dziura w płetwie??

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Mlad
nowicjusz
nowicjusz

dziura w płetwie??

Post autor: Mlad » 04 gru 2007, 12:16

witam. mam problem z kilkoma paletkami. ostatnio musiałem zaleczyć ryby w jednym akwarium capifosem ze względu na inwazję nicieni. dwa dni po odfiltrowaniu leku z wody za pomocą węgla aktywnego, nicienie objwiły się ponownie, przy czym u jednej z ryb, która ich wcześniej prawdopodbnie nie miała!! a jakby tego było mało u samicy i samca białych pigeonów porobiło się po jednej dziurze w płetwie-u samicy w grzbietowej, a u samca w ogonie. śmiało można by przełożyć przez tę dziurę główke zapałki. parametry w tym akwarium-pH 5,5, temp. 29, czyste ro z dodatkiem witamin sery.

Awatar użytkownika
Borys_szczecin
junior
junior

Post autor: Borys_szczecin » 04 gru 2007, 15:51

sam sobie odpowiedziałeś ro = jałowa woda brak im mikro i makro elementów wcale sie nie zdziwię jak za tydzień będą miały dzurawicę musisz dodać mikro i makro elementów a najlepiej podmienić z 20 % wody w akwa na zwykły kran

Mlad
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Mlad » 04 gru 2007, 20:41

tylko ważne są też te nicienie, które wylazły po kuracji capifosem(oczywiście kuracja byłą powtórzona). ten samiec pigeona zaczyna marnieć w oczach, traci kolory, i oczy ma takie dziwne, że nie wspomnę że mu blakną.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 04 gru 2007, 20:55

Borys_szczecin pisze: sam sobie odpowiedziałeś ro = jałowa woda brak im mikro i makro elementów wcale sie nie zdziwię jak za tydzień będą miały dzurawicę
Do wody z RO można dodawać preparty preisa itp. aby uzupełnić braki. Sam stosowałem przez dłuższy czas czystą wodę z RO i problemów nie było. A nawet lepiej - ślimaki (szkodniki) wyginęły bo nie było waprnia, a co za tym idzie też i skorupek. Teraz leję dalej wodę o Kh=GH=0 (bo taka płynie w kranie) i też jest ok. Ale to jest kranówka więc pewnie te mikro i makro elementy zawiera.

Awatar użytkownika
Borys_szczecin
junior
junior

Post autor: Borys_szczecin » 04 gru 2007, 20:56

słuchaj nie capifosem na nicienie to kupa nie środek. idz do weterynaża i kub levamisol w płynie 10% około 20 -30 zł to jest dla kaczek także sie niezdziw. i lecz tym musisz sie spieszyć i mówie zrób coś z wodą bo to masakra w samym ro to kicha straszna

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 04 gru 2007, 21:36

Borys_szczecin pisze:sam sobie odpowiedziałeś ro = jałowa woda brak im mikro i makro elementów wcale sie nie zdziwię jak za tydzień będą miały dzurawicę musisz dodać mikro i makro elementów
Prosiłbym o wyjaśnienie jakie "mikromakro" są w wodzie niezbędne dyskom.
Zwłaszcza wziąwszy pod uwagę fakt ze niektóre naturalne wody paletkowe maja tych "mikromakro" 0.0, o wiele mniej niż woda po filtrze osmotycznym.
I jakoś tam dyski żyją, mnożą się itditp. Nie wspominając już o takim drobiazgu ze sam (chyba nie tylko ja jeden) trzymałem dyski tygodniami i miesiącami w czystej RO i nie było żadnej "kichy strasznej" tylko kłopot z częstymi podmianami.
J-23

Mlad
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: Mlad » 05 gru 2007, 00:01

mhm, więc zaopatrzę się w odpowiedni lek i powtórzę kurację. obawiam się, że temu samcowi już nie zdążę pomóc. jest na prawdę blady, i zrobił się jak żyletka. poza tym coś mu jakby wystaje z oka, więc chyba oddam go do jakiegoś lekarza, niech stwierdzi, co zrobiłem źle. od poł roku nie dokupowałem ryb, karmię tylko sercemz dodatkami bez żywych i mrożonek, więc nie wiem skąd jakiekolwiek paskudztwo mogło się tam wziąć. dziwne tylko, że stało się to w przeciągu dosłownie pru dni

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”