Ocierają się, to nie ospa

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Ocierają się, to nie ospa

Post autor: Karwen » 16 lut 2008, 15:10

Witam otóż w moim akwa dzieje sie coś dziwnego. Na początku ryby były aktywne podpływały do jedzenia i ścigały się w pochłanianiu mięska... gdy wchodziłem do pokoju to wisiały przy przedniej szybie i niemal dało sie usłyszeć ,,daj jeść'' Akwa dość młode, może z 2-3 miesiące ma. Zalane było kranówką, potem był względny spokój(robiłem podmianki z czystego RO z dodatkiem mikroelementów) Od dłuższego czasu są płochliwe, jak wchodzę do pokoju to sie zaczyna wyścig, ale o to kto pierwszy schowa się w roślinach... Do tego zaczęły się ocierać(nie za często po prostu raz na jakiś czas i niezbyt intensywnie) są w akwarium z bocjami wspaniałymi które są chore na to samo. Ocieranie trwa już od ładnych paru dni, byłem pewien że to jest zwyczajna rybia ospa i czekałem dla pewności aż zobaczę pierwszą białą plamkę na bocjach. Jednak nic nie widać... Ryby przyjmują pokarm normalnie (oczywiście jak wyjdę z pokoju lub siedzę w bezruchu 2 m od akwa...

Zastanawia mnie co to może być, palety mam od niedawna i na razie dopiero się uczę, to są moje ,,testery'' które kupiłem po okazyjnej cenie :P wcale nie są takie złe:P nawet zdążyłem sie do nich przyzwyczaić i mam nadzieję że uda mi się je odchować na porządne dyskowce oraz że Wy mi w tym pomożecie

Temperaturę zwiększyłem do 31*C
W filtrze znajduje się keramzyt, czy to on może powoli zmieniać parametry wody i powoduje płochliwość u palet??

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 16 lut 2008, 16:29

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480

Wypełnij to. Łatwiej będzie kolegom podpowiedzieć, gdzie tkwi problem

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 16 lut 2008, 18:51

pojemnośc 200l wymiary 120x30x50 panoramiczne
Funkcjonuje około 3 miesiące od zalania
Roślinne pół piachu pół żwirku w żwirku posadzone gęsto rośliny

Skończyły mi sie testy paskowe (na wszystko) i raczej nie mierzyłem jaką mam wodę:) sprawdzałem kranówkę co jakiś czas :P
Woda z Ro do podmianek z mikroelementami ostatnio leje wode z kranu, oczywiście odstaną przez co najmniej 24 godziny i podgrzana do odpowiedniej temp (31*C) :P około 25% co tydzień , ostatnio wymieniam co około 2 dzień (od czasu kiedy stały się płochliwe)

5 młodych palet od 5-9cm
2 bocje wspaniałe po 10cm

Dostają serce wołowe z cyklopem płatkami(spirulina,d-50 plus, dialo,granulat hikari) lub osobno suchy pokarm wymieniony wyżej

Objawy opisałem wyżej, trochę przyśpieszony oddech
2 grzałki po 200W (wiem że to dużo ale przynajmniej mam dobra temperaturę a 2x100w nie mam)
Wode filtruje tetratec ex 1200 wkłady to ceramika i gąbka (był keramzyt ale wywaliłem dzisiaj)
Napowietrzanie 24h oświetlenie 2x30 (life glo i jeszcze jakaś której nazwy nie pamiętam ale tez z tej serii)

Nic nowego nie wrzucałem do akwa

Ryb nie leczyłem NIGDY oprócz bocji (a leczyłem je z 2 lata temu z ospy właśnie)

Zdjęcia postaram się wkleić w najbliższym czasie, jednak oprócz nędznego akwarium nic nie zobaczycie raczej, poza tym ja ledwo je w roślinach z bliska widzę a co dopiero aparatem uchwycić

Jak nikogo nie ma to mają normalny kolor i zachowują sie normalnie
Pokarm przyjmują i to mnie cieszy:D

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 16 lut 2008, 23:19

Znaczy, że ryby były na RO, a teraz są na kranówce?

pozdr

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 16 lut 2008, 23:31

Trochę zamieszane to jest

Akwa od początku zalałem kranówką, od początku podmianki z Ro a teraz kranówka pół na pół z Ro

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 16 lut 2008, 23:41

A możesz odpowiedzieć na pytanie? Pytałem o ryby, w jakiej były wodzie, bo z tego co piszesz, to najpierw podmieniałeś im RO, potem kranówkę. W zabawach z wodą widzę praprzyczynę problemów, oraz w tym, że nie znasz jej parametrów.

