Kwas solny, a Sera PH-

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

J-23
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 653
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:45
Lokalizacja: Breslau niegdys Wrocław

Post autor: J-23 » 14 lut 2008, 22:15

gospo83 pisze:
dodając kwasu obniżysz pH ale za to automatycznie podwyzszysz GH
Panowie jeśli mi nie wierzycie zapraszam do wikipedii
Nie wierzymy. Jeżeli coś takiego jest napisane w wikipedii rownież nie uwierzymy. A jeśli Bóg Ojciec Wszechmogący z nieba potwierdzi twoje słowa- nawet wtedy nie uwierzymy, stwierdzimy raczej ze to jakaś sztuczka szatańska bo twierdzenie o jakimkolwiek wpływie kwasu solnego na twardość ogólną wody to bzdura jawna i oczywista.
J-23

J-23
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 653
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:45
Lokalizacja: Breslau niegdys Wrocław

Post autor: J-23 » 14 lut 2008, 22:16

gospo83 pisze:hmmm no niestety podstawy chemii:)
co wpływa na twardość ogólna wody? głównie jony chlorkowe
Kpisz czy o drogę pytasz??
J-23

gospo83
junior
junior
Posty: 48
Rejestracja: 21 gru 2007, 19:50
Lokalizacja: Świdnica
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 22:24

kolego to jest moje zdanie i co ty o tym sądzisz to twoja sprawa.
Kpisz czy o drogę pytasz??
no z tego co wiem to wlaśnie głównie te jony sa odpowiedzialne za GH

J-23
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 653
Rejestracja: 09 gru 2004, 23:45
Lokalizacja: Breslau niegdys Wrocław

Post autor: J-23 » 14 lut 2008, 22:33

gospo83 pisze: a swoim skromnym zdaniem jestem chemikiem i trochę się na tym znam
KOLEGO, kolo chemika to ty nawet nie stałeś. A znasz się na tym jak krowa na astronomii.
J-23

PS. Oto cytat z twojego, jak sie wydaje, ulubionego zrodla informacji:
"Twardość wody - jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia"
Powinien rozwiać wszelkie niejasnosci u wątpiacych, na przekonaniu ciebie zupełnie mi nie zależy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4169
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 14 lut 2008, 22:43

No to jak wytłumaczysz Krzysztofie, że po dodaniu kwasu solnego do mojej kranówki TWO / GH u mnie lekko spada, maleje, a nie rośnie jak sugerujesz ? Cud jakiś ?
gospo83 pisze:kolego to jest moje zdanie ...
Pewnie, że Twoje zdanie, ale weź pod uwagę, że jeśli się mylisz, to głosząc je publicznie wprowadzasz również w błąd innych użytkowników tego forum.

gospo83
junior
junior
Posty: 48
Rejestracja: 21 gru 2007, 19:50
Lokalizacja: Świdnica
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 22:50

cytat z tej (chyba) samej stronyTwardość wody dzieli się na:
nietrwałą, zwaną też węglanową - która jest generowana przez sole kwasu węglowego
trwałą - która jest generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne.
Ogólna twardość wody jest sumą twardości węglanowej i trwałej.
Tyle w tym temacie.
do tomka:
a nie spada czasem KH, co powoduje spadek GH?
prędzej powiedzialbym że to w ten sposób idzie

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4169
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 14 lut 2008, 23:05

a nie spada czasem KH, co powoduje spadek GH?
prędzej powiedzialbym że to w ten sposób idzie
TWW / KH spada znacząco, ale Ty pisałeś o TWO / GH, a to spada lekko, zdecydowanie mniej.
Według Ciebie powinno rosnąć.
Skoro Ty sam uznajesz, że od kwasu solnego spada KH, 1 z 2 podstawowych składników GH, to chyba sam sobie zaprzeczasz teraz, bo skoro jeden z 2 składników GH maleje od kwasu, to jak Ci to GH może wzrosnąć po kwasie solnym ? ? ? ?

Krzysztofie, widzisz w tych własnych słowach sprzeczność?
gospo83 pisze:dodając kwasu obniżysz pH ale za to automatycznie podwyzysz GH ...
gospo83 pisze: ... a nie spada czasem KH, co powoduje spadek GH?
...
Ostatnio zmieniony 14 lut 2008, 23:11 przez _TOM_, łącznie zmieniany 1 raz.

gospo83
junior
junior
Posty: 48
Rejestracja: 21 gru 2007, 19:50
Lokalizacja: Świdnica
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 23:08

Dobra chyba małe nieporozumienie
kolega birdas napisał że ma KH i GH=0 dlatego napisalem ze od kwasu mogło mu wzorsnąć i moje postybyły odnośnie właśnie tego

