Dziwna sprawa. Proszę o pomoc.

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Unicode
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Dziwna sprawa. Proszę o pomoc.

Post autor: Unicode » 18 gru 2007, 10:57

Witam.

Dzisiaj rano zaobserwowałem coś co mnie zaniepokoiło, a mianowicie na przedniej szybie akwarium pojawiło się "coś" nitkowatego, białego, mające około od 1 do 3mm i się rusza :? wyglądają jak jakieś robaki, nie wiem co to jest, nigdy z czymś takim się nie spotkałem ani czegoś podobnego nie widziałem. Proszę o pomoc gdyż martwię się żeby to "coś" nie zaszkodziło moim rybką.

W akwarium pływają 4 paletki i 4 kiryski. Woda jest filtrowana przez tetrę ex700 w środku dodatkowo jest torf (serry). Ryby wpuszczone zostały około 2 tyg. temu, akwarium przed rybami dojrzewało około 4 tygodni.

Jeżeli post ten umieściłem w niewłaściwym dziale to bardzo przepraszam ale naprawdę nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat.

Co do parametrów wody to podam jak będę już w domu, postaram się również zrobić zdjęcie tego czegoś co pojawiło sie niespodziewanie w moim akwarium.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Rafał.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 18 gru 2007, 11:24

Poczytaj na forum o wypławkach. Jest sporo tego :)

Unicode
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Unicode » 18 gru 2007, 23:28

Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy te robaki mogą zostać zjedzone tylko przez neony, czy może glonojad też sobie z nimi poradzi?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 18 gru 2007, 23:42

glonojad se z nimi nie poradzi

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 19 gru 2007, 09:47

Czytałem dawno temu, że z tymi robaczkami doskonale radzi sobie gurami, ale nigdy tego nie sprawdzałem

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 19 gru 2007, 09:57

Bogdan pisze:Czytałem dawno temu, że z tymi robaczkami doskonale radzi sobie gurami, ale nigdy tego nie sprawdzałem
... a dokładnie gurami mozaikowy, polecam. W jeden dzień poradzi sobie ze wszystkimi wypławkami. Najlepiej mieć kilka sztuk, np 5.

Unicode
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Unicode » 19 gru 2007, 18:46

Dzięki wszystkm za pomoc. Martwiłem się już, że te robaczki to jakieś pasożyty i jednocześnie wyrok dla moich małych pupilków...
Co do gurami to niestety mam zbyt małe akwarium na dodatkowe 5 sztuk tych ryb, tym bardziej, że to nie jest malutka rybka. Myślę, że wpuszczę 4 neonki innesa i tak będę miał przerybienie...heh. Liczę, że cotygodniowa podmiana wody i zastosowanie nadfiltracji nadrobi to małe uchybienie...

W najbliższych dniach postaram się umieścić zdjęcia mojego akwarium w galerii.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 20 gru 2007, 01:41

Co to jest "nadfiltracja"?

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 20 gru 2007, 12:21

darek-dorado pisze:Co to jest "nadfiltracja"?
To jest lekarstwo uspokajające umysł akwarysty mającego przerybienie.
Proponuję aby odtąd wszystkie akwaria miały nie więcej niż 100 litrów, w nich upychamy gęsto jak sardynki wszystkie ryby jak leci (koniecznie 10 palet najlepiej dorosłych, bo to ryby stadne i ładnie się prezentują), po czym instalujemy 4 kaskady, 2 wewnętrzne, obowiązkowo 6 kubełków, nie zapominamy o plenum, a podstawą jest 1000 litrów sumpa z węglem lub koksem.

Unicode
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Unicode » 20 gru 2007, 22:03

No tak, łatwo się z kogoś śmiać i nabijać ale doradzić coś już jest trudniej... Dziwie się tylko, że te komentarze pochodzą od osób starszych (darek-dorado, amorphis) po których można by było spodziewać się kultury.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 20 gru 2007, 22:55

Unicode pisze: po których można by było spodziewać się kultury.
Gdzieś ty się chłopie w ww odpowiedziach braku KULTURY dopatrzył? Zaiste ciekawe masz pojęcie o znaczeniu tego trudnego słowa.
J-23

krisaga
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: krisaga » 20 gru 2007, 23:35

Cześć Rafał
o ile dobrze się doczytałem to masz świeży baniaczek i pewnie karmisz mięsem - jeżeli się nie mylę co do robaczków [bo ich nie widzę] to nie ma strachu. Baniaczek podczas dojrzewania będzie przechodzi wiele faz i robaczki zgina i znowu sie pojawia. Co do przerybienia to musisz regularnie podmieniać wodę z dodatkiem RO - ile i kiedy musisz wypraktykować - poczytaj postów.

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 22 gru 2007, 14:09

Ogranicz karmienie.
Im więcej mięsa zalega w podłożu tym więcej tego badziewia będzie w akwarium :D
Neonki owszem ale jak będziesz mocno je karmił to się raczej nimi nie zainteresują :D
No i oczywiście proponuje zamienić akwa na większe.
Na tą obsadę powinno wystarczyć 200l

Unicode
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Unicode » 22 gru 2007, 14:29

Rybki karmię tylko suchym pokarmem tetry, i czasami daję granulat serry (nie chcą tego specjalnie jeść). Osoba od której kupiłem rybki powidziała mi żebym nie karmił ryb żywym pokarmem, nie zapytałem dlaczego (być może dlatego, że są to młode paletki (około 5cm)).
Co do innego pokarmu to nie wiem co mogę kupić moim rybką żeby im smakowało oraz nie zaszkodziło. Czytałem na forum, że paletki lubią serce wołowe ale nie wiem czy moje rybki będą chciały to jeść, jeżeli są przyzwyczajone do suchego pokarmu tetry.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 22 gru 2007, 15:42

Polubią na pewno, jeśli nie nie będą jadły po pierwszym razie to możesz skarmiać malutkimi porcyjkami. Jak zasmakują to sie wszystko zmieni :)
Moje jedzą wszystko, płatki, granulat a jak podam mixa to woda sie gotuje :D
Troszkę grymaszą nad spiruliną w mixie płatkowym ale szpinak i banan w mięsku już smakuje.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”