Proszę o pomoc przy zakupie kwasu solnego.

czyli pomagamy sobie nawzajem

Moderator: stanpiter

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 03 gru 2007, 18:09

Może tak być, że TWO jest mniejsze od TWW? Wydaje mi się że nie Chyba, że testy są uszkodzone . -mi też to się nie podoba,ale nijak nie chce wyjść inaczej.Stosuję test na twardośc Zooleka,nowiutki z długim terminem ważności,jedyny dostępny w naszej okolicy :D ,postaram się zdobyć inny ale może to potrwać kilka dni.
Zastanawia mnie czy woda może nie mieć twardości niewęglanowej :?: Jedynie wtedy jest możliwy taki wynik pomiaru na mój chłopski rozum :? :?
Andrzej

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 03 gru 2007, 18:31

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=1430
Szperam aby rozwiać swoje wątpliwości i oto co znalazłem,wygląda na to ,żę różnie bywa z wynikiem pomiaru TwO.
Andrzej.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 03 gru 2007, 18:35

Ja czasami jeśli chodzi o testy (a raczej ich jakość) mam chwile zwątpienia i zastanawiam czy kupowanie ich, to nie strata pieniędzy. Jak kupisz dobry, to masz szczęście porównywalne do czwórki w totolotka. Jeśli chodzi o testy, nadziałem się na Serze i Rataju. Na razie jedynie Zoolek mierzy tak, że z jego wyniki można uznać że są może prawdziwe, ale inni mieli inne doświadczenia z tą firmą i nie twierdzę, że nie mieli racji.

Dlaczego tak jest, że tych proszków nie można dobrze odważyć i zrobić z nich porządnego testu. Tyle za nie żądają, a cena materiału użyta do ich zrobienia jest małym procentem ceny za którą je kupujemy. Nie mówcie mi cenie promocji bo dobre produkty nie muszą się reklamować np. akwarystyczna grzałka Skalar a czy Mercedes reklamuje się często w TV? Ludzie wiedzą, że to jest dobre i kupują.

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 04 gru 2007, 13:07

Witam serdecznie.
Po zabiegach opisanych w poprzednich postach dzisiaj są następujące wyniki pomiarów:
PH 6,6
TWW 5
TWO 6
Mam zamiar teraz spokojnie czekać na ryby,oczywiście dalej okresowo kontrolując parametry :D ,myślę,że do wody o takich parametrach mogę spokojnie wprowadzać dyski :?:
Andrzej.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 23 gru 2007, 05:08

Andrzej, nie ma czegoś takiego - TWW 5 i ph 6.8, chyba że zakwasisz wodę dwutlenkiem węgla :idea:.
W czym Ty trzymasz tę wodę? Przy TWW=5 będziesz miał ph powyżej 7 i to sporo. Mieszasz tę wodę? Tam powinna chodzić pompa cyrkulacyjna, lub napowietrzanie.
Jak masz dobry test na TWW, to lej kwas dotąd dopóki nie będzie TWW ok.1 - wtedy dodawaj kwasu ostrożnie i woda zacznie się robić kwaśna ;).

pozdr

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 23 gru 2007, 09:45

Witam.
Wodę przygotowuję w oddzielnym zbiorniku 112 litrów.Leję 1 częśc kranówki i 2 części osmozy.Do tego dodaję 5 ml kwasu solnego 10% na każde 10 litrów wody.W akwa pracuje grzałka i głowica aqua-szut.Parametry jakie uzyskuję to Ph 6,8,Tww 3 twO 5.Dwutlenku węgla nie stosuję.
W akwa ogólnym mam parametry Ph 6,6 Tww 3.Two 5.
Dla rozwiania również swoich wątpliwości :D zakupiłem testy innej firmy i nadal nijak inaczej nie chce wyjść :D .
Być może wartości wyjściowe mojej kranówki Ph 7,8 Tww 20 Two 18 mają jakieś znaczenie :?:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 23 gru 2007, 14:23

A czym mierzysz pH?

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 23 gru 2007, 14:31

Witam.
PH mierzę testami kropelkowymi Tropicala i Sery,który ostatnio kupiłem dla porównania. :D Obydwa testy dają ten sam wynik pomiaru.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 23 gru 2007, 14:34

Eeee tam. Kup sobie elektroniczny.

styban
junior
junior

Post autor: styban » 23 gru 2007, 14:37

Przy kwasie solnym nie możliwe jest tww nawet 1!
Zakupiłem niedawno test Zoolek ph i pokazuje wynik 7,1 , a faktycznie jest 6,2!
Uwaga na testy!

