Ryby z Łodzi - rozwalone skrzela

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 lip 2005, 11:08

no i z firankami
Załączniki
firankiy.jpg
firankiy.jpg (56.68 KiB) Przejrzano 6573 razy

Hico
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Hico » 06 lip 2005, 11:41

cocoloco pisze:Podmiana wody u Stedkera ( informację uzyskano w czasie rozmowy )
Dziennikarz napisał tylko to co uznał za stosowne .
Wnioski osobiste .
a- woda z wodociągów nie nadaje się do hodowli paletek jest uzdatniana .
b- centalny filtr ( widzieliśmy ten na halę nr 5 ) oczyszcza wodę ( pojemność około 2500 litrów ) stała podmiana wody 15% dziennie .
c- gąbki w akwariach pełnią dodatkową role filtra biologicznego ( grubość a 10 cm dzieli zbiornik na 2 części )
d- woda z akwariów ma przykry zapach - czuć starą wodę !
e- parametry wody nie są podręcznikowe ale efekty odbiegają od standartów lub statystyki
f - nikt w europie nie oferuje takich "krów" - sztuki o wielkości 22 cm
g - temperatura nie jest temperaturą zbiorników ale hali ( akwaria nie mają grzałek )
h- woda spływa do centralnego filtra i wraca do zbiorników w przypadku choroby problem dotknie wszystkie zbiorniki
i - przerybienie zbiorników !!! w/g mojej opinii na jedną paletkę przypada nieraz 3 litry -wody ,stan średni to 15000 paletek na hodowli do sprzedaży .
j - ryby czyste dostają czarnych kropek po upływie 10 -14 dni w innych zbiornikach
k - pokarm ( serce a la Stedker ) palety nie mają ochoty spróbować

pararametry wody z worków - woda nalewana ze zbiorników
twardość - TwO -15
twardość węglanowa - 8
pH - 7,17
zasolenie ( przewodność ) - 670 uS

czym więcej wiem tym jestem bardziej głupi ;(
Grzalki sa w akwariach ale niektorych.
Filtry sa duze jak byles teraz to widziales te filtry sciekowe stojace na podworku do nowej hali.Czasami na rybke przypada nawet 250ml wody.

Hico
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Hico » 06 lip 2005, 11:58

Z nalotem to jest problem ale rybki przywiezione od stendkera prawie rok temu nadal nie maja nalotu moze kilka kropeczek ale na tym koniec.Nowa dostawa tez jest czysciutka jak narazie zobaczymy jak sie bedzie to dalej rozwijac.Darke ty sie chyba bedziesz bardziej orietowac czy velvety chyba nie pochodza z tej samej lini co Solid fier red bo solidy sa po malboro coraz czystrze i bardziej czerwone byly slekcjonowane az wyszlo co wyszlo.Mam 2 paletki z firankami na 80 wielkosc 17-18cm byly takie od kupienia, teraz unikam tego wybierajac ryby u stendkera ale krzywda sie rybie nie dzieje samica odchowal 280 mlodych wiec wplywu to nie ma wiekszego na rybki tyle ze walor estetyczny.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 lip 2005, 12:11

Proszę - niech moderator zrobi porządek - zostawi tylko posty dotyczące firanek . Popiół może mieć inny wątek bo to ważna sprawa - z wizytą u Stendkera ( praktyka a teoria ) można zrobić też inny wątek . Ten niech zostanie tylko o firankach bo zaczyna się to rozmydlać .

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 06 lip 2005, 15:20

W sumie zaczekajmy az ktos pokroi rybę i nie ma chyba co dalej domniemywać itp .
Będą jakieś podstawy jak będą próbki zbadane pod mikroskopem .

Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: Brodacz » 07 lip 2005, 05:32

Po 36 godz od kapieli stwierdzam poprawe.Firanki leko zostaly ale pokrywy skrzelowe przylgnely do ciala.U innych pokrywy skrzelowe mocno odstaja oraz maja wieksze firanki.Przepraszam ale niepisze mi klawiatura jak nalezy.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 07 lip 2005, 08:11

U mnie również owe firanki występują i to u ryby z własnej hodowli i najlepiej wyrośniętej z tarła. Rybka ta ma znakomity apetyt i jest najsilniejsza z rodzeństwa osiagając 16cm w siedem miesięcy. To chyba nieźle no nie?
Kiedyś też podejrzewałem płaźińce więc były na to leczone wszystkie. Bezskutecznie stosowany był flubendazol i neguvon bo firanki jak były tak są.
Teraz i ja zastanawiam się nad tą solankową kąpielą i chyba dzisiaj sie na to skuszę a wynik wkrótce poznacie.

