Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
Fal
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
-
Kontaktowanie:
Myślę ,że zdjęcie powie wszystko. Jeśli wiecie co to jest i jak to leczyć to wiadomo wdzięczny będę.
Jest tylko mały problem złapanie ryby w zbiorniku jest niemożliwe , zbyt cwana.

-
Fal
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Pokarm pobiera normalnie , zachowuje się jakby nic jej nie było. Zupełnie nie wiem co to jest i jak z tym walczyć
-
pajacyk
- senior

- Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
-
Kontaktowanie:
Wydaje mi sie że jest to zwykła infekcja bakteryjna, kiedys miałem cos podobnego, Jaką masz temperature??? Ja aby to zwalczyc dałem temp 32 C i bactopur direct za pare dni ani sladu po takich kropkach.
Marcin
-
Fal
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Nie ładowałem do zbiornika żadnych lekarstw , od wczoraj podnoszę temperaturę do 32,5 stopnia. Odnoszę wrażenie ,że jest lepiej , zastanawiam się czy to nie jest inwazja orzęsków. Jeśli tak to temperatura powinna je wykończyć.
-
czarjan2
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
-
Kontaktowanie:
Witam ,to nic innego jak infekcja bakteryjna ,może byc spowodowana zbyt świeżą wodą w akwa,lub gdy woda jest obciążona zbyt dużą ilością garbników( zbyt małe podmianypowodują choroby bakteryjne),nie napisałes co było robione w akwa. przed chorobą ,taka wiadomośc dała by duzo do myslenia ,myśle że wystarczy podnieść temperturę do 34C dodać sól, wystarczy 4 czubate łyżki na 100 l wody i zostawic tak na tydzień można dodac kalik (nadmanganian potasu) 2 tabletki na 100 l wody do kupienia w aptece ,naprawde pomaga przy takich objawach ,a jeszcze możesz ta rybkę przemoczyć w kaliku np do 10 l wody dajemy 1gram kaliku rybkę trzymamy w tej dawce do czasu gdy zauwazymy że rybka zaczyna się wykładać czas leczenia 10 do 15 min. ale lepiej bedzie jak dasz do akwa ogulnego kalik to odkażone będa wszystkie ryby a i jeszcze to nie są żadne orzęski . Pozdrawiam
-
rokfor24
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
U mnie coś podobnego załatwiło 4 dyski wyglądało to tak samo jak na tym foto.
zaatakowało nagle ryby ciemniały następnie nie pobierały pokarmu, póżniej spidowanie a na koniec braki oddechu i zgon. Podniosłem temperature do 33C podaje metronidazol w pokarmie (rospuszczam i mieszam z sercami) dodałem soli 2 łyszki na 200l narazie się zatrzymało. Zostało mi już tylko 3 ryby może uda mi się je uratować. ph 6.5 no3 ok 40
-
Fal
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Witam ,to nic innego jak infekcja bakteryjna ,może byc spowodowana zbyt świeżą wodą w akwa,lub gdy woda jest obciążona zbyt dużą ilością garbników( zbyt małe podmianypowodują choroby bakteryjne),nie napisałes co było robione w akwa. przed chorobą ,taka wiadomośc dała by duzo do myslenia ,myśle że wystarczy podnieść temperturę do 34C dodać sól, wystarczy 4 czubate łyżki na 100 l wody i zostawic tak na tydzień można dodac kalik (nadmanganian potasu) 2 tabletki na 100 l wody do kupienia w aptece ,naprawde pomaga przy takich objawach ,a jeszcze możesz ta rybkę przemoczyć w kaliku np do 10 l wody dajemy 1gram kaliku rybkę trzymamy w tej dawce do czasu gdy zauwazymy że rybka zaczyna się wykładać czas leczenia 10 do 15 min. ale lepiej bedzie jak dasz do akwa ogulnego kalik to odkażone będa wszystkie ryby a i jeszcze to nie są żadne orzęski . Pozdrawiam
W akwarium nie robiłem nic , czyli stała podmiana około 10% zbiornika dziennie , na początku podniosłem temperaturę do 32 stopni , ale widziałem ,że towarzystwo otosek średnio to znosi , więc wyłowiłem rybę do sterylniaka i dałem bactopur direct , ryba po 48 godzinach wygląda zdecydowanie lepiej. Trzeba się naprawdę przyglądać żeby zauważyć u niej kropki. Czekam do jutra , bedzie to 72 godziny po leczeniu. Jeśli bedą oznaki choroby powtórzę kurację w baktopurze , jeśli nie ryba wraca spowrotem do akwarium.
-
amen999
- junior

- Imie i Nazwisko: Bartek Dutkiewicz
Ja miałem coś podobnego na kilku dyskach. Podnioslem temperature na 3 dni do 33 stopni i ustąpilo.