Kwas solny, a Sera PH-

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Kwas solny, a Sera PH-

Post autor: birdas » 13 lut 2008, 13:45

Witam !

Kupiłem dzisiaj buteleczkę kwasu solnego jak na zdjęciu:

Obrazek

Przed chwilą rozcieńczyłem 0,5 l tego kwasu z kranówką w stosunku 1:1 (sugeruję nie robić tego na przyszłość w zamkniętym małym pomieszczeniu). Moja kranówka ma PH=7,0 i KH, GH = 0.
Zakładam, ze jak rozcieńczyłem go 1:1 to będzie miał teraz ok. 18%. Do tej pory zawsze używałem Sera PH- i do zakwaszenia 30 l z PH=7,0 do PH = 5,5 wlewałem 3 ml tego preparatu. Czy ktoś mi może podpowiedzieć ile teraz tego musiałbym wlewać ?
A może jeszcze raz te 18% rozcieńczyć w stosunku 1:1 ? Podejrzewam, że do zakwaszania wody o twardościach 0 to będę zużywał tego kwasu w minimalnych ilościach.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 13 lut 2008, 14:00

Dokładnie tak. Radzę uważać, jeżeli masz twardości zerowe. Z drugiej strony jeżeli masz rzeczywiście zerowe to po co zakwaszać. Raczej powinieneś mieć problemy z utrzymaniem na odpowiednim poziomie.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 13 lut 2008, 14:19

W kranie mam KH,GH=0, w akwarium (nie wiem dlaczego) KH=3, GH=4.
PH w ciągu doby w akwarium waha mi się w granicach od ok. 6,2 do ok. 7,0 w zależności od pory dnia. Wodę, którą wlewam w podmianach raz na 2 tygodnie to 100 l o PH=5,5. Nie wiem dlaczego tak jest, może na dłuższą metę ta Sera PH- jest jakaś dziwna. Postanowiłem sprawdzić jak się będzie zachowywał typowy kwas ... a dokładnie woda nim zakwaszona.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 14 lut 2008, 09:31

Czy to jest akwa ozdobne z roślinami? Jeżeli tak to nic nie dolewaj. Samo spadnie na 6-6,5. No chyba, że masz tam coś co je podnosi. Piszesz, że podmieniasz raz na 2 tygodnie 100L, a jakie duże jest akwa?? Masz strasznie duże wahania dobowe pH. Czy znasz przyczynę?? Jak długo stoi woda, którą przygotowujesz, to 100L. Czy jest napowietrzana?

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 10:54

dodając kwasu obniżysz pH ale za to automatycznie podwyzysz GH ponieważ na to mają wpływ jony chlorkowe. poza tym jeśli rozcieńczysz kwas 1:1 w stosunku objętościowym to nie otrzymasz 18% bo niestety objętości sie nie sumują. musialbyś zmieszać to w stosunku wagowym i wtedy otrzymasz takie stężenie na jakim ci zalezy

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 14 lut 2008, 15:32

rady3 pisze: Czy to jest akwa ozdobne z roślinami?
Tak.
Jeżeli tak to nic nie dolewaj. Samo spadnie na 6-6,5. No chyba, że masz tam coś co je podnosi.
Nie wiem ... wszystko wymieniłem na takie jakie powinno być i pomimo, że w podmianach wlewam 5,5 to w akwa jest znacznie wyżej.
Piszesz, że podmieniasz raz na 2 tygodnie 100L, a jakie duże jest akwa??
450 l.
Masz strasznie duże wahania dobowe pH. Czy znasz przyczynę??
Tak - dozuję CO2 całą dobę. Rano jak stężenie CO2 w wodzie jest na poziomie ok. 40-stu to PH jest niskie. W ciągu dnia ilość CO2 spada i wówczas pod wieczór PH wynosi ok. 7,0.
Nie mam PH-komputera, a zakręcać gaz wieczorem i odkręcać rano mi się nie chce.
Jak długo stoi woda, którą przygotowujesz, to 100L. Czy jest napowietrzana?
Stoi z reguły od doby do trzech. Nie jest napowietrzana, ale kiedyś badałem PH wody z różnych miejsc baniaka na wodę i było tak samo.
Wlewam do takiego zbiorniczka porcję kwasu, odkręcam na full kran z wodą i nabieram wody. Zakładam, że takie wymieszanie wody z kwasem wystarcza.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 14 lut 2008, 15:35

gospo83 pisze: poza tym jeśli rozcieńczysz kwas 1:1 w stosunku objętościowym to nie otrzymasz 18% bo niestety objętości sie nie sumują. musialbyś zmieszać to w stosunku wagowym i wtedy otrzymasz takie stężenie na jakim ci zalezy
No konkretnym stężeniu mi nie zależy. Po prostu rozcieńczyłem ten kwas (dla swojego bezpieczeństwa) i przyjąłem, że ma ok. 18%. Nawet nie odmierzałem precyzyjnie ilości wody i kwasu. Wlałem do połowy wody z kranu, dolałem do tego kwasu drugą połowę, zabełtałem butelką, zakręciłem i wstawiłem do szafki.

styban
junior
junior

Post autor: styban » 14 lut 2008, 16:21

Woda do podmian u mnie musi być napowietrzana co najmniej 24h ponieważ bez tego wlewając do akwa potrafi podskoczyc po kilku godz. nawet o 1st zakładając że podmieniam jednorazowo niecałe 25%.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Kwas solny, a Sera PH-

Post autor: darek-dorado » 14 lut 2008, 17:50

...dodając kwasu obniżysz pH ale za to automatycznie podwyzszysz GH ... pierwszy raz słyszę o czymś takim..., czy coś mi umknęło? :roll:

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 14 lut 2008, 20:26

W ciągu 2 dni zrobię eksperyment. W jednym baniaku dodam troszkę kwasu i będę napowietrzał przez dobę, w drugim to samo bez napowietrzania. Podzielę się wnioskami.

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 20:29

hmmm no niestety podstawy chemii:)
co wpływa na twardość ogólna wody? głównie jony chlorkowe- to nawet w wikipedii jest napisane. wiec tym samym dodając do wody kwas dodajesz chlorki.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Re: Kwas solny, a Sera PH-

Post autor: birdas » 14 lut 2008, 20:33

darek-dorado pisze:...dodając kwasu obniżysz pH ale za to automatycznie podwyzszysz GH ... pierwszy raz słyszę o czymś takim..., czy coś mi umknęło? :roll:
Też o tym pierwszy raz słyszałem ... ale w związku z tym, że chemia to dla mnie czarna magia, to nie próbowałem z tym dyskutować.

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 20:40

dodając kwasu obniżysz pH ale za to automatycznie podwyzszysz GH
Panowie jeśli mi nie wierzycie zapraszam do wikipedii
a swoim skromnym zdaniem jestem chemikiem i troche sie na tym znam :)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 14 lut 2008, 20:41

Nie chodzi o to, że Ci nie wierzymy ... po prostu nie słyszeliśmy o tym wcześniej. A skoro jesteś chemikiem to pewnie znasz się na rzeczy.

gospo83
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 20:44

:)

Odpowiedz

Wróć do „Woda”