Już nie wiem co im jest

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
MAXEE26
nowicjusz
nowicjusz

Już nie wiem co im jest

Post autor: MAXEE26 » 30 gru 2007, 12:11

witam dawno mnie tu nie było az nagle wróciłem i to odrazu na ten dział co za pech ze akurat tu!!

akwa- 450l.
filtracja- unimax 250+uv , tetratec 1200
temperatura 29-29.5 stopnia
ph- 6.40 - 6.55
no2 - 0
no3 - 0
tww - 1
two - 3

problem sie rozpoczął jak przełowiłem 2 palecie z tarliskowego s powrotem do ogólnego ryby przestały jeść a za 2 dni jedna padła objawy były dziwne i postępowało to bardzo szybko ponieważ pierwszy dzień rybka siedziała w lisicach to pomyślałem ze musi sie na nowo oswoić z w związku z przełowieniem a na drugi dzień dostała wytrzeszcz oczu i padła!!! od tamtej pory moje palecie pociemniały prawie nic nie jedzą wydzielają śluz ze skóry i siedzą w koncie. zaobserwowałem ze miały na pół przezroczyste odchody. nie znam sie tak na tych chorobach jeszcze ale zdecydowałem sie podać im nowy lek o nazwie FLAGELLOL z firmy SERA-MED. i tak szczerze mówiąc to nawet nie wiem czy im to pomogło bo nie było widać dużej poprawy. po trzech tygodniach od zastosowania kuracji tamtym lekiem postanowiłem przeprowadzić jeszcze jedna kuracje NEMATOLEM tez z firmy SERA i dalej jest tak jak było minęło już z 2 tygodnie po ostatniej kuracji i nic sie nie zmienia rybcie siedzą w koncie prawie ze nic nie jedzą są ciemne wydzielają śluz..... proszę o pomoc bo już mi nic do głowy nie przychodzi

codzienne podmiany wody około 80 litrów czyste ro + preis...

dodam jeszcze focie tylko muszę je pomniejszyć

jeszcze raz proszę was o pomoc

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Post autor: hamlet » 30 gru 2007, 12:38

Po pierwsze nie możemy leczyć ryb jak nie wiemy co im jest .
Po drugie trzeba zbadać śluz i odchody może w nich coś będzie.
Po trzecie na forum jest całe mnóstwo podobny objawów tylko czytać.
Nie jestem wstanie pomudz ale są tu bardzo doświadczeni ludzie i pewnie oni Ci pomogą

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 30 gru 2007, 12:47

hamlet pisze:Po pierwsze nie możemy leczyć ryb jak nie wiemy co im jest .
Po drugie trzeba zbadać śluz i odchody może w nich coś będzie.
Po trzecie na forum jest całe mnóstwo podobny objawów tylko czytać.
Nie jestem wstanie pomudz ale są tu bardzo doświadczeni ludzie i pewnie oni Ci pomogą
... po czwarte - to po co pisać jak się nie ma nic do napisania... :shock: :shock:

Awatar użytkownika
MAXEE26
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: MAXEE26 » 30 gru 2007, 12:52

forum to już przeczytałem w wzdłuż i wszeż i jak bym coś znalazł odpowiadającego problemom moich paleci to na pewno bym celowo nie zaśmiecał miejsca na forum (chyba ze coś przeoczyłem )...... i tak jak kolega napisał nie masz nic konkretnego do napisania to wogule nic nie pisz..........

Awatar użytkownika
hamlet
senior
senior
Imie i Nazwisko: Krzysztof Stelmach
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bergheim

Post autor: hamlet » 30 gru 2007, 13:25

Myślałem ze leczenie ryb podejmujemy tylko wtedy gdy wiemy co im jest .To tak jak by człowieka leczyć na świnkę a jest chory na gruzlicę.
Mając na myśli badanie kału czy śluzu miałbyś od czego zacząć no ale i tu się pomyliłem

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 30 gru 2007, 14:02

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”