Awatar użytkownika
DARIUSZMT
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: DARIUSZMT » 07 lip 2005, 08:37

Wychodzi na o ,że to Europejska firankowa przypadłość :) ,bo jak sądze jak Janusz nie wyleczył swoimi metodami ,a zna się na tym, to nie wiele można tu juz dodać .

Pozdrawiam DARIUSZ z CHEŁMA

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 07 lip 2005, 13:06

"Po 36 godz od kapieli stwierdzam poprawe.Firanki leko zostaly ale pokrywy skrzelowe przylgnely do ciala.U innych pokrywy skrzelowe mocno odstaja oraz maja wieksze firanki."
Grzegorzu! To "u innych" - rozumieć, że tych które nie poddane zostały kompieli w solance????
Napiszcie proszę ile dodać soli. Czy standardowe łyżka - duża taka do zupy (piszę, żeby się upewnić - wielkości łyżek bywają różne:))) na 10 l wystarczy?
Jeśli Wy macie firanki, to ja mam cały salon z firanami, koronkami i innymi "ozdóbkami"... :roll:
Ale - ryby zachowują się - jak pisałem - normalnie i oprócz firan i szerokiego oddehu - nie widać po nich nic. Dlatego mam dylemat czy je posolić, czy nie..... Powoli się do tego przekonuję, ale zaczekam na opinię Janusza...

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Brodacz » 07 lip 2005, 20:39

Wg.przepisu Stendkera 500g soli na 15 litrów wodyprzez okres 2 min.Przepis podal Eugen na poczatku postów.Reszte ryb pojedynczo wykapie po niedzieli,ten co zazyl kapieli jest w lepszej formie i wg. mnie wzrósl mu apetyt.Przepraszam nadal mam klopoty z polskimi znakami na komputerze.Reszta wiadomosci po niedzieli

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 07 lip 2005, 21:42

Te 0.5 kg soli na 15 litrów to dawka której moja paletka nie mogła znieść. Zasolenie to jest większe niż w morzu Śródziemnym, wiem bo kosztowałem obydwu wód.
Mój diamond wytrzymał tylko 15 sekund po których musiałem go wyjąć bo nie wiedział gdzie dół gdzie góra. Szalał we wiadrze niemiłosiernie i co chwilka widziałem jego brzuch. Jak sie położył to nie wytrzymałem i po tych 15 sekundach wyjąłem go bo zapewne bym go stracił. Gdy znalazł sie ponownie w zbiorniku to było widać zmiany w kolorze, pojawiły się ogromne jasne plamy i całkowicie stracił barwę, jakby był poparzony. Całe szczęście że po około 3 minutach odzyskał kolor ale szybki oddech świadczy ze doznał niezłego szoku. A firanki?, no cóż będę musiał je polubić.

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 07 lip 2005, 22:13

Stendker ostrzegal, te 2 min to maximum, jezeli ryba zacznie si "klasc" trzeba natychmiast przerwac kapiel, dlatego nieodzowna jest pilna obseracja ryby. Szybkie plywanie nie jest powodem do przerwania kapieli.
eugen

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Brodacz » 08 lip 2005, 05:14

Moja najwiksza Helmutowa wytrzymala 2 min ale z czerwonej zrobila sie zólta.Po okolo 2 min przyszla do siebie.

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: jzajonz » 08 lip 2005, 05:24

Stenker wspominał że te firanki u niego występują u ryb dorosłych, dwuletnich. W moim przypadku jest to kilkumiesięczna ryba więc może taka dawka jest dla niej zbyt silna. W każdym bądź razie experyment dowiódł że paletki mogą wiele znieść chociaż nie osiągnąłem zamierzonego efektu.

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 02 lis 2005, 09:28

coż przeczytałem ten wątek i jeśli nadal występuje taki problem u kogoś to mam propozycję aby jednak pokroic jedną rybke. W Katowicach jest ichtiopatolog za 50zł mamy wynik co to jest i czym leczyc. Moze PKMD odkupi 1 taka rybke od kogos i bedziemy mieli odpowiedz. W sumie chyba własnie po to powstało mdz innymi PKMD.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”