Zaczęło coś się dziać
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
Zaczęło coś się dziać
Witam Was wszystkich, dawno nie pisałem i jak zwykle trafiłem tutaj. Chociaż na codzień to forum jest moją lekturą. Piszę bo mam problem ze swoimi dyskami. Zauważyłem, że w ostatnim czasie moje rybcie zaczęły mocniej oddychać i do tego przy pływaniu boczne płetwy przylegają do ciała. Raz po raz wyciągają pysk jakby chciały coś pocałować. Pozatym ryby normalnie jedzą, przystępują do tarła, nie boją się, wydawałoby się że wszystko jest ok. Co do zbiornika; zbiornik 420 litrów roślinny w którym pływa 6 dysków 12 cm, 30 neonów czerwonych i 10 czerwonogłów, 7 kirysów Panda i 2 zbrojniki. Filtracja Tetra 1200 zew, plus Fluwal 305 zew, i mam jeszcze tetre 1000 wew, i poradzcie czy mam go też włożyć do baniaka. + 2 kamienie napowietrzające.
Parametry wody:
PH- 7,5
NO3- 5
NO2- 0
KH - 5dKH
GH - 10
Nigdy nie zostawiliście mnie bez pomocy, mam nadzieję że będzie tak też tym razem. Z góry dziękuję za pomoc.
Parametry wody:
PH- 7,5
NO3- 5
NO2- 0
KH - 5dKH
GH - 10
Nigdy nie zostawiliście mnie bez pomocy, mam nadzieję że będzie tak też tym razem. Z góry dziękuję za pomoc.
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Michał(?), sprawa jest taka:
Albo sprawdzisz za pomocą mikroskopu, co dolega rybom i zadziałasz odpowiednio do wyników, albo podejmiesz na ślepo jakieś działania(najpewniej takie, które najłatwiej Ci będzie podjąć - już kombinujesz z dodatkowym napowietrzaniem
) i będziesz liczył na łut szczęścia.
Objawy teoretycznie mogą pasować do (o jesss..) płazińców skórno/skrzelowych, ale mogą też do orzęsków lub wiciowców skórno/skrzelowych.
Oprócz tego, objawy pasują mi do ..zbyt wysokiego ph, oraz do akwarium roślinnego - mówię poważnie, ale nie musimy o tym rozmawiać, bo to dłuższy temat (trochę prowokuję)
.
Czyli nadal nic nie wiemy, i tak zostanie dopóki nie przyjrzysz się pod szkiełkiem powiększającym śluzowi i skrzelom Twoich ryb.
pozdr
Albo sprawdzisz za pomocą mikroskopu, co dolega rybom i zadziałasz odpowiednio do wyników, albo podejmiesz na ślepo jakieś działania(najpewniej takie, które najłatwiej Ci będzie podjąć - już kombinujesz z dodatkowym napowietrzaniem

Objawy teoretycznie mogą pasować do (o jesss..) płazińców skórno/skrzelowych, ale mogą też do orzęsków lub wiciowców skórno/skrzelowych.
Oprócz tego, objawy pasują mi do ..zbyt wysokiego ph, oraz do akwarium roślinnego - mówię poważnie, ale nie musimy o tym rozmawiać, bo to dłuższy temat (trochę prowokuję)

Czyli nadal nic nie wiemy, i tak zostanie dopóki nie przyjrzysz się pod szkiełkiem powiększającym śluzowi i skrzelom Twoich ryb.
pozdr
-
- nowicjusz
Na wstępie dziękuję za odzew. Co do mikroskopu nie ma szans, bo nikt w pobliżu nie posiada mikroskopu. Z tym PH postaram się je obniżyć, jak macie jakąś szybką receptę na obniżenie tego PH, bo rad jest kilka. Postaram się posłuchać Toma bo zacząłem już od podmian niewielkich bo 15% dziennie. Tom jakbyś mógł podaj mi receptę na ten roztwór solny, ile czego? Podziękował.
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Najprostszy, skuteczny sposób na obniżenie ph to użycie kwasu(solny, siarkowy, ortofosforowy). Dodaje się do wody do podmian - jest o tym bardzo dużo na Forum.
Można też obniżać za pomocą strzykawki od razu w akwarium(SPOSÓB DLA NIECO DOŚWIADCZONYCH W ZAKWASZANIU WODY) - nabiera się do strzykawki 1-2ml kwasu, dociąga do pełna wody z akwarium i umieszcza strzykawkę tak, żeby jej końcówka była zanurzona w wodzie akwarium i zostawia. Kwas ze strzykawki przechodzi pomału do wody i obniża ph w sposób nie szkodzący rybom, o ile nie przesadzilismy z ilością kwasu.
Bardzo przydaje się w tym przypadku stały pomiar ph.
Ilość kwasu będzie zależeć od TWW wody, pojemności akwarium oraz stężenia kwasu. Nie da się tego tutaj w jednym poście wytłumaczyć - polecam lekturę Forum.
pozdr
Można też obniżać za pomocą strzykawki od razu w akwarium(SPOSÓB DLA NIECO DOŚWIADCZONYCH W ZAKWASZANIU WODY) - nabiera się do strzykawki 1-2ml kwasu, dociąga do pełna wody z akwarium i umieszcza strzykawkę tak, żeby jej końcówka była zanurzona w wodzie akwarium i zostawia. Kwas ze strzykawki przechodzi pomału do wody i obniża ph w sposób nie szkodzący rybom, o ile nie przesadzilismy z ilością kwasu.
Bardzo przydaje się w tym przypadku stały pomiar ph.
Ilość kwasu będzie zależeć od TWW wody, pojemności akwarium oraz stężenia kwasu. Nie da się tego tutaj w jednym poście wytłumaczyć - polecam lekturę Forum.
pozdr
-
- nowicjusz
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec