Jaki filtr RO

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 09 lis 2007, 12:02

Można w ten sposób ustabilizować parametry wody, np zakwasić do 6,5 ph i mieć pewność że taką wodę właśnie podmieniamy. Nie ma co się uszukiwać, jeżeli będziesz lał wodę bezpośrednio z kranu do akwa i bezpośrednio z RO to parametry będą Ci latać że ho ho
U mnie bez żadnego kwasu RO ma 6.5 PH, a lanie jej bezpośrednio po zamieszaniu i podgrzaniu do akwarium nigdy nie rozhwiało parametrów w akwarium.
Jak widzisz w powyższym przykladzie nie można Twojej wody i Twojego przypadku brać za normę i wzór dla wszystkich.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 09 lis 2007, 12:17

_TOM_ pisze:
Jak widzisz w powyższym przykladzie nie można Twojej wody i Twojego przypadku brać za normę i wzór dla wszystkich.
Zgadzam się z Tobą Tomek w 100 %. Każdy z nas ma inną sytuację (woda i możliwości przestrzenne domu). Chciałem tylko pokazać tym przykłądem że jeśli ktoś ma w kranie ph 8,5 a RO 7, to wodę trzeba wcześniej spreparować przed podmianą - ustabilizować. Sposób w jaki ja rozwiązałem tę sytuację nie jest ani szpetny wizualnie ani drogi. Może się komuś przyda. Niejednokrotnie spotkałem się z sytuacją (tu na forum też), że ktoś leje RO bezpośrednio do ogólnego a potem jeszcze dolewa kranówy, na koniec dozując kwas czy inne substancje służące do zakwaszania wody. Tak robi wielu paletkowiczów i akwarystów i się potem wstydzą przyznać. Ostatnio nawet nakryłem właściciela sklepu zoologicznego jak lał kwas do ogólnego. Jest to przysłowiowa kicha i tyle. Znam jednak takich co im z kranu leci złoto np HAKI czy BIRDAS, oni nie muszą się sugerować moją podpowiedzią :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Woda”