Porządek w stadzie

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Porządek w stadzie

Post autor: Karwen » 11 lut 2008, 00:19

Witam

Otóż mój brat rezygnuje prawdopodobnie z hodowli paletek i planuje oddać mi 2 fire redy.Sęk w tym że one mają co najmniej 10 cm a moje to kapsle które mają około 5-6cm. Czy fire redy zaczną terroryzować moje ,,kapselki''? czy istnieje możliwość że wszystkie palety będą miały dostęp do pokarmu i nie pojawi się żaden ,,chłopiec do bicia''??
Jeżeli jest taka możliwość(że zaczną się rządzić) to czy jest jakaś możliwość aby im to ukrócić ??

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 11 lut 2008, 19:06

Karm w dwóch miejscach i resztę zostaw naturze.
Chyba, że będzie coś w rodzaju katowania leżącego...

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 11 lut 2008, 19:40

Jak jest wystarczające duże stado, to 2 większe nie zrobią krzywdy mniejszym.
Do tego Stendkery to leniwce, może pół metra kogoś pogonią góra, dłuższa gonitwa to im serce siada i dostają zadyszki lub nawet zawału :wink:

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 11 lut 2008, 23:36

To świetnie, poprawiliście mi humor:) Ryby i tak dostanę najwcześniej za miesiąc także moje maluszki mają trochę czasu na przygotowanie się na wojne z większymi:) Martwiłem się bo już jest jeden chłopiec do bicia w akwarium:( Jest wyraźnie mniejszy od reszty i dosyć często odstaje od grupy

AndreaS_zM

78

Post autor: AndreaS_zM » 14 lut 2008, 13:04

Witam. Nie chcę pisać kolejnego postu a więc się dołączyłem.
Mam pytanie -kupiłem tydzień temu parę dorosłych paletek i po dwóch dniach większa zaczęła przeganiać mniejszą, mało jedzą i chowają się za korzeniem, szczgólnie ta mniejsza. Niepokoi mnie zachowanie większej ponieważ, od aczasu do czasu potrząsa ciałem. Parametry wody to Ph 7,2 Kh 9 Gh 12 , a paramety w sklepie były Ph 7,6.Znam się ze sprzedawcą tak, że zapewiał mnie, iż ryby są zdrowe. Stosowałem zaciemnienie na te bójki, ale nie pomogło. Czekam na RO żeby obniżyć Ph,Kh,Gh.
Podniosłem temperaturę wody do 32C. Mam jeszcze jedno pytanie. W sklepie ryby składały ikrę. Jak rozpoać on, ona.
Wysyłam zdjecia niezbyt udane i proszę o radę.
Pozdrawiam

Proszę o poprawienie błędów i pisanie w języku polskim. Polecam zapoznać się z regulaminem.
W kolejnym poście znów zaznaczę na czerwono miejsca do poprawienia. Moderator.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, 16:54 przez AndreaS_zM, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Post autor: _TOM_ » 14 lut 2008, 13:18

Karwen pisze:To świetnie, poprawiliście mi humor:) Ryby i tak dostanę najwcześniej za miesiąc także moje maluszki mają trochę czasu na przygotowanie się na wojne z większymi:) Martwiłem się bo już jest jeden chłopiec do bicia w akwarium:( Jest wyraźnie mniejszy od reszty i dosyć często odstaje od grupy
Za małe stado zazwyczaj jest tego przyczyną, choć czasem to jakaś dolegliwość, robal czy choroba. Jest ryzyko że z tego maluszka nic fajnego nie wyrośnie. Karm w wielu miejscach na raz, może podciągnie do reszty jeśli zdrowy. Być może nowe dyski to odmienią, w większej grupie raźniej i jest się za kogo schować :wink:

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD

Re: 78

Post autor: _TOM_ » 14 lut 2008, 13:24

AndreaS_zM pisze:Witam. Niechcę pisać kolejnego post więc się dołączyłem.
Ma pytanie kupiłem tydzień temu parę dorosłych paletek i po dwóch dniach większa zaczeła przeganiać mniejszą, mało jedzą i chowają się za korzeniem szczgulnie ta mniejsz i niepokoi mnie zachowanie większej poniewarz odczasu do czasu potrząs ciałem. parametry wody umnie Ph7,2 Kh 9 Gh 12 aparamety w sklepie był Ph 7,6.Znam się zesprzedawcą tak że zapewiał mnie że ryby są zdrowe. Stosowałem zciemnieni na te bujki ale nie pomogło. Czekam na RO żeby obniżyć Ph,Kh,Gh.
podniosłem temperaturę wody do 32C.Mam jeszcze jedno pytanie ryby składały ikrę w sklepie. Jak rozpoznać on, ona.
pomurzci wysyłm zdjecia niezbyt udane.
Pozdrawiam
No jak są tylko 2 to nie dziwota, że za sobą ganiają, bo nie mają opcji za kim innym przecież poganiać, to stadne ryby. Tylko dorosłe parki dobrze znoszą życie we 2 sztuki.

To trzęsienie się to może być zaproszenie do tarła.

Ona to ta paleta co pokładełkiem kładzie ikrę, a On to ta co z pokładełka nie wydostaje się ikra :wink: Ale by SAMCA być potem pewnym muszą z tego być larwy. To 100% pewny sposób rozpoznania płci. W innych metodach jest możliwy błąd, sam go popełniłem nie raz.

AndreaS_zM

Post autor: AndreaS_zM » 14 lut 2008, 14:04

Dzięki Tom bo już się bałem że im coś jest. Karmię ich tym samy co poprzedni właściciel, zastanawia mnie jeszcze chowanie za korzeń, mam pytanie czy jeżeli stopniowo zacznę obniżać Ph i twardość, a ryby są przyzwyczjone do Ph 7.6-7.8 to im nie zaszkodzi. Sprzedawca mnie zapewniał, że to dobrana para. Mam problem ze zdjęciami, nie ukazują się.Kupiłbym więcej, ale pojemność zbiornika 200L nie pozwala, a nie chcę męczyć ryb upychając np. 6 dorosłych Pozdrawiam

Pl-znaczków nie zaznaczałem, ale one są również do poprawienia. Moderator.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, 17:04 przez AndreaS_zM, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 14 lut 2008, 15:01

W 200l możesz sobie pozwolić na dokupienie co najmniej 2 dorosłych ryb:)

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz

Post autor: dylus » 29 lut 2008, 09:03

Z powodu oczekiwania na szafkę pod akwa 275 l zmuszony jestem chwilowo trzymać rybki 5 szt wielkości ok 8 cm w zbiorniku 112 l .Moje pytanie związane jest z tematem .Mam 3 szt blu diamond i 2 szt pigeon przy karmieniu 2 szt blu zaczynają pilnować aby trzy pozostałe rybki nie podkradały pokarmu .Mimo podawania pokarmu w kilku miejscach jak tylko terroryści zobaczą jakiś ruch rozpoczyna się atak .Skutkiem tego jest fakt że trzy rybki są niedokarmione .Czy po przeniesieniu do większego zbiornika terror ustanie .

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 29 lut 2008, 11:34

Z czasem może ustać.
112l daje im pole do popisu :D
Jak będzie większe akwarium i więcej miejsc do schowania agresywność z czasem powinna spaść :D
Po prostu muszą ustalić hierarchię między sobą.

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz

Post autor: dylus » 29 lut 2008, 12:37

masz999 pisze:Z czasem może ustać.
112l daje im pole do popisu :D
Jak będzie większe akwarium i więcej miejsc do schowania agresywność z czasem powinna spaść :D
Po prostu muszą ustalić hierarchię między sobą.
Tak tylko obawiam się że szafka bedzie za dwa tygodnie a do tego czasu biedaki bez jedzenia padną .Widziałem że coś niecoś próbowały podkraść i zjeść ale natychmiast dwaj rozbójnicy przeganiali je w kąt . :evil:

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 29 lut 2008, 17:19

Myślę że aż tak źle nie będzie :D
Skoro mówisz że coś tam skubną to dadzą sobie radę :D

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 29 lut 2008, 17:21

A poza tym to jeszcze miesiąc zanim je wpuścisz do zbiornika.
Pamiętaj o tym że akwarium powinno być zalane jakieś 14dni zanim wpuścisz do niego rybki.
Czyli wynika z tego że został jeszcze miesiąc.

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 29 lut 2008, 22:32

A co Byś powiedział na wstawienie jakiejś szyby lub kawałka pleksi (kolorowego) żeby ryby w czasie karmienia mogły spokojnie sobie skubnąć co nie co??
Myślicie że coś takiego dałoby zrobić??

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”