PLENUM TOMa OD A DO Z

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 06 sty 2008, 22:52

alghar37 pisze:Mam plenum od roku , zrobione z kratek wentylacyjnych od drzwi ,na to rajstopy.Akwo 240 l , 3 paletki + reszta, rośliny ,tetra 1200 Na całej wysokości plenum mam w piachu chyba glony _zielone , oprócz ostatniego centymetra . Czy wszystko jest ok ?
Masz je na szybie. Tylko i wyłącznie. Jeśli chcesz zaeksperymentować - delikatnie grzebnij palcem w dowolnym miejscu - piasek powinien być biały.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 06 sty 2008, 23:10

Jak na stabilność plenum i jego funkcjonowanie wpływa przesadzanie roślin??
Na jednej połowie plenum mam posadzone żabienice które budują rozległe systemy korzeniowe, planuje dołożenie kryptokoryn, czy gdy zechce je przesadzić nie zaburzę funkcjonowania plenum??

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 07 sty 2008, 00:41

Podobno kryptokoryny i żabienice wzajemnie się zwalczają, więc chyba nie należy sadzić ich zbyt blisko siebie.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 07 sty 2008, 01:10

Wyciągnięcie delikatne rośliny z piachu do góry nie powinno wpłynąć na plenum, ale jej ponowne zasadzenie już może. Niestety.
Stąd dobrze gdy plenum jest wielosekcyjne, czy wielokomorowe, jedna komora padnie, inne pracują, a ta padnięta szybko sie odbuduje.
Dużo zależy też od tego ile masz piachu i jak drobnego nad plenum.

Co do glonów na piachu, to raczej nie mają nic wspólnego z plenum, powstałyby i bez niego. Oby to były jedynie glony powstałe na szybie, łatwe do usuniecia, a nie faktycznie na całym piasku.

alghar37
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: alghar37 » 07 sty 2008, 10:49

Mam tylko na szybie , jak sprawdziłem palcem , piasek jest biały. Co to oznacza ? Szkoda że nie masz już " czerwonych smoków ", ale obecne akwo piękne.

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 17 sty 2008, 08:25

Zwlekałem z tym zdjęciem mojej kratki i zwlekałem, ale poprostu nie miałem aparatu.. Fakt jest to tylko kawałek kratki, musiałem przyciąć na wymiar akwarium 240-litrowego bo szerokość jego wynosi 45cm, a sama kratka miała 50cm.. Ścinka na zdjęciu ma 20cm na 50cm.. Normalnie 50x50cm..

Obrazek

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 17 sty 2008, 12:02

Wygląda że się nadaje. Są prześwity między segmentami. Obszyj i zakop bez obaw.

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 17 sty 2008, 13:21

Hmm.. Już leży tydzień pod żwirem.. :D

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 17 sty 2008, 13:54

Mariusz86 pisze:Hmm.. Już leży tydzień pod żwirem.. :D
Już :?: Dopiero tydzień :P Efekt będzie za kilka miesięcy, więc 1 tydzień to pikuś :wink:

Awatar użytkownika
Mariusz86
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Mariusz86 » 17 sty 2008, 15:01

A co miałem napisać po Twojej odpowiedzi: "zakop bez obaw"?? Że "dopiero leży od tygodnia"? Czy może tak jak napisałem, że JUŻ leży?? Hehe no, ale przyzwyczaiłem się już tu do "łapania za słówka"...

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 17 sty 2008, 15:15

_TOM_ pisze:Dużo zależy też od tego ile masz piachu i jak drobnego nad plenum.
Piasek jest drobny, granulacją podobna do soli kuchennej.
Warstwa 10cm nad kratkami plenum.
Plenum podzielone na dwie połowy więc zawsze coś tam działać będzie ;)[/img]

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 07 kwie 2008, 19:33

Po kilku miesiącach moje kolejne DSB czy jak ktoś woli PLENUM chyba już działa poprawnie, bo bąbelkuje co jakiś czas spod piachu jakiś niezidentyfikowany gaz i się ulatnia do atmosfery, mam nadzieję jest to czysty azot, NO3 waha się od 10 do 15 mimo przerybienia 12 dysków (czas na zmniejszenie stad, bo podrosły niektóre nieźle) w 415 litrach i praktycznie braku podmian, bo zmieniam 10% tygodniowo. Ziele rośnie na piachu całkiem dobrze jak na moje potrzeby, a gdybym tylko dodał nawozy i dłużej świecił pewnie by zarosło cały baniak. Sami oceńcie czy warto to zbudować sobie pod piachem, ale ja ciągle polecam:
Załączniki
aaa.JPG
aaa.JPG (36.56 KiB) Przejrzano 6539 razy

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 07 kwie 2008, 21:45

W takiej perspektywie zdjęcia to te patyki przeszkadzają zamiast stwarzać klimat. Roślinność OK przy takim piaseczku fajnie to wygląda ale badyle wywaliłbym albo zastąpił porządnym korzeniem.
Po prostu one rażą czymś sztucznym.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 07 kwie 2008, 22:39

Mam 2x mniej piachu i jakieś bąble pod jego warstwą też. Czy to azot trudno powiedzieć... Azotany okiełznane miałem nawet przy ekstremalnym przerybieniu, ale to zasługa raczej roślin niż stref beztlenowych.
Apropo korzeni moim skromnym zdaniem takie korzenie są i lepsze i ładniejsze od tych ogromnych brył stosowanych masowo. Co do sztuczności w lasach mangrowych podobne korzenie nie są czymś sztucznym, kształt ten sam tylko kolor nie taki. Ale to wszystko kwestia gustu.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 08 kwie 2008, 11:27

jzajonz pisze:W takiej perspektywie zdjęcia to te patyki przeszkadzają zamiast stwarzać klimat. Roślinność OK przy takim piaseczku fajnie to wygląda ale badyle wywaliłbym albo zastąpił porządnym korzeniem.
Po prostu one rażą czymś sztucznym.
To nie zdjęcie w galerii ... Janusz, pomyliłeś działy :wink:
To jedynie przykład, że na plenum i piasku rośnie 8)
Badyle muszą być, klimat zrobią jak zaczną tonąć w pełni, dopiero tydzień temu wsadzone.
No i by dyski się tak nie biły o miejce na ikrę musi ich być na razie tyle i tak rozstawione jak wojsko, bo jak są w jednym miejscu zgrupowane by był klimat w środku, to walki się zaczynają okropne, tam jest 5 par niestety.
Porządny korzeń jest do niczego, zabiera kopę miejsca rybom, dyski pod niego wpłynąć zazwyczaj nie mogą i między konarami pływać też nie mogą :wink: a w tej wersji to ich ulubione miejsce przebywania pod gałazkami i wokoło. No i wystarczy cienki patyk między 2 samcami by się nie prały, widzą rewir, bez patyka ganiają się nawet na 1.5m odległość, z patykiem 10cm ruch wystarcza by nie doszło do chwytania za wargi.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2008, 11:37 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”