Masz je na szybie. Tylko i wyłącznie. Jeśli chcesz zaeksperymentować - delikatnie grzebnij palcem w dowolnym miejscu - piasek powinien być biały.alghar37 pisze:Mam plenum od roku , zrobione z kratek wentylacyjnych od drzwi ,na to rajstopy.Akwo 240 l , 3 paletki + reszta, rośliny ,tetra 1200 Na całej wysokości plenum mam w piachu chyba glony _zielone , oprócz ostatniego centymetra . Czy wszystko jest ok ?
PLENUM TOMa OD A DO Z
- darek-dorado
- entuzjasta
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Wyciągnięcie delikatne rośliny z piachu do góry nie powinno wpłynąć na plenum, ale jej ponowne zasadzenie już może. Niestety.
Stąd dobrze gdy plenum jest wielosekcyjne, czy wielokomorowe, jedna komora padnie, inne pracują, a ta padnięta szybko sie odbuduje.
Dużo zależy też od tego ile masz piachu i jak drobnego nad plenum.
Co do glonów na piachu, to raczej nie mają nic wspólnego z plenum, powstałyby i bez niego. Oby to były jedynie glony powstałe na szybie, łatwe do usuniecia, a nie faktycznie na całym piasku.
Stąd dobrze gdy plenum jest wielosekcyjne, czy wielokomorowe, jedna komora padnie, inne pracują, a ta padnięta szybko sie odbuduje.
Dużo zależy też od tego ile masz piachu i jak drobnego nad plenum.
Co do glonów na piachu, to raczej nie mają nic wspólnego z plenum, powstałyby i bez niego. Oby to były jedynie glony powstałe na szybie, łatwe do usuniecia, a nie faktycznie na całym piasku.
- _TOM_
- członek PKMD
Po kilku miesiącach moje kolejne DSB czy jak ktoś woli PLENUM chyba już działa poprawnie, bo bąbelkuje co jakiś czas spod piachu jakiś niezidentyfikowany gaz i się ulatnia do atmosfery, mam nadzieję jest to czysty azot, NO3 waha się od 10 do 15 mimo przerybienia 12 dysków (czas na zmniejszenie stad, bo podrosły niektóre nieźle) w 415 litrach i praktycznie braku podmian, bo zmieniam 10% tygodniowo. Ziele rośnie na piachu całkiem dobrze jak na moje potrzeby, a gdybym tylko dodał nawozy i dłużej świecił pewnie by zarosło cały baniak. Sami oceńcie czy warto to zbudować sobie pod piachem, ale ja ciągle polecam:
- Załączniki
-
- aaa.JPG (36.56 KiB) Przejrzano 6539 razy
- Michcio
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Mam 2x mniej piachu i jakieś bąble pod jego warstwą też. Czy to azot trudno powiedzieć... Azotany okiełznane miałem nawet przy ekstremalnym przerybieniu, ale to zasługa raczej roślin niż stref beztlenowych.
Apropo korzeni moim skromnym zdaniem takie korzenie są i lepsze i ładniejsze od tych ogromnych brył stosowanych masowo. Co do sztuczności w lasach mangrowych podobne korzenie nie są czymś sztucznym, kształt ten sam tylko kolor nie taki. Ale to wszystko kwestia gustu.
Apropo korzeni moim skromnym zdaniem takie korzenie są i lepsze i ładniejsze od tych ogromnych brył stosowanych masowo. Co do sztuczności w lasach mangrowych podobne korzenie nie są czymś sztucznym, kształt ten sam tylko kolor nie taki. Ale to wszystko kwestia gustu.
- _TOM_
- członek PKMD
To nie zdjęcie w galerii ... Janusz, pomyliłeś działyjzajonz pisze:W takiej perspektywie zdjęcia to te patyki przeszkadzają zamiast stwarzać klimat. Roślinność OK przy takim piaseczku fajnie to wygląda ale badyle wywaliłbym albo zastąpił porządnym korzeniem.
Po prostu one rażą czymś sztucznym.

To jedynie przykład, że na plenum i piasku rośnie

Badyle muszą być, klimat zrobią jak zaczną tonąć w pełni, dopiero tydzień temu wsadzone.
No i by dyski się tak nie biły o miejce na ikrę musi ich być na razie tyle i tak rozstawione jak wojsko, bo jak są w jednym miejscu zgrupowane by był klimat w środku, to walki się zaczynają okropne, tam jest 5 par niestety.
Porządny korzeń jest do niczego, zabiera kopę miejsca rybom, dyski pod niego wpłynąć zazwyczaj nie mogą i między konarami pływać też nie mogą

Ostatnio zmieniony 08 kwie 2008, 11:37 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.