Co im jest
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Co im jest
Witam
Jutro będzie 2 tygodnie jak zakupiłem 4 sztuki paletek ok. 7-8cm.Od poczatku rybki płochliwe niechcą jeść i tak jest do tej pory
Niestety kwarantanny nie przeszły bo niemam takiej możliwości.Mam od dawna swoje 2 rybki ale one jedzą i raczej sa oki
Ale do czego zmieżam
W szystkie ocierają sie skrzelami potrząsają płetwami i takie dziwne ruchy wykonują całym ciałem.Jedna ma oddech przyspieszony i jest ciemna a u innej dziś zauważyłem że odddycha jednym skrzelem
Moje akwa
200l,żwir,korzeń,2 glonojagy,kiriski.od tygodnia temp 33st.
PH-ok.6.3
NO3-10
TWO-5
TWW-0
Podmiany 50l tygodniowo
Co robić dalej
Jutro będzie 2 tygodnie jak zakupiłem 4 sztuki paletek ok. 7-8cm.Od poczatku rybki płochliwe niechcą jeść i tak jest do tej pory
Niestety kwarantanny nie przeszły bo niemam takiej możliwości.Mam od dawna swoje 2 rybki ale one jedzą i raczej sa oki
Ale do czego zmieżam
W szystkie ocierają sie skrzelami potrząsają płetwami i takie dziwne ruchy wykonują całym ciałem.Jedna ma oddech przyspieszony i jest ciemna a u innej dziś zauważyłem że odddycha jednym skrzelem
Moje akwa
200l,żwir,korzeń,2 glonojagy,kiriski.od tygodnia temp 33st.
PH-ok.6.3
NO3-10
TWO-5
TWW-0
Podmiany 50l tygodniowo
Co robić dalej
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Piotr Wojcieszek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Koszalin
Zainwestuj w książke zdrowe dyskowce częśc 2.Chorób i lekarstw od groma ale zawsze masz orientacje.Sprawdz też inne posty chorób np przywry.niecieni,wiciowce itd.Będziesz miał rozeznanie.Nieraz niestety w kilku chorobach objawy są podobne i można sie przejechać dlatego poczytaj na spokojnie i spróbuj ustalić dokładniej.Kwarantanna to podstawa żeby nie przynieśc jakiegoś badziewia do akwa.Jakie mają odchody,czy oddech jest równomierny czy raczej szeroko otwierają szeroko skrzela
Hmm
Miałem kiedyś problem podobny. Ale nie było żadnych pasożytów tylko problem tkwił w wodzie. Zła woda+podwyższona temperatura i opis pasuje do twojego
.
Proponuję podmianę większości wody tzn Ok 60% i obniżyć temperaturę. Płochliwość najczęściej spowodowana jest złymi parametrami wody. Co do braku apetytu może on być spowodowany przez tą całą sytuację ale nie wykluczam pasożytów układu pokarmowego . Przyglądaj się odchodom. Nawet jak nie jedzą a mają pasożyty to da się zauważyć przeźroczyste galaretowate odchody.
Miałem kiedyś problem podobny. Ale nie było żadnych pasożytów tylko problem tkwił w wodzie. Zła woda+podwyższona temperatura i opis pasuje do twojego

Proponuję podmianę większości wody tzn Ok 60% i obniżyć temperaturę. Płochliwość najczęściej spowodowana jest złymi parametrami wody. Co do braku apetytu może on być spowodowany przez tą całą sytuację ale nie wykluczam pasożytów układu pokarmowego . Przyglądaj się odchodom. Nawet jak nie jedzą a mają pasożyty to da się zauważyć przeźroczyste galaretowate odchody.
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
- darek-dorado
- entuzjasta
białe kropki, co to jest i jak z tym walczyć???
Korzystając z już otwartego posta zwracam się z prośbą o pomoc.
Potrzebuje szybkiej pomocy kupiłem tydzień temu 4 paletki,
Wczoraj zauważyłem jakieś białe kropki na płetwach natomiast dzisiaj już mają obsypane nimi ciało, co to może być i jak mam ratować swoje paletki?????
Potrzebuje szybkiej pomocy kupiłem tydzień temu 4 paletki,
Wczoraj zauważyłem jakieś białe kropki na płetwach natomiast dzisiaj już mają obsypane nimi ciało, co to może być i jak mam ratować swoje paletki?????
- kolejarz65
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Adam Świeżak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Sosnowiec
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
kolejarz65 pisze:Sama podmiana wody nie wystarczy ja na pasożyty skrzeli stosuję FMC.
Ciekawe, ja też miałem na myśli aspirynę z dodatkiem szamponu na łupież, coś bliżej ale też nie pomaga.kolejarz65 pisze:Miałem na myśli FMC z dodatkiem formaliny własnej produkcji, a Ty jak chcesz używaj dalej aspiryny.odp. dla Jeki.
Ciekawi mnie jak ten miks stosujesz, bo jak dla mnie to równie dobrze możesz strzelać z wiatrówki do pasożytów.