woda herbaciana
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
woda herbaciana
Hej witam wszystkich i proszę o radę bardziej doświadczonych
Moja woda mo kolor herbaciany od czasu jak włożyłem do zbiornika kilka korzeni około 2 -3 miesiące.Kiedy zakładałem akwarium miałem podobną sytuację ale korzeń był jeden i po jakimś czasie woda wróciła do normy.
zbiornik 240l
podmieniam 60l tygodniowo wiekszość z RO
2 filtry kaskadowy fzn 300 i kubełkowy JBl
oświetlenie kompaktowe 35W
podłoże 1cm żwiru
rośliny same anubiasy
Chodzi mi tylko o wizualną poprawę bo woda ma dobre parametry i ryby czują się dobrze .Podejrzewam ,że można to zmienić częściej podmieniając wodę lub coś zrobić z korzeniami (wygotować?) teraz mam na nich zakorzenione anubiasy ?
czy to powodują garbniki?
z góry dzięki
Moja woda mo kolor herbaciany od czasu jak włożyłem do zbiornika kilka korzeni około 2 -3 miesiące.Kiedy zakładałem akwarium miałem podobną sytuację ale korzeń był jeden i po jakimś czasie woda wróciła do normy.
zbiornik 240l
podmieniam 60l tygodniowo wiekszość z RO
2 filtry kaskadowy fzn 300 i kubełkowy JBl
oświetlenie kompaktowe 35W
podłoże 1cm żwiru
rośliny same anubiasy
Chodzi mi tylko o wizualną poprawę bo woda ma dobre parametry i ryby czują się dobrze .Podejrzewam ,że można to zmienić częściej podmieniając wodę lub coś zrobić z korzeniami (wygotować?) teraz mam na nich zakorzenione anubiasy ?
czy to powodują garbniki?
z góry dzięki
Jeśli nie chcesz demolować zbiornika to w grę wchodzą chyba jedynie częstsze podmiany.
Inne sposoby:
- węgiel aktywowany - być może, jeśli akurat barwnik ulegałby na nim sorpcji
- uv plus wydajny filtr mechaniczny - gdyby naświetlanie uv powodowało wytrącanie się barwników w postaci "kłaczków". Zdarza się to czasem, zwykle wtedy, gdy nikt tego nie chce
Obydwa sposoby z "innych" nieprzewidywalne i niepewne.
Czy to garbniki? A nie wiem, być może część barwników wypłukiwanych z tego drewna jest garbnikami, ale niekoniecznie.
Rafał
Inne sposoby:
- węgiel aktywowany - być może, jeśli akurat barwnik ulegałby na nim sorpcji
- uv plus wydajny filtr mechaniczny - gdyby naświetlanie uv powodowało wytrącanie się barwników w postaci "kłaczków". Zdarza się to czasem, zwykle wtedy, gdy nikt tego nie chce

Obydwa sposoby z "innych" nieprzewidywalne i niepewne.
Czy to garbniki? A nie wiem, być może część barwników wypłukiwanych z tego drewna jest garbnikami, ale niekoniecznie.
Rafał
- Borys_szczecin
- junior
W takiej wodzie palety uwielbiają pływać. a jeżeli chodzi oto żeby woda była bardziej klarowna wyciągnij ten korzeń i jeśli masz kerszera to wyczyść nim korzeń.jeśli nie to weż twarda szczoteczkę do czyszczenia paznokci albo szczotkę ryżową albo drucianką i wyszoruj go porządnie i wygotuj w garnku na 5l wody 1 łyżka soli jak go wygotujesz to znowu do wanny wyszorować i wyczyścić z tego co sie będzie odklejać i do akwa będzie ok 

Re: woda herbaciana
Rybom ta "herbatka" jest IMO potrzebna tak jak krowie siodło. Przeszkadza jednak roślinom bo kasuje niebieska częsc widma swietlowek. A jak wygladaja niebieskie dyski w takiej wodzie (bo czerwonym ona pasuje) to sam możesz ocenic najlepiej jesli je masz, wedlug mnie katastrofalnie.
Korzenie mozna gotowac/moczyc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej tak dlugo az przestana puszczac farbę w nadmiernych ilosciach. Z wody usuwa sie ten kolorek najlepiej przy pomocy anionitu.
J-23
Korzenie mozna gotowac/moczyc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej tak dlugo az przestana puszczac farbę w nadmiernych ilosciach. Z wody usuwa sie ten kolorek najlepiej przy pomocy anionitu.
J-23
dzieki wszystkim za radę
Chyba tak zostawię bo ryby czują się dobrze i przypomina to ich naturalne środowisko.
Co do stwierdzenia Hansa o niebieskich paletkach to zaobserwowałem to po przełożeniu pary ryb ( jak się później okazało dwóch samic) do tarliskowego akwarium z bezbarwną wodą .Prezentowały się tam całkiem inaczej można zaobserwować dużo więcej barw.
Co sądzicie a gdybym do filtra kubełkowego zastosował wkład z węglem aktywnym?
jeśli tak to jaki polecacie ?
pozdrawiam Darek
Chyba tak zostawię bo ryby czują się dobrze i przypomina to ich naturalne środowisko.
Co do stwierdzenia Hansa o niebieskich paletkach to zaobserwowałem to po przełożeniu pary ryb ( jak się później okazało dwóch samic) do tarliskowego akwarium z bezbarwną wodą .Prezentowały się tam całkiem inaczej można zaobserwować dużo więcej barw.
Co sądzicie a gdybym do filtra kubełkowego zastosował wkład z węglem aktywnym?
jeśli tak to jaki polecacie ?
pozdrawiam Darek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Filce i drobne oczka gąbki, gęsto ubita wata akwarystyczna też wyklarują wodę, a parametrów nie zmienią, poza NO2, pod warunkiem wystarczająco dobrego i dużego przepływu wody przez filtry.
Te robaczki to pewnie wypławki, poszukaj o nich na forum, jest masa wątków, postaraj się mieć lepszą i czystszą wodę, bedzie ich mniej wtedy.
Nie przeryb akwarium i nie przekarmiaj ryb.
Sprzątaj dno i odmulaj żwirek często, może się ich wtedy pozbędziesz.
Te robaczki to pewnie wypławki, poszukaj o nich na forum, jest masa wątków, postaraj się mieć lepszą i czystszą wodę, bedzie ich mniej wtedy.
Nie przeryb akwarium i nie przekarmiaj ryb.
Sprzątaj dno i odmulaj żwirek często, może się ich wtedy pozbędziesz.
żwirku została cienka warstwa pod dużymi korzeniami dno sprzątam co kilka dni wraz z podmianą wody do filtrów zastosuje więcej waty zamiast gąbki z grubszymim oczkami i w miarę możliwości częściej i w mniejszych porcjach będę karmił swoje rybki miejmy nadzieje , że woda się wyklaruje i pożegnam wypławki
jeszcze raz dzięki za radę
pozdrawiam Darek
jeszcze raz dzięki za radę
pozdrawiam Darek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Gąbki z grubszymi oczkami też powinne być, jako pierwsze do których wchodzi woda z akwariu, potem gąbki z mniejszymi dziurami, potem wata, na koniec filce. Taki zestaw wyklaruje wodę i nie jest gorszy w nitryfikacji od biobali czy walców ceramicznych, natomist o niebo lepszy w klarowaniu wody. Polecam również, bo łatwy do czyszczenia, tani do wymiany.darekz78 pisze:... do filtrów zastosuje więcej waty zamiast gąbki z grubszymim oczkami ...