Witam kolega mój ma akwa 1000L z pyszczakami, są to ryby od bardzo dobrego hodowcy z Gorzowa Wlkp. Przez 2 m-ce nic ryba nie było rozmnażały sie rosły jak szalone. Od 2-uch tygodni zaczęło coś sie dziać z rybami. Otóż w ciągu dnia ryby normalnie pływają zeruje noszą młode w pyszczkach, są dobrze wybarwione, dochodzi do zalotów ale gdy zbliża sie wieczór i gaśnie światło co dziennie pada jedna samiczka. Rybka lekko blednie przyspiesza oddychanie podpływa do powierzchni wody zaczerpnie powietrza pokiwa sie trochę i opada na dno i schodzi z tego świata. Ryby nie maja żadnych widocznych objawów typu rozchylenie skrzeli, ocieranie sie, spuchnięte brzuszki nic co by wskazywało ze są chore. Karmi płatkami i granulatami. Zanim podawał mrożonki zdechła mu jedna ryba w taki sam sposób jak pozostałe, był moment ze podawał wodzień i po tym ryby zaczęły systematycznie padać jedna tylko miała spuchnięty brzuch a reszta te same objawy. W ciągu 2 tyg. straty 10 samiczek i 2 samce
Parametry wody w normie
ph 8,00
tww 13
two 15
NO2- 0
NO3 - 10
PO4 - 0
Fe - 0
nie stosuje CO2
Wiem ze to temat nie związany z DYSKOWCAMI dlatego proszę o wyrozumiałość i jeżeli nie dostane żadnych rad proszę usunąć temat w ciągu 2 dni.
Pozdrawiam
Dziwne zjawisko w akwa z pyszczakami - prosze o pomoc
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Robert Marciniak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: łódź
Witam.Nie piszesz jakie to pyszczaki jak zapewne wiesz większość z nich jest roślinożercami ale podejrzewam ze masz gatunki pomieszane .Miałem podobne zjawisko z Labeotropheus trewavasae jak tylko któraś zaczęła inkubować młode mijały 3-4 dni i kaplica o tyle dziwne ze w tym czasie nie pobierały pokarmu .Szukałem różnych przyczyn aż z diety wyeliminowałem pokarmy granulowane i zgony ustały. Więc stawiam na złą dietę i proponuje podnieść temperaturę ,3-4 dni głodówki w tym czasie duże podmiany wody (jeśli jest przerybienie nawet 50%) i zacząć od lekkostrawnych pokarmów roślinnych bez granulatu pyszczakami zajmowałem się 8 lat wiec może będę mógł pomóc moje gg 1198573
-
- nowicjusz