Witam,
problem dotyczy oczywiście mojej ryby. Paletki podobały mi się od zawsze, a choduję je od dwóch lat. Mam problem z moim turkusikiem, którego jedno oko wygląda jakby... chmm... było przekłute... tzn. jest całe ale źrenica wygląda jaky była przekłuta, ma taki ślad w centrum. Z zachowania paletki widać, że nie widzi na to oko. Czy ktoś mi może pomóc o co tu może chodzić? Zachowanie paletki dodatkowo wykazuje u niej stres - cały czas chowa się za korzenie. Poza tym innych objawów chorobowych nie widać.
Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych miłośników.
problem z okiem...
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Wodę mam twardą Gh 17, ale pozostałe wyniki ok. Ph 5,8, Kh 2, NO2 0,2
Trochę dużo CO2, ale to nie powinno wpływać. Zresztą inne ryby są wszystkie ok.
Oko wygląda jak nakłute w źrenicy, ale tak nie jest. To moja największa paletka. Pozostałe ryby są wszystkie w porządku. Zbiornik mam 450l.
Zastanawiam się tylko dlaczego od dwóch lat nie mogę obniżyć Gh. Skoro pozostałe parametry udało mi się skutecznie obniżyć i tak się utrzymuje już od dłuższego czasu.
Trochę dużo CO2, ale to nie powinno wpływać. Zresztą inne ryby są wszystkie ok.
Oko wygląda jak nakłute w źrenicy, ale tak nie jest. To moja największa paletka. Pozostałe ryby są wszystkie w porządku. Zbiornik mam 450l.
Zastanawiam się tylko dlaczego od dwóch lat nie mogę obniżyć Gh. Skoro pozostałe parametry udało mi się skutecznie obniżyć i tak się utrzymuje już od dłuższego czasu.