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 23 gru 2007, 17:19

Witam.
Powiem tak :D podaję wartości jakie mierzę,testu zooleka na PH nie stosuję.Elektronicznego swojego jeszcze nie mam,ale pożyczałem od kolegi na 2-3 dni i jego pomiary pokrywały się z pomiarami wykonanymi testami kropelkowymi :D .
Ja też czuję się lekko skołowany,ale jak popatrzę te swoje żarłoki za szybą to wydaje mi się ,że na wodę nie narzekają :D
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 23 gru 2007, 18:05

styban pisze:Przy kwasie solnym nie możliwe jest tww nawet 1!(...)
W tym brzmieniu, to twierdzenie jest nieprawdą. Możliwa jest każda TWW przy używaniu kwasu solnego. Im mniej dodasz HCl, tym wyższa będzie TWW, czyli tym mniej zostanie obniżona.
Pisałem Andrzejowi o TWW~1, jako o momencie kiedy już trzeba dodawać kwas ostrożnie, bo PH zacznie spadać szybciej.

Andrzej, zwracamy Twoją uwagę na to, że coś w Twoim "łańcuchu" ;) pomiarowym jest do bani. Albo testy na PH, albo na TWW, albo ..nieprawidłowo odczytujesz któreś wyniki, lub nieprawidłowo przeprowadzasz któryś pomiar - jedna z tych rzeczy ma miejsce ;). Kwasu lejesz sporo, więc raczej z pomiarem TWW jest coś nie tak, albo w wodzie jest coś, co oszukuje test.

Jakkolwiek - do przygotowywania wody dla paletek wystarczy Ci tylko prosty ph-metr elektroniczny i kwas. Wydawanie pieniędzy na kolejne testy nie ma sensu, bo to już zdaje się osiągnęło, lub zbliżyło się do ceny prostego markowego ph-metru, nie mówiąc o no-name'ach z Alledrogo.

Trudno Ci zdaje się przyjąć do wiadomości, że woda o ph poniżej 7(nie nasycana CO2) będzie miała zawsze TWW~0(przynajmniej na naszym poziomie akwarystycznym tak powinniśmy przyjąć), ale takie jest życie ;).

pozdr

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 23 gru 2007, 21:10

:D Słucham z uwagą rad bardziej doświadczonych forumowiczów :D Zamówiłem też PHmetr,pewnie jednak dopiero po nowym roku go otrzymam.do rego czasu mam zamiar trzymać się tych testów co mam i nic nie zmieniać aby nie namieszać rybom.
Dziwi mnie tylko to ze pozyczony phmetr wskazywał mi ph takie jak testy kropelkowe.
Jak już dokonam pomiaru metodą elektroniczną :D napiszę co mi wyszło.
Pozdrawiam.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 23 gru 2007, 21:17

Andrzeju, po jaką cholerę kombinujesz??!! Jakie masz wartości wody w/g testów po wyjściu z RO?? Jeśli zrobisz wodę w stosunku 4:1 (ok. 80L RO i ok. 20L kranówki) wyjdą Ci idealne parametry wody z twardościami Two ok. 5 i Tww 0-1, pH w takiej wodzi utrzyma się samo na poziomie 6,5 więc po co Ci ten kwas?? Robię tak od lat i nigdy nie dodałem kropli kwasu, pomiary robię elektronicznie. Zdarzy się przy silnym karmieniu mięsem, ze pH spada do 5,5 i żadnej rybie to nigdy nie zaszkodziło i utrzymywałem ten stan przez 2 lata, dziś mam pH 6,5 i utrzymuje takie bez problemu bo zrobiłem holendra, CO2 podaję całą dobę i pH zawsze stałe. Więc po co kombinujesz z kwasem?? Zmierz wodę RO, może tam tkwi problem np. zużytej już membrany. Przypomnę, że wartości Two i Tww powinny być niemierzalne a pH ustawić się na poziomie ok. 6,5 pozdrawiam

Awatar użytkownika
duch
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: duch » 23 gru 2007, 21:39

witam.
Osmoza jest nowiutka,pracuje okołó 5-6 tygodni.
Mierzyłem wodę po wyjściu z osmozy i mierząc testami kropelkowymi mam
PH 6 ,TwO niezmierzalna,TWW 1-2.
pozdrawiam.

Odpowiedz

Wróć do „Pomoc Klubowa”