gr/100 l) pomoże? Czy metro muszę im zaaplikować.
Kuba powiększenia są opisane na zdjęciach.
Te wiciowce znalazłam u ryb hodowlanych, ale wraz z nimi pływał nasz pierwszy heckel (padł w lutym)i manacapuru blue (padł miesiac temu). Zanim padły, to sprawdzałam ich kupki regularnie i nie znalazłam nic takiego. W moim wątku "Chory heckel" pisałam, ze coś mu dolega, ale nie wiedziałam dokładnie co. zarówno heckel jak i manacapuru żerowały, ale słabo i jakby się kurczyły.
Powiedzcie, czy temperatura i sól (200gr/100 l) pomoże? Czy metro muszę im zaaplikować.
Kuba powiększenia są opisane na zdjęciach.