Skąd bierzesz cyklopa do miksu?

pozdr

Awatar użytkownika
masz999
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: masz999 » 17 lut 2008, 01:57

Też obstawiałbym na wodę.
sprawdź no2 i no3.
Może również jest wysokie.
piszesz że akwarium ma 3 mies tzn że jest świeże.
Z doświadczenia wiem że w nowych akwariach czasami dzieją się cuda :D
Podmieniaj wodę regularnie ale nie drastyczne podmiany.
Nie masz czasem inwazji glonów?
Wskazywałoby to na wysokie no3.

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 17 lut 2008, 02:21

Okrzemki sie pojawiły ostatnimi czasy:P dlatego zwiększyłem ilość podmian:) Trochę nakombinowałem z ta wodą...

Cyklop w proszku w małej puszcze:) nie chodzi tu o żywy czy mrozony pokarm:)

Teraz są na Ro i kranówce w proporcjach 1:1

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 17 lut 2008, 10:32

Okrzemki to prawdopodobnie za małe lub za krótkie oświetlenie, ale na razie tego nie ruszaj.
Jakie parametry kranówki?
Wymieniaj więcej wody i zwiększ udział RO, na pewno nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 18 lut 2008, 00:58

I co nie ma nikt nic do powiedzenia?? każda rada jest na wagę złota. Nawet jakieś domysły co to jest przydadzą się :wink:

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 18 lut 2008, 02:32

Nie chcesz sprawdzać parametrów wody, jednocześnie mając akwarium z roślinami w żwirze i młodymi paletkami, więc jest to, co miało być.
Ponieważ nie możesz skutecznie odmulić żwiru z powodu gęsto posadzonych roślin, tam się nazbierało mnóstwo tego, co ryby "upuszczają". Są młode i skoro jak twierdzisz jedzą, to pewnie jest tak jak mówię. Nie wiesz jak zachowuje się woda w Twoim zbiorniku, a tam ph może teraz lecieć spokojnie i o dwa stopnie(tak, w ciągu dwóch dni, nie fantazjuję) pomiędzy podmianami. To wystarczy, żeby osłabić ryby, a wtedy już się zaczynają dolegliwości spowodowane nie żadnym desantem płazińców, tylko tym co normalnie występuje w zbiorniku, ale mocne ryby się temu nie dają - orzęski, bakterie, wrotki. Oczywiście, jeśli ryby miały robactwo, lub w zbiorniku są np. orzęski, których być nie powinno, to tym bardziej im teraz dokuczą.

W każdym razie, jeśli liczysz na radę w stylu: "dodaj tyle i tyle tego i tego, a będzie dobrze", to się nie doczekasz.
W sytuacji, kiedy w zbiorniku jest żwir - magazyn g.., którego stale przybywa, to przede wszystkim powinien być dużo większy zbiornik, albo mało roślin, albo drobny piasek na dnie(wnika w niego może 5% tego, co wnika w żwir).
Jeśli chcesz mieć paletki i nie testować odczynu wody, to masz małe szanse na sukces. Przynajmniej na początku trzeba poobserwować, jak zachowuje się woda w systemie.

Teraz, nawet jak byś przygotował baniak sterylny i wlał tam tę samą wodę z podmian i przełożył tam ryby, to nie wiadomo czy ich czymś takim nie załatwisz, bo odczyn w czystym akwarium może się różnić znacznie od tego co masz w ogólnym.

A trzebaby je przełożyć do świeżej wody(min~100l) o właściwych parametrach i sprawdzić, czy od tego przypadkiem nie "wyzdrowieją". Z resztą gdyby trzeba było leczyć, to też broń Boże w tamtym baniaku.

pozdr

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 18 lut 2008, 11:30

Czyli co ?? Według Ciebie najlepszym rozwiązaniem byłoby przerzucić je do innego akwa(mam akurat 112l wolne) o właściwych parametrach i zobaczyć jak się będą zachowywały?? Jakie parametry im zrobić w tym zbiorniku?? I czy mogę obniżyć ph produktem sery ph minus?? Czy może wlać samo Ro z mikroelementami??

Dzięki za wyczekane info:P
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 18 lut 2008, 20:38

Masz kupić testy, zwłaszcza na PH, NO2 i NO3 i podać ile wskazują, bez tego nikt nic nie wywróży. Do tego czasu wynmieniaj stopniowo wodę na RO (powiedzmy 10 litrów co godzinę), zapomnij o preparatach sklepowych i mikroelementach, bo tylko ryby skatujesz jak będziesz lać w ciemno.

Awatar użytkownika
Karwen
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: Karwen » 18 lut 2008, 23:17

Mogą być paskowe JBL'a?? 5 w jednym

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Amorphis » 20 lut 2008, 19:02

Do NO2 i NO3 i twardości z grubsza się nadają, sam od nich zaczynałem. Do pH już nie bardzo, bo chyba mierzą od 6,8 w górę, a wiadomo, że w paletkach może być pH niższe, a nam test pokaże 6,8.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”