Idąc w ślady Yoya
- arkadiusz
- senior
- Imie i Nazwisko: Arkadiusz Sowa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Dobrocin
- Kontaktowanie:
Idąc w ślady Yoya
Od jakiegoś czsu działa u mnie długo oczekiwany filtr hydroponiczny, wzorowałem się na opracowaniu Piotrka, jest niemal tych samych rozmiarów tylko długość jego wynosi 120 cm.
Niedługo podzielę się konkretami z obserwacji tego urządzenia.
Niedługo podzielę się konkretami z obserwacji tego urządzenia.
- Załączniki
-
- hydroponika 097 02.jpg (66.47 KiB) Przejrzano 8208 razy
Ostatnio zmieniony 28 lip 2005, 22:27 przez arkadiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Wiem, że to nie to forum, ale na inne nie bardzo mam chęć i czas. Otóż chcę zrobić taki filtr w ............. oczku. Mam skalniak, z którego płynie strumyk, po drodze są dwa małe oczka i woda wpływa do dużego oczka. Z peirwszego małego chciałbym zrobić właśnie taki filtr. Może ktoś z Was wie jakie rośliny by się nadawały do takiego filtra. Chodzi o to, żeby przezimowały.
Piotrze. Taki filtr działa bardzo prosto: woda przepływając przez niego jest oczyszczana przez rośliny i bakterie, które rozwijają się w żwirze lub lignicie.
Piotrze. Taki filtr działa bardzo prosto: woda przepływając przez niego jest oczyszczana przez rośliny i bakterie, które rozwijają się w żwirze lub lignicie.
- arkadiusz
- senior
- Kontaktowanie:
Oj, tu Robercie będziesz miał mały problem, woda w takim filtrze powinna być kwaśna wtedy rośliny biedą dobrze rosły. Dlatego takie filtry sprawdzają sie przy dyskowcach. A rośliny - cóż najlepiej np. bluszcze, odznaczają się szybkim wzrostem, umyślę że również bagienne, to przecież rośliny lubiące wodę.
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Nie ma lepszej rośliny do czyszczenia niż trzcina - nie bez powodu wymyślono oczyszczalnie ekologiczne oparte na tej roślinie . Dodając do tego moczarkę pewnie nic nie zostanie w takiej wodzie . Technicznie jest to trudne do zrobienia ale nie ma rzeczy niemożliwych ! Jednak kiedy potrzeba cudów pozostaje najbliższa plebania 

- mak
- senior
- Kontaktowanie:
Piotrku, Arku - też przymierzam się do zrobienia takiego filtra. Najwięcej wątpliwości wzbudza śrubunek i połączenie z akwarium. Jak to rozwiązaliście, o co pytać w sklepie? (łopatologicznie poproszę, bo kompletnie nie znam się na hydraulice
)
Arek, widzę że u ciebie nie widzę oświetlenia. Nie planujesz?

Arek, widzę że u ciebie nie widzę oświetlenia. Nie planujesz?
- arkadiusz
- senior
- Kontaktowanie:
Oczywiście Michale że planuję właśnie zamówiłem u was świetlówkę, ale w moim przypadku to nie takie proste, zbiornik stoi w pokoju , nazwijmy go gościnnym lub stołowym więc muszę zadbać o estetykę bo nie zawieszę przecież przemysłowej oprawy. Kombinuję więc i mam już pewien pomysł, jak przyjdzie lampa to zabieram się do wykonania oprawy.
Co do śrubunków to, w odróżnieniu od Piotra zrezygnowałem z instalacji klejonej a wykorzystałem takie szybkozłączki metalowe z plastikowymi rurami tylko nie zakładałem tych właśnie ale zwykłe węże akwarystyczne. Pokombinowałem z kolankami pod pokrywą wykorzystując kształtki z osprzętu filtrów. i leci woda z góry na dół. Do pompowania wody wykorzystałem pompkę fontannową Aqua Jet PFN 650, w zupełności wystarcza.
Jak będziesz chciał coś więcej to zrobię fotki w zbliżeniach elementów.
Co do śrubunków to, w odróżnieniu od Piotra zrezygnowałem z instalacji klejonej a wykorzystałem takie szybkozłączki metalowe z plastikowymi rurami tylko nie zakładałem tych właśnie ale zwykłe węże akwarystyczne. Pokombinowałem z kolankami pod pokrywą wykorzystując kształtki z osprzętu filtrów. i leci woda z góry na dół. Do pompowania wody wykorzystałem pompkę fontannową Aqua Jet PFN 650, w zupełności wystarcza.
Jak będziesz chciał coś więcej to zrobię fotki w zbliżeniach elementów.