nicienie.Czym leczyć?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Paweł nie chcę się wymądrzać bo znawca ze mnie żaden , ale dawka którą podałeś wydaje mi się za duża. Co prawda ja stosowałem neguvon na przywry , a nie na nicienie w kąpieli długotrwałej i dawka była 40mg/100L kuracja trwała 8 dni , po tym okresie podmieniłem 50% wody i dawkę powtórzyłem. Tą metodę podpowiedział mi Janusz i muszę powiedzieć ,że ryby zniosły ją dzielnie, nie widziałem żadnego stresu. Próbowałem też metody AdamaN jest skuteczna , ale odniosłem wrażenie ,że ryby zniosły ją bardzo źle , przez długi okres do siebie dochodziły. Jednak zaznaczam znawca ze mnie żaden ,piszę o metodzie którą ja stosowałem na przywry.
Pozwoliłem sobie zadzwonic też do pani profesor Ichtiolog , i zapytać o skuteczną metodę leczenia przywr skrzelowych i dawkowania np Neguvonu , podała mi jeszcze mniejszą dawkę niż ta którą ja używałem 20mlg/100L. Sądzę ,że pewnie wie co mówi.
Podkreślę jeszcze raz znawca ze mnie żaden i podaję metodę którą ja stosowałem. Rybska wyglądają pięknie oddychają idealnie , postaram się wstawić zdjęcia , a jeśli mi się uda to wstawię filmik.
Pozdrawiam
Fal
Pozwoliłem sobie zadzwonic też do pani profesor Ichtiolog , i zapytać o skuteczną metodę leczenia przywr skrzelowych i dawkowania np Neguvonu , podała mi jeszcze mniejszą dawkę niż ta którą ja używałem 20mlg/100L. Sądzę ,że pewnie wie co mówi.
Podkreślę jeszcze raz znawca ze mnie żaden i podaję metodę którą ja stosowałem. Rybska wyglądają pięknie oddychają idealnie , postaram się wstawić zdjęcia , a jeśli mi się uda to wstawię filmik.
Pozdrawiam
Fal
No więc piszę jak jest
Ryby w 112l
Temp 34 stopnie
Wlałem Capifos bo nie byłem pewien jaką dawkę neguvonu wlać (sprzeczne informacje na forum)
W Sumie Capifos to to samo ale dawkowanie wyraźnie opisane przez producenta.
Ryby zaczęły coś tam skubać.
Poszedłem do ogródka i nakopałem dżdżownic i wciągnęły je migiem
(może dlatego że jakaś odmiana
)
Odchody dzisiaj jeszcze znalazłem ciągnące się ale większość była ok.
Co dalej dam znać.
P.S Nie widzę aby ryby reagowały negatywnie na ten lek (bynajmniej na razie)
Ryby w 112l
Temp 34 stopnie
Wlałem Capifos bo nie byłem pewien jaką dawkę neguvonu wlać (sprzeczne informacje na forum)
W Sumie Capifos to to samo ale dawkowanie wyraźnie opisane przez producenta.
Ryby zaczęły coś tam skubać.
Poszedłem do ogródka i nakopałem dżdżownic i wciągnęły je migiem

Odchody dzisiaj jeszcze znalazłem ciągnące się ale większość była ok.
Co dalej dam znać.
P.S Nie widzę aby ryby reagowały negatywnie na ten lek (bynajmniej na razie)
Tomek, nie wiem czy to dobry pomysł aby mieszać laevamisol z capifosem.
Nie mam zielonego pojęcia jak by się kuracja skończyła (często bywa tak że jak się zmiesza dwa leki to jest to wybuchowa mieszanka)
Ale na ten temat mógłby się wypowiedzieć tylko lekarz weterynarii.
Zadzwonię do niego i spytam się co o tym sądzisz.
Apropo Tomku, nie masz czasem inwazji ślimaków w akwa?
Bo ja mam
Trzeba kupić bocje
Nie mam zielonego pojęcia jak by się kuracja skończyła (często bywa tak że jak się zmiesza dwa leki to jest to wybuchowa mieszanka)
Ale na ten temat mógłby się wypowiedzieć tylko lekarz weterynarii.
Zadzwonię do niego i spytam się co o tym sądzisz.
Apropo Tomku, nie masz czasem inwazji ślimaków w akwa?
Bo ja mam

Trzeba kupić bocje