216 Młodego

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dawid K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 23 lut 2008, 11:44

Efekty słabego oświetlenia czyli zero efektów...
Załączniki
aaqwes.JPG
aaqwes.JPG (21.34 KiB) Przejrzano 6734 razy

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Post autor: TURYSTA » 23 lut 2008, 13:53

Młody to że roślinki jak to piszesz zero efektu nie zależy od samego oświetlenia .
Spróbuj tetra stick pod korzeń rośliny i co jakiś czas wstrzyknij pa albo tmg pod korzeń i zobacz co się będzie działo .
Można i tak trochę gliny wyprażyć ją w piekarniku , po wyprażeniu dodać trochę węgla aktywnego torfu granulowanego minimalna dawka KNO3 .zrobić kulkę i pod korzeń . Przy słabym oświetleniu powinny rośliny wystartować

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 23 lut 2008, 14:13

No mam tabletki SERA wiec może najpierw ich użyje , przypominam że na dnie jest 1,5 cm Sera Floredepod . Według instrukcji zamieszczonej , jest tam napisane , że rośliny wyczerpią zapasy minerałów zawartych w podłoży w przeciągu 6 - 8 tygodni , potem trzeba nawozić tabletkami. A tak ogólnie na oko to jak sie akwarium prezentuje ?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 23 lut 2008, 14:37

Jak dla mnie jest spoko ,trzeba czasu aby to sie porozrastało :)
Co do instrukcji sery to jak z każda instrukcją przeważnie się nie sprawdza :))

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 23 lut 2008, 14:59

Z tego co widzę, masz b.mało roslin szybkorosnących. Akwarium zawsze startuje się od roślin szybkorosnących, na początku nie nawozi się zadnymi nawozami, potem stopniowo daje się połowę zalecanej dawki i jak już wszystko ruszy, zaczynamy pozbawiać się roślin szybkorosnących i dodawać wolnorosnące. W innym przypadku będziasz miał glony lub nie /ale to juz wyższa szkoła jazdy/.

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 23 lut 2008, 19:24

Glony już są cała paleta... od zielonych do brązowych. Wiesz, nie tak łatwo dostać na miejscu rośliny szybko rosnące, a w ogóle czasem byle jakie jest problem dostać... Jeżeli ktoś by się chciał podzielić owymi szybko rosnącymi , czekam na propozycje...

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 24 lut 2008, 19:16

Oświetlenie 180W razem...
Załączniki
bez tytułu11.JPG
bez tytułu11.JPG (28.97 KiB) Przejrzano 6627 razy

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 25 lut 2008, 14:27

No to teraz dopiero poważnie zacznij uważać na glony .Moje akwarium jeszcze po miesiącu źle reagowało na 180 wat pojawiały sie nitki .

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 25 lut 2008, 22:54

no ale ten budowlaniec jest tylko na jakieś pół do godzinki dziennie , a i tak bije jak kaloryfer w ogniu ;) Chcąc zamówić jeszcze jedną belkę do mojej pokrywy , zapłacił bym więcej niż za pokrywę z belką... a dlaczemu ? nie wiem....Jest możliwy jakiś kompromis pomiędzy większą ilością światła a brakiem zawalenia glonami ?

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 26 lut 2008, 15:02

Aby nie mieć glonarium to:
Pilnuj po4 na jak najniższej wartości np 0,025 jbl
No3 na max 5-10 wedle jbl
nie przelewać nawozu i nic nie podawać na oko
podmiany wody częste ale mniejsze
stabilne ph nie wysokie kh i gh
nawożenie co2
szybko rosnące rośliny
Jeśli wsadzisz paletki to przydał by sie filtr specjalny na no3 i po4 hydroponiczny czy jakoś tak tu masz co i jak
http://www.pawiookie.pl/index.php?optio ... &Itemid=28
Ale ja go nie mam i jest ok

szulcik
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: szulcik » 27 lut 2008, 16:44

Dawid w celu zwiększenia ilości światła polecam wykleić wnętrze pokrywy folią aluminiową. Są fajne folie samoprzylepne różnych szerokości. Zobacz w sklepie z farbami lub jakimś technicznym ewentualnie w spożywczym folie do pakowania. Ja na akwa 220l miałem 108 W i było cacy.
http://img90.imageshack.us/my.php?image ... kwamw6.jpg

Mateusz

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 27 lut 2008, 20:04

Folie szybko czernieją, wypij parę browarów, odetnij od puszek dno i wieko, rozprostuj blachę, umyj i na silikon do pokrywy. Nawet jak się zapaskudzi, to odrywasz, kupujesz browar i tak w kółko. Mi się nie zapaskudziło po ponad 2 latach, ale i tak kupuję...

szulcik
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: szulcik » 27 lut 2008, 20:50

A jak Młodemu się będzie co chwile pskudziło :?: a on będzie kupował i kupował :wink: ...... :?: :D

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 27 lut 2008, 21:17

Proponuję raz a dobrze czyli jakąś 5l kegę z bezalkoholowym ;-) Dobrze też sprawdzają się płyty ze stali kwasowej polerowanej, które używa się w "domowych" suszarkach do zdjęć. Nie wiem czy to jest jeszcze do kupienia ale jeżeli jest to idealna sprawa. Nie za cienkie, nie za grube, dają się spokojnie uginać i są polerowane na lusterko. Oczywiście o możliwości podtopienia od temperatury nie ma mowy.
Po drugie zanim zielsko zacznie rosnąć przyjrzał bym się już aranżacji zbiornika. Już na moje nie zielarskie oko widać błędy w kompozycji. Czyli duże obok dużego, zielone obok zielonego, długie obok długiego i okrągłe obok okrągłego. Czyli unikaj sadzenia obok siebie podobnych z wyglądu gatunków. Oczywiście nie dotyczy to kęp roślin tego samego gatunku. Poza tym jak powiedział Da Vinci "symetria jest pięknem głupców" do nikogo nie piję ale daję tą radę "na wsiakij pożarnyj słuczaj" albo jak my mawiamy na wschodzie "w razie niemca".

Awatar użytkownika
Młody1919
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Młody1919 » 27 lut 2008, 23:04

O temacik ruszył:D Wiec tak , patrząc od lewej , 1/3 będzie przebudowana, czekam tylko za roślinkami od kolegi, Dołożyłem dzisiaj 2 x 30W Philips 54-756 . Okazało sie że w mieście idzie dostać T5 z osprzętem, ale jak spytałem o cenę zestawu to hooohooo... :D Kompozycja...Splendidia odpadnie , bo ona to by musiała mieć nie wiadomo jakie światło, to obok z resztą też. A tak w ogóle to mi sie podoba, a uwierzcie mi, to jak wygląda na zdjęciu a na żywo to nie to samo...doszły rośliny pływające z długimi korzeniami , Roślinka w prawym krańcu już ma więcej większych liści , jako jedyna rośnie i to dość szybko i skutecznie broni się od glonów. Z resztą co będę mówić...
Załączniki
1.JPG
1.JPG (47.15 KiB) Przejrzano 6467 razy

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”