Metronidazol (zastosowanie, dawkowanie)
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Roztwór z ampułki lepiej się zwiąże z granulatem a ryba nie pluje pokarmem jak w przypadku skruszonej tabletki. Ona ma go zjeść a to co zje z lekiem jej wystarczy. Po czym to poznać: po wzrastającym apetycie z dnia na dzień. Oczywiście wodę w przypadku leku w pokarmie podmieniamy jak dotychczas.
Adam
Adam
- darek-dorado
- entuzjasta
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Do nasączania granulatu - rozpuścić. Woda demineralizowana, może być kwaśna (podobno nie musi) - ja zakwaszam.
Do mięsa - wsypać proszek i dokładnie wymieszać.
O proporcjach nie będę się wypowiadał, niech to zrobią bardziej kompetentni. Z resztą z wiadomości dostępnych na Forum można sobie ukuć recepturę, znając zawartość metro w ..swoim metro
.
Pozdr
Do mięsa - wsypać proszek i dokładnie wymieszać.
O proporcjach nie będę się wypowiadał, niech to zrobią bardziej kompetentni. Z resztą z wiadomości dostępnych na Forum można sobie ukuć recepturę, znając zawartość metro w ..swoim metro

Pozdr
- slawol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... c&start=15
Zobacz tu przepis nr 10
Zobacz tu przepis nr 10
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Mirosław Hajduk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Georgenberg
Kupiłem dzisiaj preparat o nazwie "AVIMETRONID". Środek zawiera 200 mg/1 g metronidazolu. W sumie nie wychodzi drogo bo zapłaciłem 12 zł za 100 g proszku. Dawkowanie łatwo sobie przeliczyć i bez problemu można by zastosować. Mam jednak pewne wątpliwości dotyczące składu leku, bo jeżeli metronidazolu jest tam tylko 20 % to co jest zawarte w pozostałych 80 % i jaki to może mieć wpływ na ryby? Może ktoś stosował i wypowie się w tym temacie.
Mam rozumieć, że ja jestem niezwykły ?J-23 pisze:Masz napisane na opakowaniu jasno i wyraźnie- to jest recepturowy metronidazol, bardzo czysty składnik bez żadnych dodatków. Zwykły śmiertelnik zwyczajnie nie ma do czegoś takiego dostępu toteż i nikt z nas go nie miał okazji stosować.
J-23

Dzięki za odpowiedź teraz mam pewność.
Tylko po co? Zwykły 80% metronidazol jest skuteczny, smiesznie tani, latwo dostepny...Mirek27 pisze:a jeżeli nie to przeprowadzę doświadczenie
J-23
PS. Gdyby cie na googlach nie zbanowano to sam z latwoscia znalazlbys info, ze pozostale 80% leku to głównie laktoza. Czyli to co powoduje sliczne zakwity wody przy stosowaniu "normalnego" metronidazolu, mimo ze jest jej tam wielokrotnie mniej
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Mirosław Hajduk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Georgenberg
Rzecz w tym, że zwykłe metro w tabletkach choć jest skuteczne i łatwo dostępne nie jest już niestety śmiesznie tanie. Chyba że zmieniło się coś ostatnio, ale wg mojej wiedzy kosztuje już ok. 10 zł za paczkę 20 tabletek. Przy założeniu że np. do zasypania 200 l akwa potrzebne jest 80-100 tabletek aby przeprowadzić pełną kurację (niektórzy sypią nawet więcej) robi się z tego 40-50 złotowy wydatek. A 200 l to przecież pryszcz. Dlatego właśnie zacząłem się zastanawiać nad jakąś tańszą alternatywą. Kwestia tylko czy na rynku są jakieś preparaty zawierające metro, które nadają się do zastosowania w akwarystyce a są przy tym odpowiednio tańsze.J-23 pisze: Tylko po co? Zwykły 80% metronidazol jest skuteczny, smiesznie tani, latwo dostepny...
Pozdrawiam.