nowy prosi o opinię
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Borys_szczecin
- junior
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Z tym poddawaniem się to bym się wstrzymał. Jak będziesz siedział i myślał co dalej z nimi będzie że koledzy z forum mówili (coś tam) i że nic już z nich nie będzie to... nie będzie. jak nie masz mikroskopu i trudno ci jest zdjagnozować dolegliwości to napisz jak dokładnie się sprawy mają, tzn:
- czy rybki jedzą,
- jak tak to jakie mają (wizualnie) odchody,
- czy się ocierają,
- czy mają jeszcze coś niepokojącego czego nie można zobaczyć na fotkach,
- w jaki sposób oddychają (czy szybko, dwoma czy jednym skrzelem, czy w czasie oddychania coś im wystaje ze skrzeli np jakieś "nitki", "błonki" itp)
Wcale nie jest przesądzone czy rybki muszą odlecieć czy będą żyły. Przy większości kuracji na pasożyty kuracja to wcale nie jakieś kolosalne wydatki. Kilka do kilkudziesięciu zł, na pewno taniej niż zestaw kolejnych ryb. Siedząc i nic nie robiąc stracisz paletki.
- czy rybki jedzą,
- jak tak to jakie mają (wizualnie) odchody,
- czy się ocierają,
- czy mają jeszcze coś niepokojącego czego nie można zobaczyć na fotkach,
- w jaki sposób oddychają (czy szybko, dwoma czy jednym skrzelem, czy w czasie oddychania coś im wystaje ze skrzeli np jakieś "nitki", "błonki" itp)
Wcale nie jest przesądzone czy rybki muszą odlecieć czy będą żyły. Przy większości kuracji na pasożyty kuracja to wcale nie jakieś kolosalne wydatki. Kilka do kilkudziesięciu zł, na pewno taniej niż zestaw kolejnych ryb. Siedząc i nic nie robiąc stracisz paletki.
- Borys_szczecin
- junior
powiem ci kolego że spróbował bym tym termazolem dobry lek z serry kosztuje około 35zł w ulotce pisze jak go stosować przełóż ryby do innego zbiornika z resztą opisałem ci w swoim wcześniejszym poście co i jak ten lek działa na przywry i na tasiemce
a jakie no2 i no3 masz w akwa twardosć jaki litraż akwa ??
- asroma
- senior
- Imie i Nazwisko: Robert Busiek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skarżysko-Kamienna
- Kontaktowanie:
rybki jedzą , odchody mają krótkie brązowe , oddychają dwoma skrzelami nie mam pojęcia czy to szybko czy wolno około 80 oddechów na minutę , co do no2 i no 3 to tych parametrów nie mierzyłem - jestem początkującym akwarystą- oprócz nich w zbiorniku jest jeszcze stadko około 15 sztuk krewetek red chery ( tyle udało mi sie policzyć ) zbiornik ma 120 litrów , pozostał mi po pielęgnicach , docelowo mają stanąć 2 po 250 jeden nad drugim . Bardzo proszę o pomoc bo chciałbym uratowć te palecie . Dziękuję za porady i pozdrawiam serdecznie wszystkich
Robercie, możesz próbować ratować te ryby, ale nawet jeśli Ci się to uda (w co wątpię), to musisz mieć świadomość, że nigdy z nich już nie wyrosną duże piękne dyskowce. Ja też (na prośbę małżonki) trzymałem u siebie jednego szczurka i gdy wydawało się że wszystko jest już w porządku - rybka odeszła:( Pomijam fakt, że była ganiana przez inne znacznie większe od niej ryby (rodzeństwo) i praktycznie nie wychodziła z narożnika akwarium. Ona na zawsze została osłabiona i w końcu tego nie wytrzymała.
Na twoje pytanie, w pierwszych postach wypowiedzieli się bardzo doświadczeni forumowicze i wszyscy mieli takie samo zdanie - czy to nie daje Ci do myślenia? Po co powtarzać błędy, które inni już przerabiali i dobrze Ci radzą?! Przemyśl to.
Na twoje pytanie, w pierwszych postach wypowiedzieli się bardzo doświadczeni forumowicze i wszyscy mieli takie samo zdanie - czy to nie daje Ci do myślenia? Po co powtarzać błędy, które inni już przerabiali i dobrze Ci radzą?! Przemyśl to.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Dokładnie ... potraktuj to jako naukę. Spróbuj o nie zadbać i utrzymać je przy życiu tak długo jak Ci się uda, uzupełnij swoją wiedzę o to wszystko jakie wymagania mają paletki, przygotuj odpowiednie zbiorniki (jak i odpowiedni osprzęt) i zacznij wszystko od nowa.Iwek_22 pisze: Robercie, możesz próbować ratować te ryby, ale nawet jeśli Ci się to uda (w co wątpię), to musisz mieć świadomość, że nigdy z nich już nie wyrosną duże piękne dyskowce.
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
Dokładnie, jako naukę ... a nie nauczkę. Jeśli szybko zareagujesz i zastosujesz-dostosujesz zalecenia jakie proponują najlepsi tu na forum "lekarze", to nie dość że jest szansa na utrzymanie ryb to jeszcze będziesz mógł posiąść wiedzę która przyda ci się w kolejnych krucjatach z chorobami paletek. Jeżeli masz wynieść z tego jakąś naukę a nie nauczkę to doczytaj o sposobach leczenia głównych przypadłości paletek ... (większość leków podanych poniżej jest dostępna od ręki u weterynarza)birdas pisze:Dokładnie ... potraktuj to jako naukę.
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=8980.0
a następnym razem jak będziesz kupował nowe ryby to zastosuj te przykazania:
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=8981.0
powodzenia Paweł
- asroma
- senior
- Imie i Nazwisko: Robert Busiek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skarżysko-Kamienna
- Kontaktowanie:
Chcę zacząć leczenie tremazolem czy jest on bezpieczny dla roślin i krewetek może ktoś wie na ulotce nic nie pisze na ten tematBorys_szczecin pisze:powiem ci kolego że spróbował bym tym termazolem dobry lek z serry kosztuje około 35zł w ulotce pisze jak go stosować przełóż ryby do innego zbiornika z resztą opisałem ci w swoim wcześniejszym poście co i jak ten lek działa na przywry i na tasiemce