Co się dzieje ?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Czy to Azjatki?
Nie Laro to nie są Azjatki. Z temperaturą nic nie kombinowałem czyli nie podnosiłem w tej chwili jest na poziomie 28 stopni. Soli niejodowanej dodałem 4 łyżki stołowe.
Jedyną żecz jaką zauważyłem po obniżaniu ph do 6 ,że ryba staje się nerwowa , pływa po całym akwarium , i nadal dostaje przebłyski spidowania.
Nie wiem czy podnieść temperaturę , czy jeszcze poczekać.
Pozdrawiam
Fal
Nie Laro to nie są Azjatki. Z temperaturą nic nie kombinowałem czyli nie podnosiłem w tej chwili jest na poziomie 28 stopni. Soli niejodowanej dodałem 4 łyżki stołowe.
Jedyną żecz jaką zauważyłem po obniżaniu ph do 6 ,że ryba staje się nerwowa , pływa po całym akwarium , i nadal dostaje przebłyski spidowania.
Nie wiem czy podnieść temperaturę , czy jeszcze poczekać.
Pozdrawiam
Fal
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Chyba nie rób wszystkiego na raz, czyli obniżanie PH, B12, sól i jeszcze temperatura w górę ... choć może to dałoby efekt, kto wie.
Nie ma na to speedowanie sparwdzonego lekarstwa i dobrej metody, nie ma mądrego jeszcze, obyś był pierwszy co znajdzie metodę, więc wszyscy szukają panaceum, ale wszystkich pomysły na raz wprowadzać zmeczonej rybce, to nie jest chyba dobry pomysł dla niej.
Myślę, że jak trochę jeszcze je, to najpierw obniżaj wolno PH w tej solance, dopiero jak to nie przyniesie poprawy wtedy zaczniesz z temperaturą, ale przynajmniej ryba będzie już do niskiego PH przyzwyczajona i rozrzedzenie krwi, uboczny efekt wysokich temperatur jej nie zabije.
Nie wiem czy tak jak pisze Basia jest bakteryjna sprawa, czy może inny problem układu nerwowego, jako laik kombinowałbym z jakimś lekiem uspokajającym, który mozna dawać rybom, może to jest sposób by przestała speedować?
Nie ma na to speedowanie sparwdzonego lekarstwa i dobrej metody, nie ma mądrego jeszcze, obyś był pierwszy co znajdzie metodę, więc wszyscy szukają panaceum, ale wszystkich pomysły na raz wprowadzać zmeczonej rybce, to nie jest chyba dobry pomysł dla niej.
Myślę, że jak trochę jeszcze je, to najpierw obniżaj wolno PH w tej solance, dopiero jak to nie przyniesie poprawy wtedy zaczniesz z temperaturą, ale przynajmniej ryba będzie już do niskiego PH przyzwyczajona i rozrzedzenie krwi, uboczny efekt wysokich temperatur jej nie zabije.
Nie wiem czy tak jak pisze Basia jest bakteryjna sprawa, czy może inny problem układu nerwowego, jako laik kombinowałbym z jakimś lekiem uspokajającym, który mozna dawać rybom, może to jest sposób by przestała speedować?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
4 lyzki na 10l? to rozumie,jazeli na 100l to za malo. Jezeli zauwazyles ze faktycznie zaczyna swirowac przy opadzie ph, to nie rozumie dlaczego chcesz ph obnizyc?
Z obserwacji na moich rybkach kazda drastyczna zmiana ph, odbija sie kilkuniowym swirowaniem i panika,az wszystko sie unormuje i ustabilizuje.
Dlatego unikam tego jak ognia.
Dlaczego nie ustawisz ph na 6,5-6,8 odczekasz 3 dni i wywindujesz temp. na 36°do gory na okres 7 dni?
Moim zdaniem Twoich rybek nie mozesz porownywac z rybkami od Basi to jak noc i dzien. I moim zdaniem to bledne szukanie przyczyny .
Z obserwacji na moich rybkach kazda drastyczna zmiana ph, odbija sie kilkuniowym swirowaniem i panika,az wszystko sie unormuje i ustabilizuje.
Dlatego unikam tego jak ognia.
Dlaczego nie ustawisz ph na 6,5-6,8 odczekasz 3 dni i wywindujesz temp. na 36°do gory na okres 7 dni?
Moim zdaniem Twoich rybek nie mozesz porownywac z rybkami od Basi to jak noc i dzien. I moim zdaniem to bledne szukanie przyczyny .
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
W końcu dzieje się coś pozytywnego , po włączeniu światła ryba jeszcze nie spidowała , jest bardzo nerwowa , ale nie świruje.
Co prawda schudła od nie jedzenia i z tego co widzę pokarmu nadal nie przyjmuje , ale już jest jakaś mała nadzieja.
Ph6 , do wody 4 łyżki stołowe soli , temp 28.
Zobaczę co będzie się działo dalej , jeśli ryba nie będzie świrowała , i nie będzie nadal przyjmowała pokarmu , to chcę podnieść temperaturę , ale nie wcześniej jak za tydzień.
Pozdrawiam
Co prawda schudła od nie jedzenia i z tego co widzę pokarmu nadal nie przyjmuje , ale już jest jakaś mała nadzieja.
Ph6 , do wody 4 łyżki stołowe soli , temp 28.
Zobaczę co będzie się działo dalej , jeśli ryba nie będzie świrowała , i nie będzie nadal przyjmowała pokarmu , to chcę podnieść temperaturę , ale nie wcześniej jak za tydzień.
Pozdrawiam
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem za wcześnie na radość. Zauważyłem, że sól działa na ryby uspokajająco. Kiedy ją usuniesz problem może powrócić. Oczywiście życzę Ci aby tak nie było. Mam od jakiegoś czasu 12szt nowych rybek. Jedna z nich jakiś czas temu zaczęła speed'ować, ale nic nie robiłem. Po 2 dniach jej przeszło. Mam nadzieję, że nie wróci.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Neguvon, ale w dawce odpowiedniej do długości kąpieli.Fal pisze:Tak sobie myślę , który środek jest bezpieczniejszy Neguvon czy Formalina ?
Formalina to ostateczność, chyba przeżytek.
Kiedys za starych czasów, gdy nie było innych leków, użyłem formaliny, nawet chyba mam butle w piwnicy bo litra musialem wtedy kupić, pali płetwy, odbarwia ryby, no i zniechęca dyski do rozrodu na długo po, mimo dawki książkowej.