Awatar użytkownika
jacaban
junior
junior
Posty: 78
Rejestracja: 07 lis 2007, 20:40
Imie i Nazwisko: Jacek B
Miejsce zamieszkania/miasto/: lubuskie

Post autor: jacaban » 14 lut 2008, 23:29

a i więcej
1. zakwaszając wodę kwasem: GH czy jak kto woli TWO zostaje na niezmiennym poziome, a właśnie KH (TWW) będzie malało
2. posiłkując się wikipedią a zapewne tym linkiem http://pl.wikipedia.org/wiki/Twardo%C5%9B%C4%87_wody nie ma tam słowa o "jonach chlorkowych" które to maja wpływ na omawianą cechę. NIe jestem chemikiem i być może sole innych kwasów lub "chlorki" to "jony") ;)
3. Wikipedię tworzą internauci i nie zawsze wiadomości w niej zawarte to "dogmaty" więc nie traktował bym jej jako źródło wszelkiej wiedzy.
Co by było gdyby kolega gospo83 zamieścił tam swoje tezy ???

a żeby było trochę z wątkiem. Przy TWW=0 jaką ma Marcin przy zakwaszaniu trzeba zachować ostrożność Nie ma w takim przypadku bufora bezpieczeństwa jakim jest właśnie TWW a kwas działa bezpośrednio na pH

pozdrawiam
Jacek

gospo83
junior
junior
Posty: 48
Rejestracja: 21 gru 2007, 19:50
Lokalizacja: Świdnica
Kontaktowanie:

Post autor: gospo83 » 14 lut 2008, 23:42

ad 3 nie posiłkowałem się wiedzą z wikipedii tylko poprostu to przytoczyłem, bo nie wiedziałem jak koledze wytłumaczyć co ma wpływ na GH, niesteyy nie jestem w stanie przesłać mu żadnej książki żeby mu to udowodnić stąd ten cytat
a żeby było trochę z wątkiem. Przy TWW=0 jaką ma Marcin przy zakwaszaniu trzeba zachować ostrożność Nie ma w takim przypadku bufora bezpieczeństwa jakim jest właśnie TWW a kwas działa bezpośrednio na pH
i z tym się zgodzę ale tu rozmowa nie tyczy pH tylko dlaczego GH wzrosło z 0 na 4. i dalej będę się trzymał swojej wersji. Po szerszą wiedzę zapraszam do jakiej kolwiek książki z chemii analitycznej. tam jest to dość obszernie opisne

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1509
Rejestracja: 06 gru 2004, 16:42
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Lokalizacja: Kościan
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 15 lut 2008, 08:43

birdas pisze:W ciągu 2 dni zrobię eksperyment. W jednym baniaku dodam troszkę kwasu i będę napowietrzał przez dobę, w drugim to samo bez napowietrzania. Podzielę się wnioskami.
Myślę, że wtedy wszystko Ci się wyjaśni. W jakim celu podajesz CO?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1943
Rejestracja: 14 lut 2007, 22:40
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 15 lut 2008, 13:48

CO2 podaję dla roślin, a przy okazji jak trochę obniża PH to też jest ok.
Właśnie nastawiłem baniaczki z wodą. W jednym jest 1 ml rozcieńczonego kwasu + napowietrzanie, w drugim 1 ml kwasu bez napowietrzania, w trzecim zwykła kranówka. Jutro pomierzę PH we wszystkich trzech baniakach :)

Obrazek

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1943
Rejestracja: 14 lut 2007, 22:40
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 16 lut 2008, 15:06

Pierwszy eksperyment się nie udał. W baniaku bez kwasu PH=6,9. W baniaku z 1ml kwasu bez napowietrzania PH=6,7. W baniaku z 1 ml kwasu i napowietrzaniem PH=6,8.
Do obu baniaków z kwasem dolałem po 3 ml i w jednym napowietrzanie chodzi cały czas, w drugim podłączyłem napowietrzanie na 3 minuty aby tylko lekko zamieszać wodą po dodaniu kwasu.
Jutro znów dokonam pomiarów :)

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Posty: 1393
Rejestracja: 11 gru 2004, 13:18
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Lokalizacja: Balczewo k Inowrocławia

Post autor: jzajonz » 16 lut 2008, 16:15

Obyś kiedyś nie przedawkował z kwasem bo te baniaczki nie są na niego obojętne.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Posty: 4169
Rejestracja: 09 sie 2006, 12:37
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Lokalizacja: 3MIASTO

Post autor: _TOM_ » 16 lut 2008, 18:37

Pierwszy eksperyment się nie udał. W baniaku bez kwasu PH=6,9. W baniaku z 1ml kwasu bez napowietrzania PH=6,7. W baniaku z 1 ml kwasu i napowietrzaniem PH=6,8.
Moim zdaniem się udał.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości